Reden voor de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen de ‘taskforce voeding’ op te richten. Het doel is om "kennis en klinisch leiderschap" op het gebied van voeding bij de mdl-artsen op peil te brengen. Die krijgen dagelijks te maken met voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen als coeliakie, het prikkelbaar darmsyndroom en diverticulitis. “De mdl-arts moet de regie over voedingsbeleid op zich nemen en meer betrokken zijn bij het behandelplan," schrijft Medisch Contact.
Reden voor de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen de ‘taskforce voeding’ op te richten. Het doel is om "kennis en klinisch leiderschap" op het gebied van voeding bij de mdl-artsen op peil te brengen. Die krijgen dagelijks te maken met voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen als coeliakie, het prikkelbaar darmsyndroom en diverticulitis. “De mdl-arts moet de regie over voedingsbeleid op zich nemen en meer betrokken zijn bij het behandelplan," schrijft Medisch Contact.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik begrijp dat het vak van MDL-arts veel meer omvat dan een inschatting maken van de oorzaak van een aandoening, en dat bovendien niet alle aandoeningen hun oorzaak vinden in of gerelateerd zijn aan voeding. Toch ben ik verbaasd. Het MDL-specialisme omvat, volgens de vereniging van MDL-artsen, "de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het anale gebied. ... Het werkterrein van de maag-darm-leverarts (MDL-arts) loopt uiteen van aandoeningen als diarree en verstoppingen, tot hepatitis en levercirrose; van slikklachten tot alvleesklierkanker; van overgewicht en anorexia nervosa tot chronische darmontstekingen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa."
Van veel van deze aandoeningen zijn relaties met voeding bekend, en ik denk dat er in veel gevallen zelfs gesproken kan worden van een oorzakelijk verband. Hoe kan het dan überhaupt zo zijn dat voeding geen kernonderdeel van de opleiding is?
Ik zou het interessant vinden om te weten vanuit welke uitgangspunten de opleidingen zijn opgezet. En nee, het is niet zo boeiend om hier voor de zoveelste keer te gaan roepen dat big-pharma het allemaal gedaan heeft, ik vind het veel interessanter om een echt inhoudelijk antwoord te krijgen. Misschien kunnen wij leken dan leren begrijpen hoe deze - op het eerste gezicht onnavolgbare - lacune zo is ontstaan.
Als trouwe lezer van MAGMA, het bewuste magazine, constateer ik dat het inderdaad meestal gaat over gerensverleggend onderzoek & behandeling binnen de MDL-wereld. In datzelfde MAGMA nummer is er trouwens ook een open vraag van de voorzitter Ad Masclee 'of wij niet krachtiger stelling moeten nemen tegen alcohol'. Daarbij wordt respect uitgesproken voor de collega-longartsen (kruistocht tegen roken). Kortom, er 'borrelt' kennelijk iets binnen deze vereniging.
Ik zal de vraag van Dennis doorspelen naar Ad Masclee.
Tsja hoe lacunes ontstaan zijn?
Mbt wegnemen, ik hoop dat ze bij hun nascholingscursus ook een paar orthomoleculaire artsen / therapeuten uitnodigen als gastdocent.
Studenten geneeskunde willen gelukkig nu ook meer onderwijs over voeding (http://www.studentenvoeding.nl ) zo hoorde ik woensdag op een symposium Nutrition op VUmc. Daartoe is nu ook een extracurriculaire cursus ontwikkeld ( https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/geneeskundestudenten-organiseren-extra-voedingscolleges.htm ). Lijkt me een mooi bottom-up begin.
"Vroeger" - zei de oude man - , denk aan ca 50 tot 100 jaar geleden - was de relatie tussen voeding en gezondheid veel duidelijker bij artsen. Terug te vinden in de handboeken. Geleidelijk aan is dat verschoven van voeding en leefstijl aanpassen naar medicatie toedienen. Nu zien we de slinger weer een beetje de andere kant op bewegen?
Dennis #1 Misschien niet boeiend om weer Big Pharma de schuld te geven, echter heeft die toch een grote vinger in de pap qua nascholing, promotie, sprekers op symposia, kadootjes voor artsen (vroeger iig), reclames etc.
Kijk je in dat MAGMA-blad, zie je bijv een olijke reclame voor een middel tegen obstipatie. Vast wetenschappelijk prima getest, en als je daar de artsen maar vaak genoeg mee om de oren slaat bij de nascholing, symposia, flyers, gratis proefpakketten etc, weten ze in hun drukke baan niet beter meer dan dat dat inderdaad best aardig kan helpen. Geef patiënt dat doosje pillen, patiënt is blij want het werkt ok en deze hoeft verder niks te veranderen aan het eetpatroon. Bijwerkingen moet je maar op de koop toe nemen, je poept weer goed en daar ging het om. Financieel aantrekkelijk voor arts en farmaceutische industrie, plus het snelste voor arts en patiënt.
Niemand die je de hele dag om de oren slaat met onderzoek dat havermout met zaden en een scheutje lijnzaadolie als vervanging van je wittebrood met chocopasta ook je obstipatie zou kunnen oplossen. Niemand die daar anti-obstipatie reclame voor maakt. Geen lijnzaad- of havermoutmerk die symposia financiert of reclame maakt in dat MAGMA-blad. Plus het is zo'n gedoe voor de cliënt en arts vanwege de leefstijlaanpassingen. Pil erin en klaar, dat is de tijdsgeest, dat is wat 'iedereen' wil en dan zorgen de bedrijven en artsen wel dat dat gebeurt. Dat er iets beter, goedkoper, langduriger en bijwerkingsarmer is hoeven de meesten niet te horen, en dat zullen de farmaceutische bedrijven niet gaan vertellen, ze zijn Herman Finkers niet: "Wij hebben keus uit maar liefst twee verschillende kleuren, maar de Bijenkorf heeft tien verschillende kleuren!" "Is dat hier ver vandaan, de Bijenkorf?" "Nee hoor, dat is hier recht tegenover." En weer verlaat een tevreden klant het pand. Op staande voet ontslagen.
Hopelijk komt er wat tegenwicht door cursussen, bewustzijn wat voeding zoal kan doen door KeerDiabetesOm en andere projecten. Nu borrelen er zaken, gooien enkele artsen de kont tegen de krib, is er het internet waardoor goede ervaringen snel gedeeld kunnen worden. Ze hebben wel op te boksen tegen een miljardenmachine, hoe je het went of keert, die gaan hun broodwinning beschermen.