"Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem." Dat zegt de Belgische politicus Kristof Calvo (Groen) in De Morgen over voedselveiligheidscontrole en -handhaving in zijn land door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid.
Recent kwam het Belgische Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) in opspraak toen duidelijk werd dat in België ongekeurd vlees op de markt kan komen. Dit werd ontdekt bij vleesbedrijf Veviba, dat onder meer leverde aan Colruyt en Ahold-Delhaize; beide bedrijven staakten hun inkoop en verwijderden de producten uit hun schappen. De kwestie loopt verder op na de openbaring van een tweede grove fout met naar Kosovo geëxporteerd vlees dat over de datum was. Dit keer door een Vlaams slachthuis dat zelf van een 'menselijke fout' spreekt, maar niet werd aangepakt. Het parket, de bevoegde justitiële autoriteit, zegt pas in januari een onderzoek te hebben ingesteld, na door het FAVV gewaarschuwd te zijn, terwijl de overtreding al van september vorig jaar dateert.
Vertrek topman geëist
De opstapeling van fouten en laksheid is reden voor de Belgische politiek een volledige doorlichting van de hele agrovoedingssector te eisen, de aanstelling van een crisismanager én het vertrek van FAVV-topman Herman Diricks. Die wil van geen wijken weten, zegt hij in De Standaard, ook al "kán het FAVV ernstige vleesfraude niet opsporen". Daar ontbreken de middelen voor. Diricks: "Maar laten we eerst kijken wat er verkeerd is gegaan, en dat dan corrigeren. Het is niet eerlijk om de mensen eerst te veroordelen zonder hen de kans te geven om uit te leggen wat er juist is gebeurd. Nu spelen vooral de persoonlijke aanvallen, die ik totaal onrechtvaardig vind." Het Belgische financiële dagblad De Tijd meldt vanmorgen op basis van een rapport dat de krant heeft kunnen inzien dat Diricks vermoedelijk gelijk heeft. Zijn dienst zou wel naar behoren en tijdig zijn opgetreden, ook naar het parket. Het rapport is door de procureur-generaal van Luik die de zaak behandelt nog niet vrijgegeven voor verzending naar het Belgische parlement, dat vanochtend over de FAVV debatteert.
Vertrouwen op dieptepunt
Het Veviba-schandaal bereikte inmiddels ook Nederland, waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 19 slagers opgeroepen heeft van Veviba afkomstige ossenstaarten te vernietigen. Het vlees blijkt niet door een dierenarts gekeurd te zijn en is mogelijk ongeschikt voor menselijke consumptie, schrijft De Standaard nog eens. Het vertrouwen in Belgisch vlees staat op een dieptepunt, terwijl producenten van vleesdieren steen en been klagen omdat ze onvoldoende verdienen.
Dit artikel afdrukken
Vertrek topman geëist
De opstapeling van fouten en laksheid is reden voor de Belgische politiek een volledige doorlichting van de hele agrovoedingssector te eisen, de aanstelling van een crisismanager én het vertrek van FAVV-topman Herman Diricks. Die wil van geen wijken weten, zegt hij in De Standaard, ook al "kán het FAVV ernstige vleesfraude niet opsporen". Daar ontbreken de middelen voor. Diricks: "Maar laten we eerst kijken wat er verkeerd is gegaan, en dat dan corrigeren. Het is niet eerlijk om de mensen eerst te veroordelen zonder hen de kans te geven om uit te leggen wat er juist is gebeurd. Nu spelen vooral de persoonlijke aanvallen, die ik totaal onrechtvaardig vind." Het Belgische financiële dagblad De Tijd meldt vanmorgen op basis van een rapport dat de krant heeft kunnen inzien dat Diricks vermoedelijk gelijk heeft. Zijn dienst zou wel naar behoren en tijdig zijn opgetreden, ook naar het parket. Het rapport is door de procureur-generaal van Luik die de zaak behandelt nog niet vrijgegeven voor verzending naar het Belgische parlement, dat vanochtend over de FAVV debatteert.
Vertrouwen op dieptepunt
Het Veviba-schandaal bereikte inmiddels ook Nederland, waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 19 slagers opgeroepen heeft van Veviba afkomstige ossenstaarten te vernietigen. Het vlees blijkt niet door een dierenarts gekeurd te zijn en is mogelijk ongeschikt voor menselijke consumptie, schrijft De Standaard nog eens. Het vertrouwen in Belgisch vlees staat op een dieptepunt, terwijl producenten van vleesdieren steen en been klagen omdat ze onvoldoende verdienen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Geen rapport en geen vertegenwoordiging van het federaal voedselagentschap. De commissies Volksgezondheid en Landbouw kwamen vanmorgen bijeen, maar een discussie ten gronde over het vleesschandaal was daardoor onmogelijk. Aangezien het parket het rapport in de vooravond pas vrijgeeft, werd de commissie uitgesteld tot woensdag", meldt De Morgen.
De oppositie wilde, ook zonder het gewraakte rapport dat het gelijk van het FAVV aan zou tonen, toch het FAVV ter verantwoording roepen. Volgens de verantwoordelijke minister van Landbouw, Denis Ducarme was dat een onlogische eis: "Ik wil niet dat het voedselagentschap hier ondervraagd wordt over een rapport dat van het gerecht niet vrijgegeven mag worden", aldus Ducarme, die rustig bleef benadrukken: "We moeten de scheiding der machten respecteren. Zodra het parket het rapport vrijgeeft, zullen wij het overdragen."
De minister beet fel van zich af toen de oppositie hem verweet het debat uit de weg te gaan en zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. "De zaak-Veviba gaat over Veviba. U wilt een audit van de volledige vleessector. Zo'n amalgaam maken, dat is pas onverantwoord," aldus Ducarme.
In Nederland had je de "Week zonder vrees". In België pakken ze het beter aan.
Foodlog kan wel lekker doen alsof dit schandaal beperkt zou zijn tot België,
maar de NVWA heeft gister nog een aanvullende lijst gepubliceerd met
Nederlandse slagers die onveilige VEVIBA-ossenstaarten verkochten.
Over een "rot systeem" gesproken:
opmerkelijk hoe weinig aandacht de media daarvoor hebben.
Dick, wat wil je nu suggereren?
Sorry Cécile, ik reageerde te snel, en zie nu dat jullie in de staart van je artikel ook melding maakten van de NVWA-waarschuwing de 16e maart.
Blijft wel een vraag: waarom maakte Foodlog - terwijl het de voedselveiligheid van Hollandse consumenten betreft - die 16e maart geen melding van die NVWA-waarschuwing, en evenmin van de aanvullende NVWA-lijst gister, met slagers die die onveilige VEVIBA-ossenstaarten verkochten?
Nu zal dat voedselveiligheidsrisico ditmaal beperkt geweest zijn, de wekenlange vertraging in tracering en melding roept ook vragen op voor wat betreft de effectieve afhandeling van mogelijk serieuzere voedselveiligheidsproblemen in de toekomst.