Een verrassend en alarmerend nieuwtje werd vandaag bekend: probiotica zijn mogelijk fataal.
Van de 296 personen die in totaal meededen aan een test van het UMC in Utrecht naar de mogelijk remmende werking van alvleesklierontsteking door middel van probiotica overleden er 24. Een aantal daarvan waarschijnlijk als gevolg van het geteste middel. Hun nabestaanden zijn gisteren over deze toedracht ingelicht.
Maar liefst 16% van de proefpersonen overleed. Hun aandeel ligt 60% hoger dan de normale sterfte onder patienten met alvleesklierontsteking. In de controlegroep lag de sterfte lager (40%). De proef liep tussen 2004 en 2007.
Een dergelijke krachtige werking hadden de onderzoekers niet verwacht. Zeker niet in negatieve zin.
We weten nu zeker dat pro-biotica in een medische omgeving tenminste iets doen, ook al werken ze blijkens onderzoek van Martijn Katan op een andere plek in de darmen dan waar ze voor bedoeld zijn.
Yakult, Vifit, Activia en soortgelijke producten zullen er niet blij mee zijn. Toch een waarschuwing dat eten voedsel is en geen medicijn? Nee, dat zou tendentieus zijn, want het ging hier ongetwijfeld om een medicijn en niet om een 'geturbode' Yakult. Niettemin wordt de supermarkt wel een-beûtje-een-drogisterij met al die health foods.
NB (17:06h) Een betrouwbare bron laat me zojuist weten dat dit nieuws al in november in een kleine kring bekend was. Deze bron signaleert terecht dat het vreemd is dat het pas nu naar buiten wordt gebracht.
Er zitten nl. nogal wat ethische consequenties aan. Heeft het UMC wellicht grenzen overschreden of had het goede redenen om het nieuws nu pas naar buiten te brengen?
Als dit verder bekend wordt, mag ik aannemen dat het ziekenhuis met nader nieuws naar buiten zal moeten komen.
Inmiddels wordt de VWA opgeroepen om te onderzoeken of Yakult nog wel veilig is. Een verhaal met een staart dus. Ik heb het nieuws nog niet gezien op de internationale foodsites, maar dat zal vast niet lang op zich laten wachten
Dit artikel afdrukken
Van de 296 personen die in totaal meededen aan een test van het UMC in Utrecht naar de mogelijk remmende werking van alvleesklierontsteking door middel van probiotica overleden er 24. Een aantal daarvan waarschijnlijk als gevolg van het geteste middel. Hun nabestaanden zijn gisteren over deze toedracht ingelicht.
Maar liefst 16% van de proefpersonen overleed. Hun aandeel ligt 60% hoger dan de normale sterfte onder patienten met alvleesklierontsteking. In de controlegroep lag de sterfte lager (40%). De proef liep tussen 2004 en 2007.
Een dergelijke krachtige werking hadden de onderzoekers niet verwacht. Zeker niet in negatieve zin.
We weten nu zeker dat pro-biotica in een medische omgeving tenminste iets doen, ook al werken ze blijkens onderzoek van Martijn Katan op een andere plek in de darmen dan waar ze voor bedoeld zijn.
Yakult, Vifit, Activia en soortgelijke producten zullen er niet blij mee zijn. Toch een waarschuwing dat eten voedsel is en geen medicijn? Nee, dat zou tendentieus zijn, want het ging hier ongetwijfeld om een medicijn en niet om een 'geturbode' Yakult. Niettemin wordt de supermarkt wel een-beûtje-een-drogisterij met al die health foods.
NB (17:06h) Een betrouwbare bron laat me zojuist weten dat dit nieuws al in november in een kleine kring bekend was. Deze bron signaleert terecht dat het vreemd is dat het pas nu naar buiten wordt gebracht.
Er zitten nl. nogal wat ethische consequenties aan. Heeft het UMC wellicht grenzen overschreden of had het goede redenen om het nieuws nu pas naar buiten te brengen?
Als dit verder bekend wordt, mag ik aannemen dat het ziekenhuis met nader nieuws naar buiten zal moeten komen.
Inmiddels wordt de VWA opgeroepen om te onderzoeken of Yakult nog wel veilig is. Een verhaal met een staart dus. Ik heb het nieuws nog niet gezien op de internationale foodsites, maar dat zal vast niet lang op zich laten wachten
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het artikel van Martin vorige week hier op foodlog krijgt hiermee een triest vervolg:
http://www.umcutrecht.nl/zorg/nieuws/2008/01/onverwacht-hogere-sterfte-in-onderzoek.htm
Het is inderdaad triest nieuws over een medisch onderzoek, en ik hoop niet dat dit nu allerlei horrorverhalen op gaat leveren over de zuiveldrankjes met probiotica. Die overigens natuurlijk wel compleet overbodig zijn. RTL Nieuws legt in een eerste reactie netjes uit wat probiotica zijn.
Overigens vind ik ineens op de BBC een nieuwsbericht dat probiotica-bacteriën bij muizen wel effect hebben op de bacteriën in de darmen. De triljoenen darmbacteriën veranderen geheel na toevoeging van de miljarden bacteriën in een zuiveldrankje. Grappig genoeg weten de onderzoekers niet of dit nu gezond is of niet: "We're still trying to understand what the changes they bring about might mean, in terms of overall health, but we have established that introducing 'friendly' bacteria can change the dynamics of the whole population of microbes in the gut." Blijkbaar is de conclusie: het werkt maar wat het doet weten we niet.
"Blijkbaar is de conclusie: het werkt maar wat het doet weten we niet." dat is nou zo boeiend aan al deze berichtgeving (vgl. dit met het onderzoek van Katan waarover je vorige week rapporteerde): ga zoeken naar onderzoek en je vindt vrijwel altijd voor en tegen bewijzen. Zet er dus altijd een stuk of 20 op een rij en kijk dan met gezond verstand door de cijfers en de verklaringen heen.
Of je nou onderzoeker of consument bent, het is niet makkelijk om gezonde beslissingen met je verstand te maken.
Dat ben ik met je eens. Ik ben geen voedingsexpert maar weet relatief simpel dingen te weten te komen die mij zin en onzin laten scheiden in de supermarkt en in andere winkels. Maar waar ligt het dan aan, dat je in heel veel supermarktkarretjes de stapels Yakult of Actimel ziet liggen? Willen mensen belazerd worden? Het verbaast mij telkens weer hoe graag mensen willen horen dat het niet de levensstijl is die ongezond is, maar dat het met snelle dieten en producten allemaal heel makkelijk beter kan. Nadenken is daar geen optie.