Op Foodlog ontleedden we de Carrefour-keuze. Met de pangasiuskweek is namelijk niet zoveel mis, legde toxicoloog Tinka Murk al eens uit, al denken velen daar anders over.

Dinsdag deed de Nederlandse visserijbioloog en toxicoloog Christien Absil het nog eens dunnetjes over. In het Vlaamse blad Knack zegt zij dat veel van de negatieve berichten uitgingen van de Europese visserijsector. "Onze lokale vissers hadden het lastig met die goedkope concurrent uit Azië. Het klinkt natuurlijk mooi als je Carrefour hoort zeggen: 'Vanwege de grote milieubezwaren hebben we besloten om die vis niet langer te verkopen.' Maar dan kunnen ze beter meteen ook de tropische garnalen in hun assortiment in de ban slaan. Ik kan begrijpen dat de supermarktketen Belgische vissers een hart onder de riem wil steken, en daarom kiest voor lokale soorten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de waarheid geweld moeten aandoen."

Volgens Absil is die 'waarheid' dat het met de milieubezwaren nogal meevalt. Dat pangasius in vies water zwemt? Alle kweekvis, niet alleen de pangasius, die in vijvers gekweekt wordt, zwemt in zijn eigen uitwerpselen. Maar dat vijverwater wordt gezuiverd, ook in Vietnam. "De viskwekers lozen hun afvalwater niet ongezuiverd in de Mekong, dat wordt tegenwoordig streng gecontroleerd. De Vietnamese overheid is er zich wel degelijk van bewust dat de pangasiuskweek aan een minimumnorm moet voldoen als ze wil blijven exporteren," aldus Absil.

Dat de vis vies is omdat zijn zwemwater vies is? Niet van belang bij de pangasius. "Pangasius behoort tot de familie van de meervallen, is daarom een zogenaamde air breather die in vuil water kan leven zonder afvalstoffen op te nemen," legt Absil uit. En hoe zit het dan met andere foute stoffen in kweekvis, zoals testosteron in tilapia en antibiotica in de zalm? Absil: "Alle vis die naar Europa geëxporteerd wordt, moet sowieso aan allerlei normen voldoen. Door de media-aandacht uit het verleden zijn de Europese controleurs zeer streng."

De overall conclusie van Absil is dan ook: "Vis blijft veel gezonder dan vlees, ook al wordt hij op industriële wijze gekweekt." Daar valt nog wel wat bij op te merken. Kweekvis is dan mogelijk wel een pijler onder onze voedselzekerheid, zoals de FAO voorspelt, maar er zijn nog wel wat issues op te lossen. Denk alleen al aan de kwesties rondom overbevissing, kweekvisvoer of kweekviswelzijn. En dan is er natuurlijk ook nog smaak. Niet iedereen houdt van pangasius
Dit artikel afdrukken