Het jaar 2016 was het warmste jaar sinds we de temperaturen wereldwijd meten en vaststellen en 2017 was, afhankelijk van welke meetmethode je hanteert, het tweede of derde warmste jaar in de historie. Nam sinds 1880 tot en met 2013 de gemiddelde temperatuur op aarde toe met 0,9˚C, in de jaren 2014-2016 kwam daar maar liefst nog eens 0,24˚C bij, berekenden wetenschappers.

Toch blijft het moeilijk je er een voorstelling van te maken. Dus grijpen instanties en wetenschappers in toenemende mate naar beeldmateriaal, om ook voor de leek inzichtelijk te maken wat opwarming nu betekent. Zo presenteert bijvoorbeeld de NASA op YouTube de 'anomalieën 1880 tot nu'. Daarmee bedoelt de NASA de afwijkingen van de gemiddelde temperatuur over de jaren 1880-2017. Die 'afwijking' ligt tussen de 2 graden (Celsius) kouder en 2 graden warmer dan het gemiddelde en dat levert de volgende beelden op:


In een ander YouTube-filmpje laat de Wereldvoedselorganisatie (FAO) per land zien hoe de gemiddelde temperatuur veranderde over de jaren 1961-2017, met als ijkpunt de gemiddelde temperatuur van de jaren 1951-1980. In 2017 was in meer dan 100 landen de temperatuurstijging groter dan 1,0˚C, en in meer dan 50 zelfs groter dan 1,5˚C. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuurverandering boven land vorig jaar 1,38˚C.


Die waarneming sluit aan bij een wetenschappelijke studie die vorige week uitkwam en waarin de onderzoekers constateren dat in drie jaar tijd de temperatuur 0,24˚C steeg. Ze analyseerden de oorzaken van de snelle stijging en stelden vast dat, naast El Niño, "het grootste deel van de opwarming in die periode toch te herleiden was naar een toename van broeikasgassen in de atmosfeer," aldus Scientias. Als we er niet in slagen onze uitstoot na 2020 flink te reduceren, ziet onze toekomst er weinig rooskleurig uit zeggen de modellen. Om ook dat beeld tastbaar te maken, maakte NASA er een filmpje van. Als we op dezelfde manier als nu doorgaan met het uitstoten van broeikasgassen, zouden we ons op ongeveer het volgende scenario moeten voorbereiden:


Het is dat er een vrolijk muziekje onder de beelden meeloopt om het een beetje opgewekt te houden. Let trouwens wel op, de temperatuurschaal (-1 tot meer dan 25 graden) is weergegeven in graden Fahrenheit, ten opzichte van de gemiddelde temperaturen nu. In Celsius is dat nog altijd een range van zo'n 15 graden.
Dit artikel afdrukken