Sinds de eerste maatregelen tegen gratis plastic tassen werden genomen in 2003, is het aantal plastic zakken op de Noordzeebodem met 30% gedaald. Daarom lijkt het verstandig mensen te laten betalen voor vervuiling. Dat zeggen wetenschappers in een artikel verschenen in Science of the Total Environment. Het percentage ventileerden ze via de media.

Hen ergens meer voor laten betalen, blijkt effectief om mensen tot ander gedrag te bewegen
Tussen 1992 tot 2017 brachten de onderzoekers de hoeveelheid plastic afval per vierkante kilometer zeebodem vanaf Noorwegen en Duitsland tot Noord-Frankrijk en ten westen van Ierland in kaart. In 2003 waren Ierland en Denemarken de eerste landen die een bescheiden heffing op plastic tasjes invoerden. Ze werden gevolgd door andere landen. Pas in 2015 voerde Engeland op 5 oktober een ‘5-pence-heffing’ in (Nederland verbood gratis plastic tassen nog iets later, per 1 januari 2016.) De maatregel is effectief, denken de onderzoekers. Zij constateren al vanaf 2010 een forse dip in het aantal opgeviste plastic tassen.

De Britten zijn erg te spreken over het rapport. “Dit rapport toont dat de 5p-heffing op plastic tasjes een significante invloed heeft op het verminderen van plasticvervuiling in onze oceanen”, zegt een woordvoerder van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw.

Helaas: recent voorspelde een andere groep Britse wetenschappers dat de totale hoeveelheid plastic in de oceanen wereldwijd de komende 7 jaar zal verdriedubbelen
Drie miljard minder in Nederland, 9 in Engeland
Het is een bemoedigende constatering dat een kleine heffing zo'n positief gevolg kan hebben, schrijft The Guardian: "Juist wanneer het over het milieu gaat, is een 'externe-kosten-heffing' (die de kosten voor mens, dier en milieu zichtbaar maakt) een betere manier van doen dan zware regelgeving". Het opent bovendien perspectieven op andere maatregelen tegen plasticvervuiling, naast statiegeld en recycling, bijvoorbeeld van koffiebekers. Hen ergens meer voor laten betalen, blijkt effectief om mensen tot ander gedrag te bewegen.

Het afschaffen van de gratis plastic tassen leverde in Nederland jaarlijks een besparing van zo'n 3 miljard tasjes op, schrijft Nu. In Groot-Brittannië ging het gebruik van zo'n 140 naar 25 tasjes per Brit per jaar, een daling van 85%. Dat vertaalt zich in 9 miljard tasjes die niet meer in het milieu - en op de zeebodem - terecht komen. Een glimpje goed nieuws, want de plasticvervuiling van de oceanen wordt er, desondanks, niet minder op. Integendeel, recent voorspelde een andere groep Britse wetenschappers nog dat de hoeveelheid plastic in de oceanen de komende 7 jaar zal verdriedubbelen. Ook de plastictasjesonderzoekers constateren eveneens dat op een duidelijke vermindering van het tasjesafval na, de wateren rond het Verenigd Koninkrijk niet bepaald schoner zijn geworden.
Dit artikel afdrukken