Als we de supermarkten, trendwatchers en Louise Fresco mogen geloven, is 'vega' de excentriciteit voorbij. Dat geldt dan vooral voor de vegetariërs en flexitariërs die - ook tijdens de feestdagen - het vlees lieten staan. Voor je je een echte vegan kunt noemen, komt er echter nog wel wat meer kijken. Een korte 'handleiding voor beginners'.
Dat vegetarisch eten ook tijdens de feestdagen in opkomst is, merkte Albert Heijn bijvoorbeeld aan de bezoekers op de website. Er was dit jaar sprake van een grotere vraag naar vleesvervangers en gerechten met groenten, schrijft BNR. Van de top-10 meest gelezen recepten is het merendeel vegetarisch. Ook Jumbo en Plus zien een dergelijke trend en in de Belgische media bleef 'het feestmaal zonder dieren' evenmin onopgemerkt.
Veganisme voor beginners
Wie overweegt het vlees helemaal af te zweren en veganist te worden, moet met nog wel wat meer rekening houden dan het vervangen van vlees en zuivel door groentengerechten en vleesvervangers, schrijft de Independent. De 'definitie' die de Britse Vegan Society in 1944 vastlegde maakt van veganisme een levensstijl die op alle mogelijke manieren dierenleed en exploitatie van dieren wil voorkomen:
Een filosofie en een levenswijze die tot doel heeft alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren voor voedsel, kleding of andere doeleinden zoveel mogelijk en uitvoerbaar uit te sluiten, en daarmee de ontwikkeling en het gebruik van diervrije alternatieven ten behoeve van mens, dier en milieu te bevorderen. In voedingsleer verwijst het naar de praktijk om af te zien van alle producten die geheel of gedeeltelijk van dieren afkomstig zijn.
Honing, bier, wijn, brood, snoep
Dat betekent dat een veganist zich bij veel alledaagse producten moet afvragen of het wel veganistische producten zijn. Honing? Niet dus: de bijen worden gehouden en zelfs vermeerderd voor hun productie. Bier of wijn? Vaak geklaard met dierlijke producten als vislijm, caseïne of eiwit. Brood? Daar zou zomaar de broodverbeteraar L-cysteïne in kunnen zitten, gemaakt van eendenveren of varkenshaar. Snoep, zoals winegums? Als er gelatine in zit, zul je die als rechtgeaarde veganist ook moeten laten staan. Een bijkomend probleem is dat fabrikanten dierlijke ingrediënten toe kunnen voegen aan levensmiddelen voor de verbetering van smaak of structuur, zonder dat ze verplicht zijn dat op het etiket te vermelden. Reden voor voedselwaakhond foodwatch in 2014 een emailactie te starten die bijna 14.000 handtekeningen verzamelde. Maar nog altijd kun je als veganist niet op het etiket vertrouwen. Gelukkig is er het internet. Daar is op alle veganistische vragen wel een antwoord te vinden. Bijvoorbeeld op de site van dierenwelzijnsorganisatie PETA, die zelfs een lijst met 'per-ongeluk-veganistische-producten' bijhoudt. Met - gelukkig voor de snoeperds onder ons - Oreo-koekjes en de meeste pure chocolades.
Leefstijl
Maar de beginnende veganist moet met nog meer rekening houden dan met wat hij of zij eet. Plastic zakken, kleurstoffen, cosmetica bevatten in veel gevallen hulpstoffen van dierlijke herkomst. Als veganist zul je bewust op zoek moeten naar niet-leren schoenen, maar ook naar niet-zijden dassen. Want een echte veganist draagt bijvoorbeeld ook geen zijde of wol. Hij neemt wel supplementen, om tekorten aan ijzer, B12 (gemaakt door bacteriën, oppassen met gelatine, maar er zijn gelatinevrije capsules) en calcium voor te zijn.
