Eierboer Kipster van Lidl is een schoolvoorbeeld van een "goed uitgewerkte visie over hoe eieren circulair kunnen worden geproduceerd. Dit gebeurt op een maximaal diervriendelijke manier. De jury waardeert de ketenbrede betrokkenheid, die geleid heeft tot samenwerking met belangrijke partners. Onderscheidend vond de jury de circulaire en integrale aanpak. Hierbij staat de natuurlijke omgeving van dieren onbetwist centraal. Ook zijn emissies uit de stal geminimaliseerd en regionale voedselreststromen worden benut."
Daarom kreeg het inmiddels bekende concept met de vijf eieren in een rechtlijnig blauw, gemakkelijk in het milieu afbreekbaar doosje gisteren de Innovatieprijs van Rabobank. Een en ander ondanks het feit dat het vernieuwende concept, volgens Club van Rome-coryfee Wouter van Dieren, niet is gefinancierd door de bank toen het concept nog op de tekentafel lag.
Volgens Ruud Zanders van Kipster mogen dieren alleen gevoerd worden met voedsel dat niet door mensen gegeten kan worden. Als dat niet voorhanden is, moet je geen dieren willen houden voor commercieel gebruik.
Rabobank - Kipster - Food&agri - Rabobank Duurzame Innovatieprijs
Daarom kreeg het inmiddels bekende concept met de vijf eieren in een rechtlijnig blauw, gemakkelijk in het milieu afbreekbaar doosje gisteren de Innovatieprijs van Rabobank. Een en ander ondanks het feit dat het vernieuwende concept, volgens Club van Rome-coryfee Wouter van Dieren, niet is gefinancierd door de bank toen het concept nog op de tekentafel lag.
Volgens Ruud Zanders van Kipster mogen dieren alleen gevoerd worden met voedsel dat niet door mensen gegeten kan worden. Als dat niet voorhanden is, moet je geen dieren willen houden voor commercieel gebruik.
Maximaal diervriendelijk is nog steeds 100% dieronvriendelijk.
Ja precies, kun je net zo goed de goedkoopste eieren kopen toch, dieronvriendelijk is het allebei.
Jongens, jullie maken het wel een beetje ingewikkeld zo, al begrijp ik de reactie van Otto uitstekend.
Voor mensen die dieren of producten van dieren willen eten, is er weinig beters te vinden dan de projecten die Ruud Zanders steeds weer weet op te zetten.
Of het haantje beter af is, waag ik te betwijfelen. Dat het 15 weken moet leven, is de schuld van dierenwelzijnsactivisten. De legkippen hebben vermoedelijk een goed leven voor een legkip. En uiteindelijk worden ze ook nog eens soepkip - en dus geslacht - omdat het erg voedselverspillend zou zijn om ze weg te gooien.
Arno, ik denk dat je je in de komende jaren emotioneel zult moeten wapenen. We zullen nl. gaan ontdekken dat het frame 'geen dieren eten en niets van het dier eten (eieren, zuivel) is het best' milieutechnisch en biologisch niet klopt. Het is een idee dat alleen past bij een hoogtechnologische, maar energetisch niet zo handig vormgegeven wereld. De natuur is immers één grote energie-efficiënte transformatie van nutriënten in verschillende verschijningsvormen. Als resten die wij niet eten het energiezuinigst kunnen worden gehertransformeerd door een dier, zullen we dat exploiteren en daar houderijvormen voor gaan zoeken.
Op het volgende punt geef ik je gelijk: je moet dieren in zo'n systeem niet houden om ze op te eten, maar om hun rol in de voedselketen - de grote cyclus van het leven - te spelen. Eten hoort daarbij. Zinloos doorvreten niet.
#1 Jammer, dat je in feite een discussie onmogelijk maakt.
#2 en #3
a. We gaan straks naar de Lidl; kopen een doosje Kipster
b. Jammer dat in de topic geen aandacht wordt gegeven aan wat ze eten; doorklikkend begrijp ik dat het een variëteit van reststromen is; zowel van de natuurlijke basis als reeds verwerkt.
c. Een natuurlijk ei (van de 'volle grond'..) heeft een smaak die vrijwel constant smaakvol is; benieuwd hoe een 'duurzaam gemanipuleerd' ei smaakt. Het is het zelfde verhaal als het idee om varkens te voederen met restafval (mens/horeca) van voedsel in de steden.
d. Benieuwd naar onze vergelijkingstest (*) die we gaan doen; zowel gebakken als gekookt. Misschien roept het de vraag op, in hoeverre je voedingsmanipulatie om 'duurzame' reden 'natuurlijk' mag noemen.
Resumé
Ik denk dat juist het houden van kippen (vlees/eieren) grootschalig mogelijk blijft op natuurlijke wijze; en ik zou dan liever zien, - we doen dat wel voor ons zelf -, dat gewerkt wordt aan o.a. genetische/medicatie-resistentie tegen vogelziekten.
Maar dat staat waarschijnlijk onder druk voor EU-export belangen en conservatieve dierenvrienden, waardoor ook varkens onnodig met honderdduizenden tegelijk onnodig de destructor in gingen, terwijl veterinaire preventie absoluut mogelijk bleek te zijn.
(*)
Zal een week duren, en kom er beslist op terug:
4 eieren qua grootte gelijk (2 natuurlijk; 2 kipster)
- spiegelei vergelijking
- gekookt vergelijking
- allemaal gekookt en gepeld, zodat we ze niet herkennen
- als het uitkomt een mayonaise vergelijking
'Afkeur' zal geen reden zijn voor afkeur: gebaseerd op de huidige logistieke behoefte is het een uitstekend alternatief.
Benieuwd.
Kom er op terug.
#3 Emotioneel wapenen doe ik al mijn hele leven. Maar momenteel zie ik alleen maar ontwikkeling en vooruitgang. In de loop der eeuwen is de mensheid talloze uitdagingen aangegaan en heeft oplossingen gevonden. Het moet alleen wel in het denkraam van de mens worden opgenomen. Als je er niet wil zoeken, vind je het niet. Sergey Brin, een van de oprichters van Google, is sponsor geweest voor de ontwikkeling van kweekvlees. Mogelijk dat zonder zijn geld deze stap niet was genomen.