Nederlandse melkveehouders vinden dat ze binnen Europa goed kunnen concurreren met onder meer Franse boeren. Uit kostprijsberekeningen blijkt echter dat ze in 2016 een tekort hadden om hun kostprijs goed te maken hadden van 48%. In datzelfde jaar lag het Franse tekort op 26,5%.
Het kostte een Franse melkveehouder in 2017 gemiddeld €45,14 om 100 kilo melk te produceren. Voor die 100 liter melk kreeg hij €34,42 aan melkprijs betaald. Hij zat dus met een tekort van 24%. Deze heel actuele cijfers zijn afkomstig van het Duitse Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL). Het bureau maakte de kostprijsberekening in opdracht van Franse producentenorganisaties, schrijft Boerderij.
De Franse melkveehouders willen de gegevens gebruiken in hun onderhandelingen met de supermarkten en het door de Franse president Emmanuel Macron aangekondigde kostprijsgebaseerde prijsbeleid.
Deze week kwamen ook kostenniveaus over 2016 (een jaar eerder, toen de melkprijs nog slecht was) in onze directe buurlanden naar buiten. Nederlandse veehouders blijken de hoogste kostprijs te hebben in vergelijking met hun Deense, Franse, Duitse en Belgische collega's. Nederlandse veehouders kwamen uit op €42,66 per 100 kilo melk. Aan 'input' (voer, zaaizaad en onderhoud) kwam de Nederlandse veehouderij uit op €16,46 per 100 kilo melk. Daarmee scoort ons land het laagst, op België na. Aan 'operationele kosten' (huisvesting, rente, belasting, arbeidskosten externen) was de Nederlandse melkveehouder €21,59 kwijt, een bedrag in de middenmoot. Dat Nederland dan toch op een hoge totale kostprijs uitkomt, hangt samen met de lage prijs die een Nederlandse boer voor zijn slachtkoeien ontvangt en het relatief lage bedrag aan subsidies dat hij ontvangt in vergelijking met de andere landen. Een Franse boer krijgt €4,11 aan subsidies per 100 kilo melk; een Nederlandse moet het doen met €2,17.
Voor slachtkoeien ontvangt een Nederlandse boer gemiddeld €2,53 per 100 kilo melk, de laagste prijs in de vijf landen. Een Franse koe brengt €6,95 op; een Duitse €6,44. Aan subsidies krijgen de Franse veehouders veruit het meest, €4,11 per 100 kilo melk. Voor Nederlandse veehouders blijft de subsidie steken op €2,17 en voor Duitse op €2,68 per 100 kilo melk.
Het totaalplaatje voor 2016 leidt, bij een melkprijs van €28,75 in 2016, tot een negatieve marge van €13,91 voor de Nederlandse melkveehouders; een tekort van 48%, het dubbele van het Franse gat in 2017. De Fransen deden het in 2016 relatief het best, met een negatieve marge van €10,84; een dekkingstekort van 26,5%.
Dit artikel afdrukken
De Franse melkveehouders willen de gegevens gebruiken in hun onderhandelingen met de supermarkten en het door de Franse president Emmanuel Macron aangekondigde kostprijsgebaseerde prijsbeleid.
Deze week kwamen ook kostenniveaus over 2016 (een jaar eerder, toen de melkprijs nog slecht was) in onze directe buurlanden naar buiten. Nederlandse veehouders blijken de hoogste kostprijs te hebben in vergelijking met hun Deense, Franse, Duitse en Belgische collega's. Nederlandse veehouders kwamen uit op €42,66 per 100 kilo melk. Aan 'input' (voer, zaaizaad en onderhoud) kwam de Nederlandse veehouderij uit op €16,46 per 100 kilo melk. Daarmee scoort ons land het laagst, op België na. Aan 'operationele kosten' (huisvesting, rente, belasting, arbeidskosten externen) was de Nederlandse melkveehouder €21,59 kwijt, een bedrag in de middenmoot. Dat Nederland dan toch op een hoge totale kostprijs uitkomt, hangt samen met de lage prijs die een Nederlandse boer voor zijn slachtkoeien ontvangt en het relatief lage bedrag aan subsidies dat hij ontvangt in vergelijking met de andere landen. Een Franse boer krijgt €4,11 aan subsidies per 100 kilo melk; een Nederlandse moet het doen met €2,17.
