Dat schrijft vandaag LTO Nederland in een persbericht. De boerenkoepel is sinds de ontdekking van de kalverfraude een minder graag geziene gast op het ministerie en wordt minder vooraf ingeformeerd over maatregelen.

De koepel reageert op basis van kritiek uit de achterban. De rest van het persbericht klinkt als volgt: Er is in het veld en onder boeren steeds meer kritiek op de aanpak van de I&R-onregelmatigheden door het ministerie van Landbouw (LNV). Bij de informatielijnen van LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben honderden boeren hun beklag gedaan. Boeren waarvan de bedrijven door kleine en onbewuste onzorgvuldigheden op slot zijn gezet. De boosheid richt zich vooral op de wijze waarop de overheid haar onderzoek verricht.

De datacontroles leveren soms maar een klein foutje in het I&R-systeem op, maar vervolgens wordt wel een bedrijf op slot gezet. Een veel gehoorde klacht is dat bij het verkeerd afboeken van een dood geboren kalf automatisch ook alle meerlingen op een melkveehouderij als verdacht worden beschouwd. “Zo’n 2.000 bedrijven worden geblokkeerd en moeten hun onschuld bewijzen. En dat op basis van een cross check waarvan het de vraag is of die wel altijd klopt. Dit is schieten met een kanon op een mug. Dit moet ophouden”, aldus Calon.

Toen eind januari de onregelmatigheden in het I&R-systeem naar buiten kwam, sprak LNV nog van 7.700 bedrijven. Afgelopen weekend bij de laatste update stond de teller op 2.100 op slot gezette bedrijven. Daarvan zijn sindsdien een honderdtal weer vrijgegeven. Voorzitter Marc Calon stelt echter dat bedrijven zo snel mogelijk gedeblokkeerd moeten worden.

“Een melkveehouder bij mij uit de buurt had vorig jaar op 500 koeien zes tweelingen en een verwerper. Hij heeft altijd alles keurig opgegeven, maar is nu al meer dan een week geblokkeerd. Het kan niet zo zijn dat boeren anders behandeld worden dan burgers. Melkveehouders hebben ook rechten. In ons land is het toch zo dat je onschuldig bent tot je schuld bewezen is. Hier worden onschuldige mensen schuldig verklaard. Maak mensen niet verdacht op basis van computerdata”, aldus Calon.


Gisteren schreef ik dat het jammer zou zijn als een uitstekende boerenminister door krakkemikkige systemen nat zou gaan. Boerenkoepel LTO lijkt minder overtuigd, terwijl de minister juist duidelijk had gemaakt voet bij stuk te zullen houden om het aanzien van de Nederlandse melkveehouderij te redden.
Dit artikel afdrukken