De witte of grijze plekken op stoeptegels vallen al bijna niet meer op. Na sigarettenpeuken is het meeste afval op straat afkomstig van kauwgom. Voor de Olympische Spelen in Londen zijn gemeentewerkers zo’n 3 maanden bezig geweest met het verwijderen van 300.000 kauwgomresten over een lengte van circa 3 kilometer straat. In Groot-Brittannië wordt jaarlijks zo’n 50 miljoen pond (ongeveer €56 miljoen) uitgegeven aan het verwijderen van kauwgom.

Kauwgom bestaat gewoonlijk uit polyisobutyleen, een synthetisch rubber dat erg op plastic lijkt. De Britse ontwerpster Anna Bullus wil met haar bedrijf Gumdrop uitgekauwde kauwgom recyclen en het omzetten in andere alledaagse objecten. “Ik denk dat je met goede ontwerpen de manier waarop mensen zich gedragen kunt veranderen.”

Speciale kauwgomafvalbakken
Om aan de te recyclen kauwgom te komen, ontwierp Bullus speciale kauwgomprullenbakken die op mond-, en dus uitspuughoogte, kunnen worden opgehangen. Deze afvalbakken, in de vorm van een kauwgombel, zijn zelf ook van gerecyclede kauwgom gemaakt. De universiteit van Winchester was een van de eerste die meedeed aan het project. Op de campus werden 11 kauwgomafvalbakken opgehangen. Daarnaast deelde de universiteit koffiebekers gemaakt van gerecyclede kauwgom uit aan eerstejaars studenten. Inmiddels is het anderhalf jaar later en is er sprake van een merkbaar verminderde hoeveelheid kauwgomafval. Heathrow Airport probeerde de bakken ook 3 maanden lang uit. Ook daar maakten mensen minder zooi en bespaarde het vliegveld 6.000 pond (ongeveer €6.700) aan schoonmaakkosten. Logisch dat ook 25 Britse treinstations de bakken al hebben hangen.

Recyclen
Tot Bullus met Gumdrop begon, werd kauwgom in Groot-Brittannië niet gerecycled. Het kostte haar dan ook de nodige moeite om de kauwgom daadwerkelijk te verwerken. Uiteindelijk bleek een recyclingbedrijf in Worcester bereid om het kauwgomafval te controleren op ander afval en het te vermalen en mengen met ander plastic afval. De samenstelling van het uiteindelijke mengsel wisselt maar bestaat voor minstens 20% uit kauwgom. Een plasticgieter in Leicester bleek uiteindelijk bereid om dit mengsel om te zetten in Bullus’ ontwerpen. Ze verkoopt op dit moment onder meer koffiebekers, potloden, lunchtrommels en bestek.

Koffiebekers van gerecyclede kauwgom
'Koffiebekers van gerecyclede kauwgom', Gumdrop ltd, via Facebook


Nederland
In Nederland bestaat een soortgelijk initiatief, Gumbuddy. Ook deze organisatie ontwikkelde speciale afvalbakken en 'plakborden' om kauwgom te kunnen verzamelen en recyclen.
Dit artikel afdrukken