Een nieuw onderzoek naar de darminhoud van koeien brengt een koe die geen kwalijke methaan meer uitboert misschien een stapje dichterbij.
Mensen hebben meer aandacht voor hun darmflora. Hoe diverser je microbioom, hoe gezonder je bent en hoe beter je voedsel verteert, is de gedachte. Ook bij dieren spelen bacteriën een rol in de vertering. Schotse, Britse en Amerikaanse wetenschappers onderzochten het microbioom van 43 schotse runderen om te ontdekken welke organismen er in hun darmen zaten en wat ze voor een rol hebben.
De boeren en scheten die koeien laten, zijn het resultaat van micro-organismen in de ingewanden van de koe. Door een beter begrip van het bestaande microbioom zou de beruchte methaanuitstoot van de koe te verminderen zijn. Koeien gelden door het krachtige klimaatveranderende methaangas inmiddels als een ernstig milieurisico.
De hoop is om ooit de vlees- en methaanproductie van koeien positief te kunnen beïnvloeden door het juiste samenstelling van het microbioom. Onderzoeker Mick Watson heeft een ideaal: “het juiste organisme, voor het juiste dieet bij het juiste dier”. Zo ver is het voorlopig nog niet.
Na de slacht van koeien die specifieke diëten volgden, werden monsters genomen van verteerd voedsel uit de darmen. Onderzoekers ontrafelden het genoom van meer dan 900 micro-organismen. De wetenschappers ontdekten meer dan 69.000 eitwitten die waarschijnlijk een rol spelen in het verteren van koolhydraten, maar die tot nu toe onbekend waren.
Watson’s ideaal is niet eenvoudig te bereiken. Kristi Cammack van de South Dakota State University denkt dat bijvoorbeeld vleesproductie afhankelijk is van vele factoren die nog onvoldoende bekend zijn. Zo is het volgens haar bijvoorbeeld maar de vraag of micro-organismen daadwerkelijk controle hebben over bepaalde processen, of dat koeien die bijvoorbeeld speciaal gefokt zijn voor een hoge vleesproductie met weinig voer juist een bepaald soort organismen aantrekken.
Cammack denkt eerder aan een combinatie van beide factoren. Verder speelt ook nog de wisselwerking tussen koeien en hun microbioom een rol, en de relaties tussen de micro-organismen zelf. Als het lukt om de methaanproducerende micro-organismen uit de koe te elimineren, is het nog maar de vraag hoe het resterende microbioom daarop reageert. Voor je het weet, heb je dus weer een nieuw probleem gecreëerd.
Watson’s ideaal is voorlopig dan ook nog toekomstmuziek. Niettemin zijn er al bedrijven die supplementen op de markt brengen die de methaanproductie in de koeienmagen beloven te verminderen. Watson loopt er niet warm voor. Hij wil eerst gedegen onderzoek naar enzymen en organismen die de methaanuitstoot helpen bedwingen.
Dit artikel afdrukken
De boeren en scheten die koeien laten, zijn het resultaat van micro-organismen in de ingewanden van de koe. Door een beter begrip van het bestaande microbioom zou de beruchte methaanuitstoot van de koe te verminderen zijn. Koeien gelden door het krachtige klimaatveranderende methaangas inmiddels als een ernstig milieurisico.
De hoop is om ooit de vlees- en methaanproductie van koeien positief te kunnen beïnvloeden door het juiste samenstelling van het microbioom. Onderzoeker Mick Watson heeft een ideaal: “het juiste organisme, voor het juiste dieet bij het juiste dier”. Zo ver is het voorlopig nog niet.
Na de slacht van koeien die specifieke diëten volgden, werden monsters genomen van verteerd voedsel uit de darmen. Onderzoekers ontrafelden het genoom van meer dan 900 micro-organismen. De wetenschappers ontdekten meer dan 69.000 eitwitten die waarschijnlijk een rol spelen in het verteren van koolhydraten, maar die tot nu toe onbekend waren.
Watson’s ideaal is niet eenvoudig te bereiken. Kristi Cammack van de South Dakota State University denkt dat bijvoorbeeld vleesproductie afhankelijk is van vele factoren die nog onvoldoende bekend zijn. Zo is het volgens haar bijvoorbeeld maar de vraag of micro-organismen daadwerkelijk controle hebben over bepaalde processen, of dat koeien die bijvoorbeeld speciaal gefokt zijn voor een hoge vleesproductie met weinig voer juist een bepaald soort organismen aantrekken.
Cammack denkt eerder aan een combinatie van beide factoren. Verder speelt ook nog de wisselwerking tussen koeien en hun microbioom een rol, en de relaties tussen de micro-organismen zelf. Als het lukt om de methaanproducerende micro-organismen uit de koe te elimineren, is het nog maar de vraag hoe het resterende microbioom daarop reageert. Voor je het weet, heb je dus weer een nieuw probleem gecreëerd.
Watson’s ideaal is voorlopig dan ook nog toekomstmuziek. Niettemin zijn er al bedrijven die supplementen op de markt brengen die de methaanproductie in de koeienmagen beloven te verminderen. Watson loopt er niet warm voor. Hij wil eerst gedegen onderzoek naar enzymen en organismen die de methaanuitstoot helpen bedwingen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goh, misschien scheelt 't ook als koeien gewoon weer gras mogen eten. Dat kun je dan 'dieet' noemen. Hangt af van je vertrekpunt...
In Food Inc, die vroege griezelfilm over de Amerikaanse vleesindustrie, konden we al zien dat de koeienmaag door het eten van mais verzuurt, met oa. winderigheid als gevolg. Hier een plek waarin dat wetenschappelijk wordt toegelicht: "A Difficult Reality to Digest: The Effects of a Corn-Based Diet on the Digestive System of Cattle". Overigens - even geen bron bij de hand - verdwijnt die verzuring weer door 'n paar weken afmesten op dat goeie oude gras.
Op 22.35 min. begint 'n fragment in de documentaire Food Inc. met Michael Pollan, en Allen Trenkle, Ruminant Nutrition Expert van Iowa State University die, met zijn gehandschoende hand via 'n buis door de zijkant in de maag van een levende koe, vertelt hoe daar de verzuring door mais het microbiologische klimaat voor E. coli genereert.
FransJan de Waard,
Het opboeren van te herkauwen voedsel geeft meer methaanuitstoot dan de scheten.
Hard taai gras geeft meer methaanuitstoot dan een rantsoen op basis van vers mals gras in combinatie met bijv. mais. Alleen mals makkelijk verteerbaar gras kan bijna niet omdat dan de ammoniakuitstoot te veel toeneemt en vanwege te weinig structuur.
Harde taaie vezels zijn goed voor de herkauwactiviteit en de gezondheid van de koe, om de methaanproductie te reduceren zal er gesleuteld moeten worden aan het rantsoen.
Zeewier toevoegen aan het rantsoen zou de methaan uitstoot verlagen, knoflook ook maar dat proef je aan de melk(producten).
M.b.t. verzuring, PH in de pens is na paar weken op een ander rantsoen wel weer in orde. De beschadiging van pens- en darmwand kan blijvend zijn, of in ieder geval heel lang duren (jaren). En met zwaar negatieve gevolgen ook qua vruchtbaarheid e.d.
De meeste methaan komt niet uit de maag maar uit de pens.
Stak die onderzeoeker zijn arm in de maag of in de pens?
Ik moet erg bulken en winden van sojaproducten, met name sojabonen, ben niet de enige. Tofu, sojadrink en andere bonen heb ik geen last van. Dus vraag ik mij af of koeien daar ook last van hebben, of in combinatie van ander voer.