foto: carlmonus
De Britten willen verplicht foliumzuur toevoegen aan brood om zwangerschapsdefecten tegen te gaan.
Dat is opnieuw een aanwijzing dat we niet gezonder gaan eten, maar dat we bestaand eten en bestaande voedingspatronen gezonder gaan maken. Dus vitamines en mineralen toevoegen aan chips, omega-3's aan snoepjes, anti-oxidanten aan Snickers en Mars en ga zo maar door.
OK, brood is geen 'junk food', maar toch.
Beter eten is voor een elite. De onopvoedbare massa douwen we het ongemerkt door de strot, anders wordt de gezondheidszorg te duur. Da's mijn voorspelling voor de komende 5 jaar.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tsja ... We gaan er altijd vanuit dat 'ze' het wel zullen weten.
De gelijkenis met het verhaal van de Tovernaarsleerling zich op. Met dit verschil dat in ons verhaal de rol van de Meestertovenaar niet is ingevuld:) Daarom niet getreurd: gewoon je gezonde - ik zou zeggen: boeren- - verstand gebruiken.
[dat ze mij -domme consument- maar beschermen tegen mijn eigen domheid en daarom géén zaken toevoegen die er van nature niet in horen]
Het klinkt hoe dan ook eng in mijn oren.
Ik ben zelf niet zo'n heel evenwichtige eter. Ik wil wel gezond maar theorie is dat ik af en toe weleens overdrijf met het een of ander [dan enorme hoeveelheden brood, dan kaas, dan wijn]. Overdrijven is niet goed, ik weet, maar dat zou met toegevoegde stoffen dan nog veel slechter zijn?
Het beangstigende is dat al deze 'verrijkingen' en 'correcties' plaatsvinden terwijl de consument geen enkel benul heeft van de gronden waarop hij daarvoor of daartegen zou moeten kiezen.
Zelfs als er een keuze blijft - in het geval van het Engelse brood kennelijk straks niet meer - is het een schijnkeuze. Hoe kun je van een consument de technische kennis en het oordeelsvermogen verwachten om geïnformeerd een keuze te maken?
Het is leuk om te zeggen dat dit soort media daarin een rol kan spelen - wat ook zo is - maar de werkelijke implicaties rijken nog verder dan we hier aanstippen: om ons heen wordt door een beperkt aantal geinformeerde besluitvormers een artificiële voedingswereld gebouwd. Met alle gevolgen van dien, want we weten nog veel te weinig van alle implicaties en effecten van stoffen en hun interacties in ons lichaam. De backlashes zijn theoretisch in ieder geval enorm.
Het foliumzuur waar hier over gesproken wordt is zeer zeker synthetisch, anders zou één en ander veel te kostbaar worden. Unilever gaat het straks in zijn eveneens synthetische boter genaamd Becel ook gebruiken. Als consument heb je gelukkig nog een keuze, je hóeft het godzijdank niet te kopen. Je trekt overigens een zeer trieste, maar zeker zeer ware conclusie..., we gaan niet gezonder eten, maar we kopen voedsel wat "gezonder" is gemaakt door overheid en voedingsindustrie. Wij niet, maar de massa waar het om gaat wél.
@ Von... De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is 200 microgram. De bewezen veilige dagelijkse inname is 1.000 microgram ofwel 1 milligram. In Nederland wordt geen wettelijk maximumhoeveelheid gehanteerd.