Bevolkingstoename en klimaatverandering maken dat zoet water steeds schaarser wordt. Landen als China en Turkije beseffen dat maar al te goed en gebruiken het 'blauwe goud' van hun grote rivieren als een machtsmiddel voor diplomatieke chantage en zelfs als oorlogswapen. Zo woedt er tussen China en India momenteel één van de eerste grote wateroorlogen uit de geschiedenis. Inzet zijn enkele machtige, grensoverschrijdende rivieren die allemaal hun bron hebben in het Himalaya-gebergte van Tibet.
Ook Turkije deinst er niet voor terug om de grensoverschrijdende rivieren Tigris en Eufraat in te zetten als machtsmiddel. Net als China bouwde Turkije de afgelopen veertig jaar veel dammen waardoor er veel minder water naar de buurlanden Irak en Syrië vloeit. Verschillende bronnen hebben het over een afname van respectievelijk 80 en 40 procent. Ook Iran is slachtoffer van de Turkse waterprojecten.
Dat schrijft Vilt.be op basis van een bericht in De Morgen. De waternijd tussen China en India is al jaren nieuws in internationale en Nederlandstalige pers.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - India en China vechten wateroorlog uit - VILT
  • Deel
Druk af