Magnesiumsupplementen moeten het gebrek aan het mineraal corrigeren, dat soms ontstaat bij mensen die maagzuurremmers slikken. Daarnaast zouden stress en fysieke inspanning de inname van extra magnesium wenselijk maken.
De verkiezing tot Supplement van het jaar wordt jaarlijks georganiseerd door Supplementinfo.nl, een kenniscentrum dat zijn geld ontvangt van brancheorganisatie NPN. De verkiezing heeft tot doel de favoriete vitaminen, mineralen, kruiden en andere supplementen van Nederlanders te achterhalen. Vitamine D, vorig jaar nog winnaar, werd tweede. Op nummer 3, 4 en 5 kwamen respectievelijk kurkuma, visolie en multivitamine & mineralen.
Of het reclame is? Dit vindt hoogleraar Volksgezondheid Jaap Seidell:
Helpt Magnesium om beter te kunnen slapen? Geen bewijs, wel aanwijzingen. Gezondere magnesiumrijke voeding beter idee dan supplementen. https://t.co/fOJXCWTIrx
— jacob seidell (@jaapseidell) February 2, 2018
Magnesium lijkt in de lucht te zitten. In het BMJ recent een artikel: een zeer belangrijke rol voor magnesiumtekort bij hartaandoeningen. Magnesium tekort schijnt veel voor te komen, maar lastig te zijn om vast te stellen. De eerste auteur James DiNicolantonio vat nog in het kort even samen via Twitter:
“Magnesium deficiency = a side effect of overconsuming sugar. High-sugar diet = Hyperinsulinemia = magnesium wasting out the urine. High-sugar diet = Insulin resistance = prevention of magnesium movement into the cell”.
Alcoholgebruik bevordert ook de uitscheiding van magnesium.
Gezond leven en gezond eten, heb je dan wel supplementen nodig? Maar ja...
Gert van der Hoek.
Magnesium in de lucht?
Zoals met veel mineralen is de vraag zit het probleem in het aanbod? of is het probleem dat het lichaam de aangeboden mineralen niet opneemt? Tevens nog de vraag in welke vorm (binding aan ander element) worden de mineralen aangeboden.
Slikken die mensen dat op advies van de huisarts of omdat ze ergens gelezen hebben dat ... ?
Ja gezondere magnesiumrijke voeding! Heer Seidell heeft helemaal gelijk, wie wil dat niet? Maar in welke wereld leeft zo’n voedingsexpert vraag je je af. De ellende is juist dat magnesiumrijke voeding – behalve in zeevis en ongebrande noten – niet meer zo voor de grijp ligt zoals in de tijd van onze voorouders. En wie wil er nou iedere dag aan de vis? Velen gruwen er zelfs van en eten het dus nooit. Bovendien wordt slechts de helft van het beetje magnesium dat nog in ons voedsel zit opgenomen. Bij magnesium uit een potje alles.
Regelmatig onderzoek laat al jaren zien dat magnesium in de akkers van de westerse landen gestaag afneemt. Kunstmest met ‘moderne’ landbouwmethoden, voedselbewerking, allerlei medicijngebruik levert mensen op die klachten krijgen veroorzaakt door structurele tekorten aan (o.a.) magnesium. Volgens magnesiumspecialist Paul Mason komt uit literatuuronderzoek naar voren dat dat tekort aan dit mineraal de afgelopen zestig jaar een belangrijke rol speelde bij dood door hartfalen van alleen al ongeveer 8.000.000 Amerikanen. Dit is gebaseerd op cijfers van het USDA dat er op wijst dat te veel burgers te weinig magnesium binnen krijgen.
15 tot 20% van de bevolking toont chronische hypomagnesiëmie. De Franse Su.vi.max cohort studie toonde al lang geleden aan dat van de ruim 5000 volwassenen bij maar een kwart de dagelijkse magnesiumbehoefte is gedekt en dat eenderde amper eenvijfde van de dagelijkse behoefte haalde. Bijna iedere Nederlander heeft magnesiumdeficiëntie. 500 tot 1000 mg hebben we iedere dag nodig de meesten blijven steken op 300 - 400 mg. Allemaal aan de magnesiumcitraat pillen. Wat zal dat een slok op een borrel schelen aan zorgkosten. Maar vooral leed, veel leed.
Mineraalwater in plaats van frisdranken, 2 vliegen in 1 klap:
1. extra mineralen zoals magnesium,
2. geen suiker.
Mineraalwater is in de meeste landen een goede magnesium aanvulling. Bij ons echter minder in gebruik en bovendien duur.
Hépar (110 mg/L), Contrex (84 mg/L), Courmayeur (67 mg/L), Franken Brunnen (67 mg/L), Gerolsteiner (94 mg/L), Merkur (68 mg/L), Apollinaris (123 mg/L). San Pellegrino (52 mg/L) maar Perrier (4,2 mg/L) en Spa blauw (1,3 mg/L).
Vgl. leidingwater Limburg (15 mg/L), Zeeland (4,2 mg/L).
Maar zet er geen thee of koffie met mineraalwater!
Veel mineralen gaan dan verloren en je moet je apparaat heel vaak ontkalken.