Dit artikel afdrukken
Veganisme voor beginners
Wie overweegt het vlees helemaal af te zweren en veganist te worden, moet met nog wel wat meer rekening houden dan het vervangen van vlees en zuivel door groentengerechten en vleesvervangers, schrijft de Independent. De 'definitie' die de Britse Vegan Society in 1944 vastlegde maakt van veganisme een levensstijl die op alle mogelijke manieren dierenleed en exploitatie van dieren wil voorkomen:
Een filosofie en een levenswijze die tot doel heeft alle vormen van uitbuiting en wreedheid van dieren voor voedsel, kleding of andere doeleinden zoveel mogelijk en uitvoerbaar uit te sluiten, en daarmee de ontwikkeling en het gebruik van diervrije alternatieven ten behoeve van mens, dier en milieu te bevorderen. In voedingsleer verwijst het naar de praktijk om af te zien van alle producten die geheel of gedeeltelijk van dieren afkomstig zijn.
Honing, bier, wijn, brood, snoep
Dat betekent dat een veganist zich bij veel alledaagse producten moet afvragen of het wel veganistische producten zijn. Honing? Niet dus: de bijen worden gehouden en zelfs vermeerderd voor hun productie. Bier of wijn? Vaak geklaard met dierlijke producten als vislijm, caseïne of eiwit. Brood? Daar zou zomaar de broodverbeteraar L-cysteïne in kunnen zitten, gemaakt van eendenveren of varkenshaar. Snoep, zoals winegums? Als er gelatine in zit, zul je die als rechtgeaarde veganist ook moeten laten staan. Een bijkomend probleem is dat fabrikanten dierlijke ingrediënten toe kunnen voegen aan levensmiddelen voor de verbetering van smaak of structuur, zonder dat ze verplicht zijn dat op het etiket te vermelden. Reden voor voedselwaakhond foodwatch in 2014 een emailactie te starten die bijna 14.000 handtekeningen verzamelde. Maar nog altijd kun je als veganist niet op het etiket vertrouwen. Gelukkig is er het internet. Daar is op alle veganistische vragen wel een antwoord te vinden. Bijvoorbeeld op de site van dierenwelzijnsorganisatie PETA, die zelfs een lijst met 'per-ongeluk-veganistische-producten' bijhoudt. Met - gelukkig voor de snoeperds onder ons - Oreo-koekjes en de meeste pure chocolades.
Leefstijl
Maar de beginnende veganist moet met nog meer rekening houden dan met wat hij of zij eet. Plastic zakken, kleurstoffen, cosmetica bevatten in veel gevallen hulpstoffen van dierlijke herkomst. Als veganist zul je bewust op zoek moeten naar niet-leren schoenen, maar ook naar niet-zijden dassen. Want een echte veganist draagt bijvoorbeeld ook geen zijde of wol. Hij neemt wel supplementen, om tekorten aan ijzer, B12 (gemaakt door bacteriën, oppassen met gelatine, maar er zijn gelatinevrije capsules) en calcium voor te zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
“Van de top-10 meest gelezen recepten is het merendeel vegetarisch.”
Ik neem dat zondermeer aan. Het merendeel van de vegetariërs zit al met het probleem dat je op een gegeven moment uitgekeken bent op je groentemix en zakje gemengde noten.
Misschien een recept voor rode paprika met tofoe eens up-graden naar een gele paprika ?
Er iets feestelijks van maken, valt niet mee.. En dan word je ook nog eens geconfronteerd met de harde eis dat het biologisch dynamisch moet zijn en duurzaam, en dat je er de organisatie Fairtrade in Duitsland (hoofdkantoor zit daar ?) mee subsidieert..
Het is me wat als je die dappere taken op je neemt. Courage vega’s !
Tja vega’s .. En dan producten waarin varkensstaarten en -ballen zitten..!?
Teveel om op noemen en juist daar, waarin je het niet verwacht. Van kogels tot drop.. En in cement.. Christien Meindertsma publiceerde het boek PIG 05049 en volgde Dutch knor no. 05049. Ze kwam aan maar liefst 187 dagelijkse producten ! Hier een presentatie van haar in het Leids met een Engels accent.. Maar het klopt wat ze zegt.
