De Britse Food Standards Agency, de FSA, neemt sinds 2014 per kwartaal en jaarlijks bij supermarkten door het hele land steekproeven van verse kip en kipdelen en test deze op besmetting met campylobacter. De resultaten, inclusief de namen van de supermarktketens die het het beste en het slechtst doen, maakt de FSA openbaar. Zo viel in juni 2017 nog maar 6,5% van de onderzochte supermarktkippen in de 'hoogste besmettingsgraad', tegen 9,3% het jaar daarvoor. In Nederland werd vorig jaar bij 3,9% van de kip een campylobacterbesmetting vastgesteld.
De FSA wilde nog meer weten. De autoriteit liet ook onderzoeken met welke campylobacter-bacteriestam(men) de supermarktkippen besmet waren en in hoeverre deze antibioticaresistent waren. De resultaten, in dit nieuwe rapport, zijn zorgwekkend. De aangetroffen Campylobacter jejuni-stam bleek in 49% resistent te zijn tegen ciprofloxacine, in 57% tegen tetracycline en in % tegen nalidixinezuur (quinolonen). Voor Campylobacter coli was dat respectievelijk 55%, 62% en 55%. Multiresistentie kwam - gelukkig - weinig voor; bij 1% van de C. jejuni en 11% van de C. coli.
Het rapport vormt aanleiding voor de Britse Alliance tot Save Our Antibiotics om in The Guardian het ruimhartig gebruik van antibiotica in de veehouderij te veroordelen. Dat draagt bij aan de verspreiding van resistente bacteriën naar mensen en, via de poep van de dieren, het milieu. Besmetting met campylobacter veroorzaakt in Groot-Brittannië bijna 300.000 voedselvergiftigingen per jaar en ook in Europa is campylobacter de veroorzaker van de meeste voedselgerelateerde infectie.
Operatiegevaar
Het gevaar dat deze ontdekking blootlegt? Nee, niet dat er antibiotica worden gebruikt. Wel het feit dat er meer bacterieën op de kip blijven zitten die resistent zijn. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je niet meer geopereerd kunt worden omdat de antibiotica die je dan nodig heb tegen infecties niet meer zullen helpen. In zowel de EU als de VS sterven jaarlijks circa 25.000 mensen aan onbestrijdbare bacteriële infecties. Hun aantal groeit. Dat komt niet alleen door kwistig gebruik van antibiotica in de dierhouderij maar ook in de humane gezondheidszorg. Nederland behoort tot de landen waar het humane gebruik altijd al minimaal werd gehouden en waar de dierhouderij van een zeer intensief gebruik van antibiotica is teruggebracht tot een matig gebruik.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weer een signaal dat we wat betreft voedsel productie op de verkeerde weg zitten. Of anders gezegd op het verkeerde paard hebben gewed.
De kwaliteit van onze voedselbodem is niet op orde, totaal uit zijn natuurlijke balans. Het gevolg zwakke planten, dieren en mensen. en meer chemisch ingrijpen om de gevolgen te elimineren. De natuur laat zien dat we niet ongestraft zo door kunnen gaan en straft ons ongenadig af. Wanneer gaan we het begrijpen of heeft het korte commercieel gewin ons in de almachtige greep?
Er zijn mogelijkheden ons aan de holistische greep van de chemische industrie te ontworstelen, of anders gezegd aan de greep van de onverzadigbare honger van de aandeelhouders van die internationale grootmachten. Wanneer worden we wakker of gaan we langzaam voorgoed eeuwig inslapen?
Signaal uit de medische faculteiten: Per jaar komen er 7000 ziekten en aandoeningen bij, waarvan we niet weten waar ze vandaan komen en hoe te behandelen!
Het zou een enorme impuls voor verdere verlaging van het antibioticagebruik
in de (pluim)veehouderij zijn, indien de NVWA - net zoals de FSA - gewoon de
besmettingscijfers _per supermarkt zou publiceren.
Dergelijke transparantie biedt de consument ook reële keuzemogelijkheden.
Zo bleek er - evenals in een eerder Consumentenbond onderzoek - in een onderzoek van
Kluytmans vorig jaar nog een enorm verschil in besmetting van kip (in Kluytmans' onderzoek
zelfs ook qua MCR-1 Colistine resistente bacteriën) tussen de diverse supers.
Gezien de effecten op de volksgezondheid - alleen al door acute voedselvergiftiging met Campylobacter ook in Nederland duizenden zieken, en ook doden te betreuren - lijkt enige
naming & shaming hier wel op zijn plaats.
Waarom tenslotte wél NVWA-transparantie over de horeca, en niet over supermarkten?