Het wordt een stoplicht genoemd. Een verpakking met drie kleuren paprika's. De middelste is geel. Maar een oranje paprika is de lekkerste, zeggen telers van de oranje. Uit consumentenonderzoek door P8: Ondernemend Paprika zou blijken dat 21% van de consumenten de groene paprika inruilt voor een oranje, ook al is deze iets duurder. Daarom begint De Oranje Paprikavereniging (ja, die bestaat ook) een marketingoffensief om het marktaandeel van oranje paprika’s te vergroten. Dat doen ze onder meer in samenwerking met foodbloggers om zo meer consumenten te bereiken en door workshops te geven aan basisschoolleerlingen.
Oranje paprika’s hebben naast hun zoete, sappige en milde smaak ook gezondheidsvoordelen. De groente bevat drie keer zo veel vitamine C als een sinaasappel en bepaalde stoffen die helpen tegen de oogziekte Macula Degeneratie. Waarom vervangen we die groene paprika in de stoplichtverpakking dan niet gewoon door een oranje?
Nota bene: Rode, gele en oranje paprika's zijn rijpe paprika's. De groene in het 'stoplicht' is bijna altijd een onrijpe paprika. Rijpe groene zijn er ook, want met paprika's wordt een sterk staaltje veredeling uitgehaald door Nederlandse zaadontwikkelaars (bijvoorbeeld door Enza in Enkhuizen). Helaas zijn ze lang niet overal te vinden met hun naam op het product.
LMK - ?Oranje paprika is lekkerste fruit onder de groentes?
Oranje paprika’s hebben naast hun zoete, sappige en milde smaak ook gezondheidsvoordelen. De groente bevat drie keer zo veel vitamine C als een sinaasappel en bepaalde stoffen die helpen tegen de oogziekte Macula Degeneratie. Waarom vervangen we die groene paprika in de stoplichtverpakking dan niet gewoon door een oranje?
Nota bene: Rode, gele en oranje paprika's zijn rijpe paprika's. De groene in het 'stoplicht' is bijna altijd een onrijpe paprika. Rijpe groene zijn er ook, want met paprika's wordt een sterk staaltje veredeling uitgehaald door Nederlandse zaadontwikkelaars (bijvoorbeeld door Enza in Enkhuizen). Helaas zijn ze lang niet overal te vinden met hun naam op het product.
Als ik een verpakking koop met 3 kleuren dan alleen die mix zonder de groene paprika.
De oranje moet iets sneller op dan de rode, maar zijn zachter, sappiger en zoeter. De oranje heeft mijn voorkeur in verband met het hogere Zeaxanthine gehalte. Dan hoef je niet zoveel worteltjes of Goji bessen te eten. De groene heeft met zijn iets bittere smaak andere toepassingen. Ik koop nooit die mix, of per stuk, maar altijd los per kilo. Op dit moment kost de Hollandse oranje paprika 2,79/kg bij de Lidl (D), de rode 2,29/kilo, maar komt uit Spanje.
Ik koop een mix en eet bewust de groene als laatste. Bewaar ze buiten de koeling, dan gaat het verkleuren sneller.
Het is wat dat betreft net een toverbal en altijd een verrassing welke kleur dat ie krijgt.
Misschien wel een reclame stunt: Paprika mix met drie groene in een verpakking?
Oranje paprikatelers zijn best bijzonder. Je zou verwachten dat ze wellicht de kleur telen, die de afnemers willen hebben. Niet dus. Nu moet de groene paprika uit het stoplicht vanwege vitamine C ? Nu zijn er enkele grote jongens die wel hun eigen afzet regelen en dus ook zetten / produceren wat ze denken kwijt te raken in de kleinverpakking. Edoch, er is een groep van notoire oranje paprika telers die dat al hun hele leven doen ... En die komen nu in de verdrukking omdat de grote jongens zelf de stoplichten vullen en afzetten. Schatting uitbreiding van 10% in areaal afgelopen 2 jaar ...
In een stoplicht moet groen.
Groen vervangen door de zoetere oranje is leuk want we willen zoet. Maar die lekkere bittere en beetje grassige paprika smaak van groen ga ik dan wel missen. Maar die kan ik ook los kopen. Geel zit erin voor de kleur maar heel smaakt tegenwoordig nergens naar.
Wat vitamine C betreft bevatten alle kleuren dat in ruime mate en is er geen sprake van een gebrek bij mensen in dit deel van de wereld.