En zijde ?
Maak je daar niet druk om. Echte zijde is inmiddels onbetaalbaar.. Of het spinnen van cocons door rupsen onder de categorie dierenleed valt, weet ik niet. Zo’n draadje uit je lijf trekken, lijkt me toch wel vermoeiend een hele werkdag.
En wol ?
Mijn schapen waren maar wat blij als ze geschoren waren. Zeker met minder afkoeling van de aarde zijn schapen veel gevoeliger voor warmte, huiduitslag en parasieten. Vooral rond het poepgat, dat ook nog eens een broeinest wordt voor vleesvliegen.
Ze vreten soms letterlijk gaten in schapen… Elk jaar gaan er aan dood als je Big Pharma niet te hulp roept.
Myiasis, ook wel huidmadenziekte genoemd, maar waarschijnlijk niet bekend in veganistische kring.
De natuur heeft soms gemene trucjes..
(Maden, ik weet niet of dat ook verboden is voor vega's, worden in de geneeskunde ook gebruikt om dood vlees van gezond weg te schransen..)
Maar ik geef ruiterlijk toe: wol is diefstal.
We kunnen er beter mutsen en wollen hand- en pootschoentjes van breien voor de lammetjes die in koude winters geboren worden.
Vraag me wel af wat vega’s dan dragen.
Want kunststof is nog fouter, en het overgrote deel kan echt niet gerecycled worden. Biologische katoen is grotendeels nep, en bamboe-onderbroeken voor yups een te dure hype..
Boomschors dan ?
Ik wens iedereen oprecht van harte en gemeend een gezond 2018, en dat we onze geest mogen blijven slijpen aan slimme topics op Foodlog !
Hans #1, vega’s bedekken zich met vijgenbladeren, dat staat al geschreven in de Bijbel.
De beperkingen voor vega’s gaan nog verder dan de zijden das of wollen trui. Het is hier al eens eerder aan de orde geweest: wat doe je als vega met het carnivore huisdier? Vegetarisch voeren van carnivore dieren staat gelijk aan dierenmishandeling.
Je kunt er om geiten. Je kunt ook constateren: het dier is in alle aspecten van onze consumptie en diepgaand in onze industriële productie verweven.
Operatiesponsjes (een voorbeeld dat ook te vinden is in het boek dat Hans citeert) zijn noch halal, noch veganistisch - althans je moet er even opletten als je in een ziekenhuis niet per ongeluk toch een dier voor jouw welzijn geëxploiteerd wilt hebben. Zelfs de remmen van treinen kunnen iets te maken hebben gehad met een varken. Overal moet je oppassen als je je way of life serieus neemt
Het zijn keuzen die ooit gemaakt zijn en gewoon werden gevonden. Die houding is gekeerd. Je kunt het gek vinden. Die andere mensen vinden jou gek. Het heeft weinig zin om elkaar gek te vinden en ieder aan een kant van het kanaal te gaan staan en naar elkaar te wijzen.
Vergis je niet: een veganist en een halal-eter delen een groot aantal zorgen. Door koop je bijv. in winkels die vnl. islamitische klanten hebben Turkse yoghurt waar nadrukkelijk op vermeld staat dat er geen gelatine (van een varken) in verwerkt is. Zoals bekend: islamieten eten al sinds mensenheugenis zo en zijn echt niet kleinzielig als het aankomt op slacht.
Houtlijm. Zeep. Lipstick.
Vraag: als je onbedoeld (onwetend) een bijproduct van een dier gebruikt, is dat toch niet erg? Het lijkt er op dat veganisten geëxcommuniceerd worden als ze per ongeluk ‘zondigen’ maar dat lijkt mij kul.
Andere vraag die mij bezighoudt: wat gaan we doen met al die overbodige dieren?
bij deze wil ik voegen, als je gaat van 'Ich habe es nicht gewusst', naar het bewustzijn, dat je je dan wankel gaat voelen. Als je een goed mens wilt zijn, en je gaat de consequenties zien van jouw imperfectie, tja, wat dan?