Tissue culture “clean meat” already in 2018? I’ve long been looking forward to this.https://t.co/p41NR3NEZn
— Richard Dawkins (@RichardDawkins) March 3, 2018
What if human meat is grown? Could we overcome our taboo against cannibalism? An interesting test case for consequentialist morality versus “yuck reaction” absolutism.
Begin deze maand gooide de bekende evolutiebioloog Richard Dawkins op Twitter een balletje op. Als er nu binnen afzienbare tijd toch kweekvlees op de markt komt, zouden we dan ook het taboe op het eten van mensenvlees eten kunnen doorbreken? Voor kweekvlees, 'clean meat', hoeven geen dieren te worden gefokt en geslacht. De vleescellen groeien uit stamcellen in laboratoria en tanks. Als je ook uit menselijke stamcellen vlees kunt opkweken, kun je het morele vraagstuk van het 'speciesisme' fundamenteel testen, zegt atheïst Dawkins. Volgens het speciesisme plaatst de mensheid zich - ten onrechte - boven andere diersoorten. Atheïst Dawkins ziet het menselijk lichaam, net als dat van dieren, als niet meer dan een verzameling koolstofmoleculen.
Twitter - Richard Dawkins on Twitter
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is nou precies een onderwerp wat mooi laat zien hoe we met velen (gelukkig niet allemaal) van het padje geraken. Ben zeer benieuwd naar de deskundige benadering van de foodloggers.
Arnold, kun je uitleggen waarom 'we' (wie?) in dit mooie onderwerp van het padje raken?
Dick Ja kan het uitleggen, mag ik op jouw vraag overmorgen reageren? Ben namelijk benieuwd of er meer denken zoals wij. Nogmaals kom er op terug.
Arnold, van mij mag alles. Ik wist nog niet dat ik net zo denk als jij, maar dat gaan we vast nog ontdekken.
Mensenkweekvlees. Wonderlijk woord. Spannend onderwerp. Een gekweekt mensenhart zou ik rustig laten implanteren, mocht de medische wereld zover zijn. Maar dan is er noodzaak. Uit vrije wil een lapje mensenkweekvlees op de boterham leggen is toch wat anders. Waarom eigenlijk? Echt mens is dat vlees nooit geweest. Ik kom er niet uit. Food for thought.