Afgelopen december bleken zo'n 30 Franse zuigelingen een salmonellabesmetting te hebben opgelopen door babyvoeding van zuivelproducent Lactalis. Die reageerde zoals het hoort, met een terughaalactie. Maar daarbij bleef het niet. De eerste recall werd gevolgd door een tweede, en een derde. Op last van de Franse overheid moest Lactalis in december uiteindelijk de complete productie die vanaf februari 2017 was gemaakt in de fabriek in de plaats Craon terughalen. De fabriek werd stilgelegd. De producten bleken naar 67 landen verscheept te zijn; ook in Spanje en Griekenland werden baby's ziek.

Geschaad imago
Daarmee was de kous niet af. Deze week bleek dat bij verschillende Franse supermarktketens nog verpakkingen uit de teruggeroepen partijen in de schappen lagen. Supermarktketen E. Leclerc gaf als eerste toe dat er inderdaad nog 984 eenheden over de toonbank waren gegaan. De andere supermarkten - Carrefour, Auchan, Intermarché, Casino, Système U, Cora - volgden.

Na het aanhoudend gekluns, dreigen boze en ongeruste ouders inmiddels met claims tegen iedereen: de supermarkten, Lactalis en zelfs de staat
Daarop begon het grote vingerwijzen. Na het aanhoudend gekluns, dreigen boze en ongeruste ouders inmiddels met claims tegen iedereen: de supermarkten, Lactalis en zelfs de staat die niet bij machte blijkt om de voedselveiligheid van jonge kinderen te handhaven. Bij het Parket van Parijs is de eerste zaak al in onderzoek.

Dat was gisteren reden voor de Franse overheid om opnieuw in te grijpen, hopelijk nu effectiever dan in december. Gisteren riep de minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, de supermarkten op het matje. Vandaag moet Lactalis zich bij hem melden. Doel: het schandaal zo snel mogelijk de wereld uithelpen. Het schaadt de hele Franse industrie, die een reputatie van kwaliteit en veiligheid hoog te houden heeft. Pikant detail: Le Maire komt net terug uit China, grootafnemer van Franse - en Nederlandse - babymelkproducten.

De Franse voedselveiligheidsautoriteit DGCCRF voerde sinds het begin van de crisis al 2.500 inspecties uit, en vond 'teruggeroepen producten' nog gewoon in het schap bij 91 verkooppunten. Om precies te zijn: 30 supermarkten, 44 apotheken, 2 kinderopvangbedrijven, 12 ziekenhuizen en 3 groothandels. Le Maire belooft komende week nog eens 2.500 extra controles uit te voeren. Op overtredingen van de recall staan zware sancties, die kunnen oplopen tot 7 jaar gevangenisstraf en een boete van €750.000.

De Franse krant Le Figaro doet uit de doeken hoe een terughaalactie tot stand komt en wat de rollen en verantwoordelijkheden zijn van de diverse betrokken partijen. Een infographic laat de diverse verplichtingen zien:

recall Frankrijk


'Onverdraaglijk amateurisme'
In de krant leggen de supermarkten uit hoe het kan dat er toch nog teruggeroepen partijen in de schappen liggen. "Menselijke fouten", klinkt het. Zo zegt Michel-Edouard Leclerc, topman van E. Leclerc: "Dit vereist een heel nauwgezette aanpak in de winkels en magazijnen. Maar de menselijke afhandeling is daarbij achtergebleven."
Leclerc hekelt ook de "oververzadiging aan informatie" die de drie opeenvolgende recalls uitstortten over het personeel in de drukste periode van het jaar. Thierry Cotillard, topman van Intermarché, neemt al helemaal geen blad voor de mond. "Lactalis heeft gefaald. Wij voeren gemiddeld 300 terughaalacties per jaar uit, we beschikken over robuuste procedures om hiermee om te gaan. Lactalis heeft er drie keer over gedaan om zijn producten terug te halen. We verwijten Lactalis de situatie gebagatelliseerd te hebben, we hadden het allemaal in één klap eruit kunnen halen. Een voedselveiligheidsincident kan gebeuren, maar dit amateurisme is onverdraaglijk."
Dit artikel afdrukken