In 2016 ontdekten wetenschappers een plasticverterende bacterie in een Japanse afvalberg, de Ideonella sakaiensis. De bacterie gebruikt een enzym, PETase genoemd, om PET-plastic te kunnen benutten als bron van koolstof en energie, met andere woorden: de bacterie heeft zichzelf geleerd plastic te eten. Om erachter te komen hoe de bacterie dat doet, maakten wetenschappers verschillende varianten na. Bij toeval bleek dat één van in elkaar geknutselde varianten zelfs nog beter was in het afbreken van plastic dan het originele enzym. Het onderzoek staat beschreven in PNAS. Zoals wel vaker, gingen de internationale media met het nieuws aan de haal. Het plasticprobleem zou al haast opgelost zijn volgens de krantenkoppen.

Vezels voor tapijt, trui of tas
Tijd voor een pas op de plaats. We weten überhaupt nog niet hoe lang de natuur er over doet om PET helemaal af te breken. PET is één van de meest voorkomende plastics, maar lang niet de enige plasticsoort. Van alle PET wordt ongeveer 14% gerecycled, en dan niet tot hoogwaardig PET waar je weer flessen van kunt maken, maar tot vezels voor tapijt of kleding. Uit Japans onderzoek is bekend dat Ideonella sakaiensis er 6 weken over doet om dun PET-folie af te breken. Een PET-fles afbreken duurt dus ruim twee jaar, rekent de NRC voor. De nu ontdekte 'dubbelmutant' is 20% sneller. Het afbreken van een PET-fles duurt geen 120 weken, maar nog slechts 96 weken. Dat zou wellicht nog sneller kunnen (in enkele weken of zelfs dagen), als je het enzym verder ontwikkelt zodat het bijvoorbeeld bij hogere temperaturen kunt inzetten.

Praktische problemen
Maar zelfs als dat een levensvatbare optie mocht zijn, dan is er uiteraard nog de vraag hoe je het enzym in grote hoeveelheden geproduceerd krijgt. En hoe krijg je het bij de PET-bergen op bijvoorbeeld de zeebodem? "Zomaar een enzymenrijk mengsel in het rond sprayen gaat dan niet helpen: je zou enorme hoeveelheden enzymen in de oceaan moeten dumpen om een verschil te zien", zegt marien bioloog Helge Niemann van het NIOZ in de NRC. Dat roept meteen een ander 'horror-scenario' op. Hoe veilig is zo'n mutant? "Over het algemeen wil men niet dat wetenschappers in een lab per ongeluk mutanten met eetlust maken", zegt Melissa Breyer treffend op Treehugger.

Consensus: minder plastic
De consensus die bij diverse rondom de ontdekking geraadpleegde experts naar boven komt, is opvallend groot. Het plasticprobleem oplossen doen we door 1. minder plastic te gebruiken, 2. het plastic dat we gebruiken, beter te hergebruiken, en 3. plastic te recycleren. En pas bij die laatste stap kan een plasticetende bacterie zijn nut bewijzen, door gebruikt plastic af te breken in de oorspronkelijke componenten, zodat je er nieuw plastic van kunt maken en geen olie meer nodig hebt.
Dit artikel afdrukken