Dinsdag presenteerde Carrrefour-topman Alexandre Bompard zijn strategische plannen om Carrefour in Frankrijk 'de digitale bocht te doen nemen'. Vandaag werd duidelijk dat de Franse hoofdlijnen - bezuinigingen, investeringen in digitalisering, inzetten op voedseltransitie - ook in België doorgetrokken zullen worden. "De Franse groep Carrefour schrapt in ons land 1.233 banen in het kader van het transformatieplan 'Carrefour 2022'. Daarvan verdwijnen er 180 op de hoofdzetel in Evere. Zo'n 1.053 jobs sneuvelen in de hypermarkten. Twee structureel verlieslatende hypermarkten wil Carrefour sluiten: Genk en Belle-Île in Angleur. De hypermarkten in Turnhout, Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre worden kleiner. Ze worden omgebouwd tot supermarkten. In de andere van de in totaal 45 hypermarkten gaat Carrefour maatregelen nemen om ze 'efficiënter' te maken," schrijft De Morgen. Er is ook wat goed nieuws: Carrefour opent meer dan 30 nieuwe Market Supermarkten en Express buurtwinkels en 70 e-commerce afhaalpunten.

Carrefour heeft in België circa 800 vestigingen, waarvan 85 in eigen beheer en de rest als franchises. Er werken in totaal 11.500 mensen.

Een 'sociale shock!'
De klap komt extra hard aan omdat in 2010 al een forse reorganisatie werd doorgevoerd in België. Uiteindelijk verloren daarbij meer dan 1.000 mensen hun baan, en moesten 8 hypermarkten sluiten. "Een nieuw sociaal bloedbad", reageren de bonden. Het Belgische retailblad Gondola beschrijft de "sociale shock" als volgt: "In Frankrijk gaat het stap voor stap, maar hier is het zware verdict meteen gevallen. Zonder enige twijfel staan we voor een sociaal conflict. Een bijzonder hard sociaal conflict. De manier waarop het naar buiten gebracht wordt, is geen gunstig voorteken. De vakbonden vragen zich na twee dagen wachten ongetwijfeld af of het nu amateurisme of cynisme is dat heerst op de Parijse zetel van de supermarkt. Ze zullen geen onnodige toegevingen doen aan een bedrijf dat vooraf de sociale impact van haar beslissing ongetwijfeld kon inschatten. Het sociale conflict is begonnen. En het is heel twijfelachtig dat de impact ervan beperkt blijft tot alleen de hypermarkten."

Belgische minister keert terug uit Davos
In verschillende hypermarkten legden de medewerkers vanmiddag spontaan het werk neer. In reactie op het nieuws liet ook de Belgische minister van Werk Kris Peeters weten meteen terug te keren naar België om "de betrokken werknemers van Carrefour en hun families maximaal te steunen". Peeters was met premier Charles Michiels aanwezig op het World Economic Forum in Davos. "Mijn plaats is in België om het dossier van de herstructurering van Carrefour op te nemen", twitterde Peeters. Dat Carrefour in België onder druk stond, was al wel duidelijk, legt De Tijd uit. De keten verliest terrein aan budgetketens als Lidl en loopt achter op het gebied van e-commerce. Dat de ingrepen zó fors zijn, komt niettemin onverwacht.

Supermarkten die denken dat morgen net zo zal zijn als gisteren, komen in de problemen. Dat blijkt.
Dit artikel afdrukken