De Volkskrant schrijft dat het aan de op 19 november jl. aan leukemie overleden Han de Kroon te danken is dat groenten als de gele slobberkool, Soester knol, ijspegels (langgerekte radijsjes) en krombekken (boontjes) aan de vergetelheid ontrukt zijn. De Kroon nam in 1972 de groentezaak van zijn vader en grootvader in Bloemendaal over. Om de concurrentie van de opkomende versafdelingen bij supermarkten het hoofd te kunnen bieden, ging hij innoveren: rauwkost en geprepareerde maaltijden gingen voor het eerst bij De Kroon over de toonbank. Zoon Mark in de krant: "Grappig was dat de vrouw van Gerrit Jan Heijn bij ons winkelde, en als we iets nieuws in de schappen hadden, nam ze haar man mee. Misschien zijn daarom wel veel van zijn ideeën bij Albert Heijn terechtgekomen."

Later begon Han de Kroon in Haarlem een groothandel in versproducten voor restaurants. Hij werkte samen met Jac Nijskens van De Historische Groentehof en met Slow Food en schreef onder meer de boeken Onvergetelijke groenten. Voor bijzondere of bijna verdwenen streekproducten reisde hij stad en land af, ook toen hij al ziek was. René Zanderink van Slow Food: "Hij had een onbedwingbare drang om het door te geven. Alles ter behoud van de agrobiodiversiteit, oftewel de diversiteit aan landrassen, variëteiten, cultivars en ook de minkukels onder de groenten."
Dit artikel afdrukken