foto: carlmonus
De Britten willen verplicht foliumzuur toevoegen aan brood om zwangerschapsdefecten tegen te gaan.
Dat is opnieuw een aanwijzing dat we niet gezonder gaan eten, maar dat we bestaand eten en bestaande voedingspatronen gezonder gaan maken. Dus vitamines en mineralen toevoegen aan chips, omega-3's aan snoepjes, anti-oxidanten aan Snickers en Mars en ga zo maar door.
OK, brood is geen 'junk food', maar toch.
Beter eten is voor een elite. De onopvoedbare massa douwen we het ongemerkt door de strot, anders wordt de gezondheidszorg te duur. Da's mijn voorspelling voor de komende 5 jaar.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooie foto!
Ik vind het ook wel eng om dingen toe te gaan voegen omdat als je ergens veel van eet [van brood bv] je dan ook veel foliumzuur en jodium binnenkrijgt. Of zijn dat dingen die je onbegrensd mag eten?
Von, gelukkig is ons lichaam net als de natuur ingericht op stabilisering. Van hier en daar een beetje teveel van afbreekbare stofjes raken we niet uit balans; die scheiden we weer af. Zoals de critici van voedingssupplementen het zeggen: ze zorgen voor dure urine!
Hopen dus maar dat er strict natuurlijke (dwz niet-synthetische) stoffen worden gebruikt die in het natuurlijke chemisch fabriekje dat menselijk lichaam heet kunnen worden verwerkt.
In wezen wordt er dus geconcludeerd dat de consument niet in staat is gezond eten uit te zoeken, laat staan te bereiden. Wordt hier de consument niet zwaar onderschat? Er zijn toch ook tegenbewegingen gaande. Er wordt meer biologisch gegeten. Mensen kiezen bewuster. Er is meer kennis over eten te vinden dan ooit voor mogelijk werd gehouden.
Spreek je hier dan alleen over de elite van Nederland die het zich kunnen permitteren die keuze te maken? Het blijf toch ook een beetje koffiedik kijken vind ik.
Laten we hopen dat die elite veel groter is dan industrie en politiek denken :)
En natuurlijk: er zijn heel wat positieve trends terwijl goed eten bovendien hoog op de politieke agenda's staat.
Het foliumzuur waar hier over gesproken wordt is zeer zeker synthetisch, anders zou één en ander veel te kostbaar worden. Unilever gaat het straks in zijn eveneens synthetische boter genaamd Becel ook gebruiken. Als consument heb je gelukkig nog een keuze, je hóeft het godzijdank niet te kopen. Je trekt overigens een zeer trieste, maar zeker zeer ware conclusie..., we gaan niet gezonder eten, maar we kopen voedsel wat "gezonder" is gemaakt door overheid en voedingsindustrie. Wij niet, maar de massa waar het om gaat wél.
@ Von... De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is 200 microgram. De bewezen veilige dagelijkse inname is 1.000 microgram ofwel 1 milligram. In Nederland wordt geen wettelijk maximumhoeveelheid gehanteerd.