Hoeveel gras zit er in een liter biologische koeienmelk? Wetenschappers uit Iowa ontwikkelden een techniek waarmee dat gemeten kan worden. Ze stelden voorlopig vast dat Amerikaanse biologische melk 3 tot 10 keer zoveel gras bevat dan gangbare melk.
Vorig jaar kwam The Washington Post met bericht dat de biologische melk van het Amerikaanse zuivelbedrijf Aurora vermoedelijk niet echt biologisch was omdat de dieren er amper kunnen grazen. Satellietbeelden en bezoekjes aan het bedrijf lieten nauwelijks grazende koeien zien. Ook analyse van de melk wees uit dat de dieren nauwelijks gras hadden gegeten. Aurora ontkende. Het wordt lastiger om verstoppertje te spelen.
Wetenschappers uit Iowa ontwikkelden een nieuwe techniek die door analyse van de melk kan vertellen hoeveel gras een koe daadwerkelijk gegeten heeft.
Volgens Amerikaanse regels moeten biologische melkkoeien minstens 120 dagen per jaar grazen en moet minstens 30% van hun voeding uit grazen komen. In Nederland moeten de koeien volgens de regels van Skal altijd naar buiten kunnen, tenzij weers- of bodemomstandigheden dit verhinderen. Het gras wat de koeien eten bevat bladgroen (chlorofyl). De koe verwerkt het in haar lijf; een deel blijft aanwezig in de melk. De onderzoekers ontdekten dat deze stof gemeten kan worden met fluorescentiespectroscopie. Door met licht van een bepaalde golflengte op de melk te schijnen, ontstaat er een helder, makkelijk meetbaar signaal dat om te rekenen is tot de bladgroenconcentratie.
De onderzoekers vergeleken de bladgroenconcentratie van verschillende soorten melk. Melk van een kleinschalige biologische zuivelproducent waar de koeien 85% van de tijd in de wei lopen, bevatte tussen de 0,11 en 0,13 micromolair (de concentratiemaat) bladgroen en verschillende soorten biologische melk uit de supermarkt bevatte tussen de 0,07 en 0,09 micromolair. Conventionele melk bevatte slechts tussen de 0,01 en 0,04 micromolair bladgroen.
Tot nu toe wordt vooral gebruikt gemaakt van chromatografie om te bepalen of melk al dan niet biologisch is. Deze techniek vergt veel tijd en geld en wordt daarom niet op grote schaal toegepast. Onderzoeker Mark Rasmussen denkt dat de nieuwe techniek gemakkelijk in te voeren is. Bij het ophalen van melk op boerderijen wordt de melk al getest en kan het nieuwe testje ook nog even gedaan worden. Organic Valley, een samenwerkingsverband van biologische Amerikaanse boeren, is geïnteresseerd en wil de ontwikkeling en toepassing van de techniek financieel steunen.
Dit artikel afdrukken
Wetenschappers uit Iowa ontwikkelden een nieuwe techniek die door analyse van de melk kan vertellen hoeveel gras een koe daadwerkelijk gegeten heeft.
Volgens Amerikaanse regels moeten biologische melkkoeien minstens 120 dagen per jaar grazen en moet minstens 30% van hun voeding uit grazen komen. In Nederland moeten de koeien volgens de regels van Skal altijd naar buiten kunnen, tenzij weers- of bodemomstandigheden dit verhinderen. Het gras wat de koeien eten bevat bladgroen (chlorofyl). De koe verwerkt het in haar lijf; een deel blijft aanwezig in de melk. De onderzoekers ontdekten dat deze stof gemeten kan worden met fluorescentiespectroscopie. Door met licht van een bepaalde golflengte op de melk te schijnen, ontstaat er een helder, makkelijk meetbaar signaal dat om te rekenen is tot de bladgroenconcentratie.
De onderzoekers vergeleken de bladgroenconcentratie van verschillende soorten melk. Melk van een kleinschalige biologische zuivelproducent waar de koeien 85% van de tijd in de wei lopen, bevatte tussen de 0,11 en 0,13 micromolair (de concentratiemaat) bladgroen en verschillende soorten biologische melk uit de supermarkt bevatte tussen de 0,07 en 0,09 micromolair. Conventionele melk bevatte slechts tussen de 0,01 en 0,04 micromolair bladgroen.
Tot nu toe wordt vooral gebruikt gemaakt van chromatografie om te bepalen of melk al dan niet biologisch is. Deze techniek vergt veel tijd en geld en wordt daarom niet op grote schaal toegepast. Onderzoeker Mark Rasmussen denkt dat de nieuwe techniek gemakkelijk in te voeren is. Bij het ophalen van melk op boerderijen wordt de melk al getest en kan het nieuwe testje ook nog even gedaan worden. Organic Valley, een samenwerkingsverband van biologische Amerikaanse boeren, is geïnteresseerd en wil de ontwikkeling en toepassing van de techniek financieel steunen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toevallig droomde ik deze week over koeien op stal en weide koeien.
Daar boeren van hun weilanden verdreven worden door allerlei opgelegde regels uit Brussel en het land weer nodig is voor projectontwikkelaars en woningbouw, zal de weide koe langzaam verdwijnen. De stal koe ook aan regels gebonden mag maar zoveel liter leveren, het gras wat nodig is om deze dieren te voeden wordt dan ook schaars en moeten de dieren weer met ander soort voedsel bij gevoerd worden.
De wereld wordt krankjorum en de melk duurder.
Straks is het boer zijn een ouderwets niets opleverend beroep en is het verdwenen. Hebben we een soort hyper fabriek, clean als een operatiekamer, met een dozijn koeien waar alles is geautomatiseerd, met een persoon als op de IC achter een scherm voor controle. Waar geen stront te vinden is wegens aangebrachte darm catheter, gassen worden afgevoerd, via een soort sondevoeding de dieren kunstmatig gevoerd worden, melk automatisch op tijdschema,s worden afgetapt en direct verwerkt wordt.
Testen worden in Duitsland regelmatig gedaan op melk, afgelopen januari (Stiftung Warentest p10) nog op yoghurt.
Bio: 44mg/100g omega3 vetzuren tegen 15mg/100g conventioneel.
Opvallend is het lagere jodiumgehalte bij Bio 7mcg/100g tegen 16mcg/100g bij conventioneel.
Voor de vergelijking werd alleen volle yoghurt (3,5-4% vet) gebruikt.
Wordt er aan krachtvoer extra jodium toegevoegd?
Ook bij de melktesten wordt in de bio varianten een hoger omega3 gehalte gemeten. In het oktober 2017 nummer van Stiftung Warentest scoorden Arla Frische Bio Weidemilch en Aldi-Süd Bio Frische Vollmilch er het beste. De Aldi-Süd melk komt overigens ook van Arla.
Alpha-Linolensäure bio 0,7g/100g tegen conventioneel 0,4g/100g. Nog niet veel, maar wel meetbaar.
Als deze techniek echt betrouwbaar is, kan ze in NL ook voor "gangbare" melk worden gebruikt.
De meeste zuivelindustrieën in NL geven een premie voor weidegang, tenminste 120 dagen x 6 uur. Daar gaat sowieso al op worden gecontroleerd, ook door melkanalyses.
Kwaliteitsborgingsbedrijf Qlip kan onderscheid maken tussen melk van koeien die hebben gegraasd en van koeien die vers gras op stal aangeboden hebben gekregen. Ik meen dat hun techniek afgaat op de verhouding tussen verschillende vetzuren. Of de Amerikaanse techniek dat onderscheid ook kan maken weet ik niet. Zou mooi zijn, want dan zou het waarschijnlijk sneller werken.