Is de tonijn van Finless Foods, een Californische biotech start-up, dan mosterd na de maaltijd?
Finless Foods maakt echte kweekvis. Het bedrijfje begon halverwege vorig jaar met een klompje tonijncellen, net zoals kweekvleesmakers ooit met rundvleescellen begonnen. Nu maken oprichters en eigenaren Mike Selden en Brian Wyrwas bekend dat zij in 2019 hun ‘labvis’ tegen concurrerende prijzen op de markt willen brengen. Om die reden kozen ze voor de dure blauwvintonijn. Met de hoge marktprijzen daarvan, kunnen ze het snelst concurreren.
Ze zijn er alvast in geslaagd de productiekosten voor hun groeimedium te halveren; investeerders tonen zich geïnteresseerd omdat ze geloven in de interesse van 'bewuste' kopers in het hoogste marktsegment.
Het voordeel van hun graatloze visvlees is ethisch: er wordt geen dier gedood. Daarnaast kan de gecontroleerde kweek efficiënter gebeuren dan door visvangst op zee. Dat kost behalve een boot en stookolie, ook nog eens energie en dus voedsel voor een heel bewogen leven van de razendsnelle tonijn. Die energiebesteding vertaalt zich niet in visvlees. Ook zou het gezonder zijn: "Geen kwik, geen plastic, geen antibiotica of groeihormonen. En al naar gelang de klantwens kunnen we ons proces zo inrichten dat we een magere of juist een vette vis produceren", aldus Selden. Om associaties met zalmkweek te vermijden, noemt Finless Foods noemt zijn product geen kweekvis, maar ‘clean fish’.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoe komen ze steeds aan die cellen en hoe houden ze die cellen goed? Pakken ze steeds cellen van een origineel dier of vermeerderen ze de cellen ook weer, kopie van kopie van kopie enz? Ik vraag me ook hier net als met het kweekvlees weer af wat dit zou doen met de mens op de langere termijn. Herkent ons lijf het op de lange duur nog wel als voedsel of worden we hier dan ook weer ziek van na zoveel jaar ervan eten? Is dat al getest? Nee.........................tuurlijk niet
Het is geen 'schone' tonijn. Het is een kunstvlees op basis van geforceerde celgroei uit een lab.
Spelen voor een 'god' die niet bestaat mag van mij, maar zo lang bovenstaand cellen-geknoei niet door het zeewater ploegt, zou de naam 'tonijn' niet gedragen mogen worden.
Dan wordt het tonijn-stickertje een 'gotspe' !
#2 Hans,
Dan zullen ze het wel 'tonein' gaan noemen of zo.
Astrid Spijkers
Inteelt/cloning is alleen relevant, wat ziektes betreft, mocht het dier leven. Dit wordt gewoon in gecontroleerde omstandigheden (steriel) gekweekt. En waarom zou 'ons lijf' dat niet meer herkennen? Het zijn toch cellen zoals 'echt' vlees? De maag breekt dat netjes af in bouwstenen.
Ideaal wat mij betreft.
meer info
Ze gaan er trouwens "surimi" van maken :
"The extremely advanced surimi industry in Japan pulverizes neutral-flavored white fish flesh, usually Alaskan pollock, mixes it with salt, sugar, and MSG, and extrudes the resulting meal into imitation shrimp, crab, and lobster so convincing that, to take one notorious example, generations of Upper West Siders can take it for lobster in Zabar’s “lobster salad.” Wyrwas and Selden say they will use their regenerative-cell technology to make the fish base and then use the sophisticated production processes of surimi to make tasty, marketable simulacra."
Ik heb het idee dat ons lijf dat niet meer als echt voedsel herkent, omdat het dier niet op de normale manier opgroeit en niet eens meer een dier wordt, alleen een lap wat eetbaar zou moeten zijn. We zullen er bijv de essentiële voedingsstoffen niet bij meekrijgen, die zullen ze ws eerst ook in een lab moeten maken en dan inspuiten. Nu eet een dier eerst allerlei voedsel(normaal gesproken, want de meeste koeien eten ook niet meer wat het zou moeten eten), maar goed, even dat terzijde. Dat dier eet dus voedsel van 'baby' tot volwassen dier en wij het slachten. In al die tijd bouwt het op en bevat het alle voedingsstoffen die wij nodig hebben, omdat het dat via het voedsel ook binnenkrijgt. Wij kunnen geen gras verteren, de koe wel en daardoor heeft de koe de voedingsstoffen in zijn lijf die wij nodig hebben.
Kweekvlees heeft dat niet, dat krijgt bijv geen gras te eten, in dit geval die tonijn geen vis wat algen heeft gegeten. Wat doet dat voor ons, moeten wij dan massaal gaan suppleren waar bigpharma weer baat bij heeft omdat we die mineralen, vitamines enz gaan missen omdat dat niet in kweekvlees/vis zit?
Het is maar een idee, maar volgens mij een goed vraagstuk over wat dergelijk vlees/vis met ons lijf doet op de lange termijn.