Recent kwam het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) in opspraak toen duidelijk werd dat in België ongekeurd vlees op de markt kan komen. Dit werd ontdekt bij vleesbedrijf Veviba, dat onder meer leverde aan Colruyt en Ahold-Delhaize; beide bedrijven staakten hun inkoop en verwijderden de producten uit hun schappen. De kwestie loopt verder op na de openbaring van een tweede grove fout met naar Kosovo geëxporteerd vlees dat over de datum was. Dit keer door een Vlaams slachthuis dat zelf van een 'menselijke fout' spreekt, maar niet werd aangepakt. Het parket, de bevoegde justitiële autoriteit, zegt pas in januari een onderzoek te hebben ingesteld, na door het FAVV gewaarschuwd te zijn, terwijl de overtreding al van september vorig jaar dateert.

Vertrek topman geëist
De opstapeling van fouten en laksheid is reden voor de Belgische politiek een volledige doorlichting van de hele agrovoedingssector te eisen, de aanstelling van een crisismanager én het vertrek van FAVV-topman Herman Diricks. Die wil van geen wijken weten, zegt hij in De Standaard, ook al "kán het FAVV ernstige vleesfraude niet opsporen". Daar ontbreken de middelen voor. Diricks: "Maar laten we eerst kijken wat er verkeerd is gegaan, en dat dan corrigeren. Het is niet eerlijk om de mensen eerst te veroordelen zonder hen de kans te geven om uit te leggen wat er juist is gebeurd. Nu spelen vooral de persoonlijke aanvallen, die ik totaal onrechtvaardig vind." Het Belgische financiële dagblad De Tijd meldt vanmorgen op basis van een rapport dat de krant heeft kunnen inzien dat Diricks vermoedelijk gelijk heeft. Zijn dienst zou wel naar behoren en tijdig zijn opgetreden, ook naar het parket. Het rapport is door de procureur-generaal van Luik die de zaak behandelt nog niet vrijgegeven voor verzending naar het Belgische parlement, dat vanochtend over de FAVV debatteert.

Vertrouwen op dieptepunt
Het Veviba-schandaal bereikte inmiddels ook Nederland, waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 19 slagers opgeroepen heeft van Veviba afkomstige ossenstaarten te vernietigen. Het vlees blijkt niet door een dierenarts gekeurd te zijn en is mogelijk ongeschikt voor menselijke consumptie, schrijft De Standaard nog eens. Het vertrouwen in Belgisch vlees staat op een dieptepunt, terwijl producenten van vleesdieren steen en been klagen omdat ze onvoldoende verdienen.
Dit artikel afdrukken