De finalisten van de Europese FoodNexus Startup Challenge kwamen uit 8 verschillende landen. Ze waren via landelijke voorrondes gekozen uit ruim 400 aanmeldingen. De start-ups blijken vooral gericht op de toepassing van nieuwe technologieën en de verduurzaming van landbouwketens. Le Champignon de Bruxelles doet beide door paddenstoelen op afval - restproduct, zeggen we tegenwoordig - uit de bierindustrie te telen. De Italiaanse start-up Melixa ontwierp een systeem om de bijenstand permanent te monitoren.

Aspergeoogstmachine
De Nederlandse deelnemers waren Cerescon en Seamore. Cerescon heeft de eerste gerobotiseerde aspergeoogstmachine ter wereld ontwikkeld. Hierdoor ontstaat minder druk op de ondergrond zodat de opbrengst van de aspergebedden kan worden verhoogd. Seamore maakt ‘pasta’, wraps en ‘bacon’ van zeewier.

‘Corporate engagement’
Het evenement werd georganiseerd door FoodNexus, een Europees consortium van multinationals en kennisinstellingen, Wageningen Universiteit en Research (WUR) en StartLife, een stichting die voedsel- en landbouw start-ups ondersteunt.

De organisatie legde bij het evenement de nadruk op samenwerking tussen de innovatieve start-ups en gevestigde ondernemingen. Start-ups worden gekenmerkt door hun creatieve ideeën en kunnen met hun kleine teams snel grote stappen nemen. Wat ze soms missen om succesvol te worden is de slagkracht waarover ‘corporates’ wel beschikken. "We worden graag verrast door ondernemers met concrete plannen," aldus Rob Hamer, President van FoodNexus en Director R&D Foods, Unilever.

Schoon water, elektra en gas uit een ontziltingsmachine
Winnaar werd Boreal Light, een bedrijf uit Berlijn dat de Winture heeft ontwikkeld, een machine die zeewater ontzilt tot veilig drinkwater. Het apparaat draait op wind- en zonne-energie en produceert 650 liter drinkwater per uur. Ook produceert het apparaat stroom en H2-gas waarmee schoon kan worden gekookt. De Winture-installaties zijn bedoeld voor arme Afrikaanse kustgebieden waar veilig drinkwater schaars is.


Winture Solar Water Desalination System, Winture Solar Hydrogen Generator from Boreal Light GmbH on Vimeo.



De jury bestond uit Harry Barraza (Arla Foods), Claudio Cenedese (Electrolux), Mathieu Rolland (Symrise) Riadh Shaïek (Emertec Venture) en werd voorgezeten door Adam Anders, Managing Partner van Anterra Capital. "De jury beoordeelde de verschillende pitches op duurzaamheid en het businessmodel," aldus Anders. "We hebben unaniem gestemd voor Boreal Light als winnaar vanwege hun grote mondiale impact."

De publieksprijs ging naar Urban Crop Solutions, een Belgische start-up die een indoor farming systeem heeft ontwikkeld. Het bedrijf wint er een ereplaats mee op het voedsel- en landbouw start-up feest F&A Next dat komend jaar mei in Wageningen wordt georganiseerd.
Dit artikel afdrukken