De döner-kebab ligt onder vuur. Europese parlementariërs willen van het fosfaat in het vleesproduct af, de Europese Commissie wil dat juist toestaan voor bewerkte vleesproducten. Moet de döner-fan vrezen voor zijn favoriete snack?
In Duitsland maakt de sector zich grote zorgen. Tachtig procent van Europa's diepvriesdöner komt van onze Oosterburen; de industrie biedt zo'n 110.000 mensen een baan. Maar in de rond hun paal draaiende vleesklonten zit fosfaat, om het vlees sappig en mals te houden. De leden van het Europees Parlement hebben het op dat fosfaat gemunt. De Europarlementariërs verwijzen naar onderzoek dat fosfaatgebruik linkt met hart- en vaatziekten en hebben aangekondigd te stemmen tegen het voorstel van de Europese Commissie om fosfaat in kebabvlees toe te staan. De Commissie baseert haar voorstel op onderzoek van de Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) die geen verband kon vinden tussen inname van fosfaat en hartziekten.
De Britse voedingsexpert Huda Al-Kateb, van de universiteit van Birmingham, ziet geen einde komen aan de döner. De industrie werkt hard aan vervanging van alle toevoegingen, zegt hij, niet alleen van fosfaat. Al-Kateb maakt zich grotere zorgen over nitraat, nitriet en de kankerverwekkende nitrosamines die ook aanwezig zijn in bewerkt vlees.
Behalve Duitsers in de dönerindustrie en Al-Kateb maken ook liefhebbers van het populaire gevulde broodje zich zorgen. In de Volkskrant vraagt Teun van de Keuken, bekend van De Keuringsdienst van Waarde, zich af of hij in de toekomst de ultieme snack-na-het-stappen nog kan kopen. Diezelfde toekomst zal het leren: de stemming over het voorstel is op 11 december 2017.
In 'verse' döner zit overigens geen fosfaat.
Dit artikel afdrukken
De Britse voedingsexpert Huda Al-Kateb, van de universiteit van Birmingham, ziet geen einde komen aan de döner. De industrie werkt hard aan vervanging van alle toevoegingen, zegt hij, niet alleen van fosfaat. Al-Kateb maakt zich grotere zorgen over nitraat, nitriet en de kankerverwekkende nitrosamines die ook aanwezig zijn in bewerkt vlees.
Behalve Duitsers in de dönerindustrie en Al-Kateb maken ook liefhebbers van het populaire gevulde broodje zich zorgen. In de Volkskrant vraagt Teun van de Keuken, bekend van De Keuringsdienst van Waarde, zich af of hij in de toekomst de ultieme snack-na-het-stappen nog kan kopen. Diezelfde toekomst zal het leren: de stemming over het voorstel is op 11 december 2017.
In 'verse' döner zit overigens geen fosfaat.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De diepvriesdöner komt met de schrik vrij. "Tegenstanders van fosfaat binnen het Europees Parlement kwamen vandaag drie stemmen tekort om de mogelijk schadelijke toevoeging aan ingevroren dönerrollen te verbieden", aldus de NOS.
'the main effect' wil niet zeggen dat andere mogelijke effecten buiten spel gezet moeten worden. Gedragsstoornissen zijn zo een aandachtspunt. Zeker ook omdat gedragsstoornissen voor een groot deel door een cumulatief effect van dit soort chemie in onze voeding en voedingsverpakkingen bereikt worden. Waarover vele documentatie. Haast onvoorstelbare toename van ADHD? Ver buiten de verruimde/verbeterde diagnose om?
Nick Trachet er is wel onderscheid tussen natuurlijke en kunstmatige fosfaten:
'There is no need to lower the content of natural phosphate, i.e. organic esters, in food, because this type of phosphate is incompletely absorbed; restricting its intake might even lead to protein malnutrition. On the other hand, inorganic phosphate in food additives is effectively absorbed and can measurably elevate the serum phosphate concentration in patients with advanced CKD. Foods with added phosphate tend to be eaten by persons at the lower end of the socioeconomic scale, who consume more processed and “fast” food. The main pathophysiological effect of phosphate is vascular damage, e.g. endothelial dysfunction and vascular calcification. Aside from the quality of phosphate in the diet (which also requires attention), the quantity of phosphate consumed by patients with advanced renal failure should not exceed 1000 mg per day, according to the guidelines.' (Ritz e.a. 2012)
Hoe je het zelf kunt merken? Als er (veel) water in de pan komt bij het bakken? Ik heb een aantal malen meegemaakt dat het bakken daardoor onmogelijk gemaakt werd - eerst moest het water verdampen (dus stoof je het vlees eerst). Maar ook zonder fosfaten is het mogelijk om water toe te voegen aan vis. Laat de binding met fosfaten los door verhitten?
Bestaat dat verse Dóner ?
Off-topic, maar toch nog even over de andere stofjes die zeker schadelijk zijn.
EU-wetgeving inzake biologische landbouw.
Natriumnitriet en kaliumnitraat mogen alleen voor de productie van worst worden gebruikt als er geen aantoonbare technologische alternatieven zijn die hetzelfde veiligheidsniveau bieden op het gebied van hygiëne en / of die de specifieke kenmerken van het product kunnen handhaven. Het bewijs moet aan de bevoegde autoriteit worden verstrekt.
(dus als je een product wilt voorzien van een lange houdbaarheidstermijn, een niet-ademende plastic verpakking, niet vers kunt aanvoeren, doe er dan maar de betreffende conserveringsmiddelen in)
Op de site van de Bundesprogramm Ökoligischer Landbau vond ik de handleiding voor Duitsland van het FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau): Herstellung von Öko-Fleisch- und Öko-Wurstwaren ohne oder mit reduziertem Einsatz von Pökelstoffen (pdf)