Voor de derde keer op rij prijken aardbeien en spinazie bovenaan de Dirty Dozen, de ranglijst van groenten en fruit waarop in de VS de meeste pesticiden zijn aangetroffen, meldt Time. Ieder jaar publiceert de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) de lijst met stijgers, dalers en nieuwkomers. Aardbeien staan vaker in de top 3. Op een monster zomerkoninkjes zaten bijvoorbeeld meer dan 20 soorten bestrijdingsmiddelen. Paprika's staan onderaan. De EWG trof op 70% van de gangbaar geteelde landbouwgewassen zo’n 230 verschillende bestrijdingsmiddelen aan. Er bestaat ook een Clean 15 van groenten en fruit waarop weinig landbouwgif is gevonden. Avocado’s staan bovenaan, daarna suikermaïs, ananas en kool.
Time - These 12 Fruits and Vegetables Have the Most Pesticides
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zou heel graag willen weten of dit voor Europa en Nederland hetzelfde is.
En of wassen voldoende is om die rommel eraf te krijgen. Is daar eigenlijk onderzoek naar gedaan dat iemand weet?
Gonneke #1,
Daar zijn heel wat woorden aan besteed, hier op FL.
Er is moeilijk achter te komen daar ieder land, ieder klimaat, het weer, binnen of buitenteelt, kunstmatige teelt en rijping telkens verschillend zijn.
Voor de winteraardbeien wordt in Frankrijk gewaarschuwd vanwege milieubezwaren. Door de verwarming, kunstlicht, kunstmest, gewasbescherming zijn het 'aardolie' producten.
De schimmelbestrijding van de buitenteelt is sterk weersafhankelijk, zodat de producent voor de zekerheid het liefst kiest voor binnenteelt.
Bij ons in de buurt is de buitenteelt grotendeels naar koude kassen verhuisd, maar door de hoge relatieve vochtigheid en grote plantdichtheid wordt ook daar gespoten.
In drogere gebieden van Europa is de teelt buiten minder problematisch, maar het blijft een seizoensproduct. Op de groentemarkten in Frankrijk staat het soort en de herkomst er meestal bij. Bovendien mag je daar altijd eerst proeven. De de bakjes behoren open te zijn, bij voorkeur van papier of hout. De supermarkten willen dichte stapelbare (plastic)bakjes, waarin de aardbeien zonder kunstgrepen snel zouden gaan schimmelen.
Aardbeien uit Spanje (slechte arbeidsomstandigheden), Kunstmatig, Bio, etc..:
La fraise, un parfum de business (docu, 52 min., Franstalig)
Waar komen de grote aardbeien die je nu ziet eigenlijk vandaan?
En hoe zit het met de bestrijdingsmiddelen op de spinazie in onze supers?
Dank je wel Joep voor de verduidelijking. Een franstalige docu van een uur is me teveel op dit moment. Maar ik bedoelde eigenlijk of die ranglijst er hier gelijkend uit zou zien. En mijn vraag over het afwassen van de restanten gewasbeschermingsproducten is er ook niet mee beantwoord.
En daar had ik eigenlijk nog een vraag over: die gewasbeschermingsrestanten die je eraf wast, of die je opeet en weer uitscheidt, wat gebeurt daarmee? Hoeveel invloed heeft dat op bijvoorbeeld de kwaliteit van het oppervlakte water?
#4 Gonneke, we schreven het recent nog op Foodlog: wassen met een lepeltje zuiveringszout werkt het best!