Het is een trend om te kiezen voor plantaardige melk in plaats van koemelk. Die populariteit is het gevolg van gezondheidsoverwegingen, lactose-intolerantie en de verschuiving in de samenleving naar een veganistisch dieet. In de supermarktschappen kan je tegenwoordig vele plantaardige varianten vinden, maar niet elke soort bevat dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als koemelk. In een nieuw onderzoek van de Canadese McGill University vergelijken wetenschappers de voedingswaarden van 4 soorten plantaardige zuivel met koemelk.

De wetenschappers besloten volle koemelk te vergelijken met de ongezoete variant van de 4 meest verkochte plantaardige dranken: sojamelk, amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. De wetenschappers concluderen dat koemelk het wint van de plantaardige alternatieven omdat het een compleet product is dat zowel eiwitten, vetten als koolhydraten bevat. Ook is koemelk van nature rijk aan calcium, terwijl calcium aan plantaardige dranken toegevoegd wordt. Plantaardige koemelkalternatieven bevatten bovendien geen cholesterol. De onderzoekers vinden dat in een goede koemelkvervanger, de energie hetzelfde is verdeeld over de macronutriënten als in koemelk. Koemelk bevat per 100 ml 64 kcal, waarvan 29% afkomstig is van koolhydraten, 46% van vet en 21% van eiwitten. Hoe meer de energieverdeling van een plantaardige drank hierop lijkt, hoe beter deze volgens de onderzoekers is uitgebalanceerd.

Beste alternatief
Wil je geen koemelk drinken, dan kun je het best voor sojamelk kiezen. Sojamelk bevat van de 4 dranken de best uitgebalanceerde voedingsstoffen. Het eiwitgehalte is bijna net zo hoog als dat van koemelk (8 gram per 240 ml tegenover 8,11 gram per 240 ml), maar het bevat minder vet (4,5 gram tegenover 9,05 gram) en koolhydraten (4 gram tegenover 11,5 gram). Sommige mensen drinken speciaal sojamelk vanwege de isoflavonen die misschien beschermen tegen kanker. Niet iedereen vindt de aparte smaak van deze melk lekker.

Alternatieven
Het eiwitgehalte van de andere zuiveldranken is een stuk lager; rijst- en amandelmelk bevatten beide slechts 1 gram eiwit per 240 ml en kokosmelk zelfs helemaal geen. Hoewel kokosmelk weinig calorieën bevat, is het grootste deel hiervan afkomstig van verzadigd vet. Rijstmelk bevat meer dan 2 keer zoveel koolhydraten (26 gram tegenover 11,5 gram per 240 ml) dan koemelk, en is daarmee een suikerrijk alternatief. Daarnaast wijzen de wetenschappers op eerdere studies die een arseenconcentratie vonden die 70% hoger was dan wat de World Health Organisation als veilig beschouwt. Volgens de onderzoekers zijn kokos- en rijstmelk geen volwaardige vervangers van koemelk. Hoewel amandelmelk een goede smaak heeft en goed uitgebalanceerd is, waarschuwen de onderzoekers dat de nutriëntendichtheid een stuk lager is dan van koemelk en je dus toch moet opletten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Havermelk
De New York Times schreef onlangs over een nieuwe toevoeging aan het rijtje van plantaardige zuivel: havermelk. Nederlandse supermarkten verkopen dit drankje al enige tijd. Welk plekje op de ranglijst van beste koemelkalternatieven deze inneemt, blijft nog even de vraag.
Dit artikel afdrukken