Voor slachtkoeien ontvangt een Nederlandse boer gemiddeld €2,53 per 100 kilo melk, de laagste prijs in de vijf landen. Een Franse koe brengt €6,95 op; een Duitse €6,44. Aan subsidies krijgen de Franse veehouders veruit het meest, €4,11 per 100 kilo melk. Voor Nederlandse veehouders blijft de subsidie steken op €2,17 en voor Duitse op €2,68 per 100 kilo melk.
Het totaalplaatje voor 2016 leidt, bij een melkprijs van €28,75 in 2016, tot een negatieve marge van €13,91 voor de Nederlandse melkveehouders; een tekort van 48%, het dubbele van het Franse gat in 2017. De Fransen deden het in 2016 relatief het best, met een negatieve marge van €10,84; een dekkingstekort van 26,5%.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De getallen m.b.t. de slachtprijs lijken mij niet te kloppen, er is tussen de landen hooguit een verschil van 0,50 ct /kg geslacht gewicht in dezelfde kwaliteitsklasse.
Deze getallen zullen wel O&A (omzet en aanwas) zijn, dus opbrengsten uit verkoop koeien en kalveren. Deze post is omgerekend naar een bedrag per liter. Bij een hogere productie per koe daalt de post O&A uiteraard zelfs bij een gelijke slachtprijs.
Jaarlijks structureel minstens een ton verlies? ik vind het knap, en dan ook nog fosfaatrechten aan kopen voor 8.000,- tot 10.000,- per koe om nog meer te verliezen kennelijk?.
Misschien komt het verschil in slachtprijs wel doordat de Nederlandse koeien langer worden aangehouden dan de rest van de koeien van Europa? Dus minder koeien per 100 kg naar de slacht? In tijden van expansie gebeurt dat vaak.
Het blijft altijd gissen naar het hoe en waarom van al die opbrengsten en kosten per 100kg melk. In Frankrijk doe ik jaarlijks mee met onderlinge bedrijfsvergelijkingen. Mijn buurman doet het altijd supergoed per 1000 kg melk. Ondertussen weet ik dat hij dubbel zo hard werkt dan wij (veel meer land, meer subsidie per ha ivm boerenbergregeling en weinig afschrijving want investeert al jaren niet meer). Zijn marge per 1000 kg is hoger maar de totale winst een stuk lager dan wij omdat hij veel minder produceert. Dat zet de vergelijking per 1000 kg weer in een heel ander perspectief.
#1, Marco, dit is wat degelijke Duitse statistieken zeggen. Als ze liegen, liegen we in commissie.
Marc vd Lee en Jack van Messel, kunnen jullie het prijsverschil tussen een Nederlandse melkkoe en een Franse verklaren?
Zitten, ik doe maar een suggestie, een Montbéliarde en een Frisian Holsteiner in dezelfde categorie?
Dick Veerman,
De zin: "een Franse koe brengt 6,95 E op, een Duitse 6,44 E. zorgt voor de verwarring.
De eenheid waar over gesproken word is niet Euro/kg geslacht gewicht (zoals normaliter de opbrengst van een slachtkoe aangegeven word) maar Euro per 100 li melk, achter de prijs die de nederlandse boer krijgt staat het wel.
Dit is dus omzet en aanwas per 100 kg melk. Het prijsverschil betekent bij gelijke slachtprijs (E/kg geslacht gewicht) dat nederlandse koeien per koe veel meer melk geven voor afvoer. In de praktijk zijn de Franse en zeker de Duitse koeien iets bevleesder en iets zwaarder en brengen daardoor ook iets meer op per 100 kg melk.
Dus je liegt niet ook niet in commissie!