Vandaag start de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees. De NOS vroeg een aantal mensen waarom de week irritatie oproept.
Aan het woord komen een vleesverslinder, een vegetariër en een wetenschapper. Volgens Jort Althuizen, de ‘vleesverslinder’, moet je mensen niet vertellen dat vlees eten slecht is, maar hen motiveren om vlees te eten van dieren die zijn grootgebracht met aandacht voor dier en milieu. Volgens vegetariër Rutger Bregman van de Correspondent is het initiatief goed voor het creëren van bewustwording, maar is het beeld dat is gecreëerd rond van biologisch vlees veel te romantisch. Die romantiek mag geen aflaat worden om toch vlees te kunnen eten, vindt hij.
De (sociale) wetenschapper Florien Cramwinckel (Universiteit van Utrecht) zegt dat vegetariërs irritatie oproepen omdat ze geen vlees eten om morele redenen. Daarmee wordt iemand die wel vlees eet automatisch een slechter mens. Volgens Cramwinckel is het daarom beter 'geen vlees eten' niet moreel te laden. Om vlees minderen acceptabel te maken zou het ook helpen mensen niet individueel maar als groep aan te spreken. Gedeelde, eventuele schuldgevoelens zijn minder pijnlijk, maar gewenst gedrag beklijft ook beter door de onderlinge sociale controle tussen mensen in dezelfde groep.
Worstenbroodje
De Week Zonder Vlees krijgt ook van de NRC uitgebreid aandacht. De krant maakte onder meer ruimte voor een artikel waarin de uitgesproken carnivoor Marcel van Roosmalen, columnist en schrijver, vertelt over zijn week zonder vlees. Alleen vanwege zijn voorliefde voor Brabantse worstenbroodjes wil hij niet helemaal vegetarisch gaan eten. Dat is wel een beetje gek, want de Vegetarische Slager - die niet meedoet aan de Week zonder Vlees - heeft een vegaworstenbroodje ontwikkeld dat niet van een vleesworstenbroodje te onderscheiden is. Het wordt onder meer geserveerd op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. De bankiers waren stomverbaasd toen ze hoorden dat ze neppers aten. Dat is een bekende anekdote die al minstens een jaar door het land gaat.
Dit artikel afdrukken
De (sociale) wetenschapper Florien Cramwinckel (Universiteit van Utrecht) zegt dat vegetariërs irritatie oproepen omdat ze geen vlees eten om morele redenen. Daarmee wordt iemand die wel vlees eet automatisch een slechter mens. Volgens Cramwinckel is het daarom beter 'geen vlees eten' niet moreel te laden. Om vlees minderen acceptabel te maken zou het ook helpen mensen niet individueel maar als groep aan te spreken. Gedeelde, eventuele schuldgevoelens zijn minder pijnlijk, maar gewenst gedrag beklijft ook beter door de onderlinge sociale controle tussen mensen in dezelfde groep.
Worstenbroodje
De Week Zonder Vlees krijgt ook van de NRC uitgebreid aandacht. De krant maakte onder meer ruimte voor een artikel waarin de uitgesproken carnivoor Marcel van Roosmalen, columnist en schrijver, vertelt over zijn week zonder vlees. Alleen vanwege zijn voorliefde voor Brabantse worstenbroodjes wil hij niet helemaal vegetarisch gaan eten. Dat is wel een beetje gek, want de Vegetarische Slager - die niet meedoet aan de Week zonder Vlees - heeft een vegaworstenbroodje ontwikkeld dat niet van een vleesworstenbroodje te onderscheiden is. Het wordt onder meer geserveerd op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. De bankiers waren stomverbaasd toen ze hoorden dat ze neppers aten. Dat is een bekende anekdote die al minstens een jaar door het land gaat.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en de Vegetarische Restaurantweek is de grillburger van Febo, een van de bekendste hamburgers van Amsterdam, ook verkrijgbaar in een vegetarische variant. De gevel van de vestiging van Febo aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam is ook aangepast, van Febo naar Vebo.
De vega grillburger is gemaakt van tarwevezel, soja en kruiden. Net als de vlees-variant van de grillburger wordt ook deze gegeten op een sesambroodje met ijsbergsla en Febo’s signature grillburgersaus, schrijft Out.Of.Home Shops
"Producenten imitatievlees draaien overuren", klinkt het bij BNR. En "we willen minder vlees en meer vleesvervanger" bij het AD.
De verkoop van vleesvervangers zat vorig jaar "flink in de lift", schrijft De Levensmiddelenkrant. Marktonderzoeksbureau IRI stelde vast dat Nederlanders vorig jaar 17% meer vleesvervangers zouden hebben geconsumeerd en 6,6% meer plantaardige zuivel. Supermarktverkopen van vlees en zuivel zouden zijn gedaald met respectievelijk -1,7% en -1,3%.
De Green Protein Alliance (GPA) - een brede maatschappelijke coalitie van A-merkproducenten, wetenschap, onderwijs, kennispartners, ngo’s en overheid die op alle mogelijke manieren een 'beweging' op gang wil brengen - noemt dat "een krachtig teken en goed nieuws". Woordvoerder Jeroen Willemsen: "De duurzaamheidswinst die we op deze wijze realiseren is enorm. Iedereen begrijpt dat het simpelweg beter is om plantaardige eiwitten die voor menselijke consumptie geschikt zijn zelf op te eten, in plaats van ze aan dieren te voeren met alle verliezen van dien."
En toch zal straks blijken dat men ook het imitatievlees links laat liggen. Zonder blijft gezonder. En goedkoper.
In Trouw nog een artikel over René ten Bos, Denker des Vaderlands, die het eten van vlees totaal immoreel vindt.
De mensch is van nature een (1)jager-(2)verzamelaar. Hij at miljoenen jaren vlees, vis, schelpdieren, knollen, fruit en bladgroen. Zo ontwikkelde hij met het dierlijke vet zijn hersens en menszijn. Begon laat in zijn evolutie (pas zo'n 10.000 jaar geleden) beesten te domesticeren en planten te telen - dat was ook het begin van zich minder natuurlijk voeden. De laatste 100 jaar is het voedsel steeds meer onnatuurlijk gemaakt. Vandaag zijn we vervreemd van natuurlijk eten - als het maar 'lekker' is. De 'lekkere smaak industrie' weet daar wel raad mee.
Nu de stap gezet wordt naar vleesloze voeding ("om de natuur te redden"...) wordt het menselijk degeneratieproces in de versnelling gezet.