Vol vuur betoogt Bast dat onze voeding veiliger is dan ooit. Sneed zijn oma vroeger nog een stukje van de komkommer om te proeven of die niet bitter smaakte - en dus 'niet goed' was, inmiddels weten we veel meer over de natuurlijke gifstoffen die in ons eten voorkomen en kunnen we die zelfs ten goede benutten. Planten maken toxines, gifstoffen, aan om zich te beschermen tegen vraat en ziekten. In grote hoeveelheden zijn die stoffen weliswaar giftig, maar in kleine beetjes kunnen ze ons eigen 'endogenische' systeem zodanig opjutten dat ze gezondheidsbevorderende effecten kunnen hebben.

Van alle gifstoffen die met ons eten binnen krijgen, is 99,99% natuurlijk, zegt Bast. En maar 0,01% door mensen toegevoegd. Dat is waarom we die bespoten appel prima kunnen eten.

Waarom gaat het dan toch mis? Dat komt doordat we niet met risico's kunnen omgaan en heel veel wantrouwen, legt Bast vervolgens uit. We schrikken van relatieve risico's, terwijl het in de praktijk bijvoorbeeld niet meer betekent dan dat in plaats van 5 op de honderd mensen, voortaan 6 mensen ziek worden van 'iets'. Zoals vlees eten, of 20 uur per week televisie kijken.

Opvoeden moeten we, zegt Bast. Ons voedsel is veiliger dan ooit, daar ziet bijvoorbeeld de NVWA op toe. Dus eet maar gewoon die bespoten appel. Dat is nog altijd beter dan geen appel.

Eindelijk is Bast een keer in zijn volle kracht opgenomen. Hij is vermoedelijk de leukste toxicoloog van ons land. Tijdens de eerste editie van het SDU/Foodlog Voedselveiligheidscongres pleitte hij voor dit soort opvoeding.

Dit artikel afdrukken