Aan het woord komen een vleesverslinder, een vegetariër en een wetenschapper. Volgens Jort Althuizen, de ‘vleesverslinder’, moet je mensen niet vertellen dat vlees eten slecht is, maar hen motiveren om vlees te eten van dieren die zijn grootgebracht met aandacht voor dier en milieu. Volgens vegetariër Rutger Bregman van de Correspondent is het initiatief goed voor het creëren van bewustwording, maar is het beeld dat is gecreëerd rond van biologisch vlees veel te romantisch. Die romantiek mag geen aflaat worden om toch vlees te kunnen eten, vindt hij.

De (sociale) wetenschapper Florien Cramwinckel (Universiteit van Utrecht) zegt dat vegetariërs irritatie oproepen omdat ze geen vlees eten om morele redenen. Daarmee wordt iemand die wel vlees eet automatisch een slechter mens. Volgens Cramwinckel is het daarom beter 'geen vlees eten' niet moreel te laden. Om vlees minderen acceptabel te maken zou het ook helpen mensen niet individueel maar als groep aan te spreken. Gedeelde, eventuele schuldgevoelens zijn minder pijnlijk, maar gewenst gedrag beklijft ook beter door de onderlinge sociale controle tussen mensen in dezelfde groep.

Worstenbroodje
De Week Zonder Vlees krijgt ook van de NRC uitgebreid aandacht. De krant maakte onder meer ruimte voor een artikel waarin de uitgesproken carnivoor Marcel van Roosmalen, columnist en schrijver, vertelt over zijn week zonder vlees. Alleen vanwege zijn voorliefde voor Brabantse worstenbroodjes wil hij niet helemaal vegetarisch gaan eten. Dat is wel een beetje gek, want de Vegetarische Slager - die niet meedoet aan de Week zonder Vlees - heeft een vegaworstenbroodje ontwikkeld dat niet van een vleesworstenbroodje te onderscheiden is. Het wordt onder meer geserveerd op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. De bankiers waren stomverbaasd toen ze hoorden dat ze neppers aten. Dat is een bekende anekdote die al minstens een jaar door het land gaat.
Dit artikel afdrukken