De döner-kebab ligt onder vuur. Europese parlementariërs willen van het fosfaat in het vleesproduct af, de Europese Commissie wil dat juist toestaan voor bewerkte vleesproducten. Moet de döner-fan vrezen voor zijn favoriete snack?
In Duitsland maakt de sector zich grote zorgen. Tachtig procent van Europa's diepvriesdöner komt van onze Oosterburen; de industrie biedt zo'n 110.000 mensen een baan. Maar in de rond hun paal draaiende vleesklonten zit fosfaat, om het vlees sappig en mals te houden. De leden van het Europees Parlement hebben het op dat fosfaat gemunt. De Europarlementariërs verwijzen naar onderzoek dat fosfaatgebruik linkt met hart- en vaatziekten en hebben aangekondigd te stemmen tegen het voorstel van de Europese Commissie om fosfaat in kebabvlees toe te staan. De Commissie baseert haar voorstel op onderzoek van de Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) die geen verband kon vinden tussen inname van fosfaat en hartziekten.
De Britse voedingsexpert Huda Al-Kateb, van de universiteit van Birmingham, ziet geen einde komen aan de döner. De industrie werkt hard aan vervanging van alle toevoegingen, zegt hij, niet alleen van fosfaat. Al-Kateb maakt zich grotere zorgen over nitraat, nitriet en de kankerverwekkende nitrosamines die ook aanwezig zijn in bewerkt vlees.
Behalve Duitsers in de dönerindustrie en Al-Kateb maken ook liefhebbers van het populaire gevulde broodje zich zorgen. In de Volkskrant vraagt Teun van de Keuken, bekend van De Keuringsdienst van Waarde, zich af of hij in de toekomst de ultieme snack-na-het-stappen nog kan kopen. Diezelfde toekomst zal het leren: de stemming over het voorstel is op 11 december 2017.
In 'verse' döner zit overigens geen fosfaat.
Dit artikel afdrukken
De Britse voedingsexpert Huda Al-Kateb, van de universiteit van Birmingham, ziet geen einde komen aan de döner. De industrie werkt hard aan vervanging van alle toevoegingen, zegt hij, niet alleen van fosfaat. Al-Kateb maakt zich grotere zorgen over nitraat, nitriet en de kankerverwekkende nitrosamines die ook aanwezig zijn in bewerkt vlees.
Behalve Duitsers in de dönerindustrie en Al-Kateb maken ook liefhebbers van het populaire gevulde broodje zich zorgen. In de Volkskrant vraagt Teun van de Keuken, bekend van De Keuringsdienst van Waarde, zich af of hij in de toekomst de ultieme snack-na-het-stappen nog kan kopen. Diezelfde toekomst zal het leren: de stemming over het voorstel is op 11 december 2017.
In 'verse' döner zit overigens geen fosfaat.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Sinds wanneer zijn fosfaten noodzakelijk om lekker vlees te bereiken? Dat er ook E250 aan toegevoegd wordt is idd nog zorgwekkender (en nieuw voor mij... eigenlijk zou in de snackbar een lijst moeten hangen van de gebruikte toevoegingen in producten). Wat van kunstmatige fosfaten nog geen mensvriendelijke stof maakt. Als 'malsheid' het doel is zijn daar ook andere manieren voor.
In de traditionele kebab uit het Midden Oosten ontbreken deze chemische toevoegingen. Ik ben er nooit dood aan gegaan en heb genoten. Duitse kebab... ha. (dit zal ook voor shoarma gelden neem ik aan?)
Frank #1, over de overige toevoegingen aan vleesproducten die we bijna zijn vergeten, heb ik een stukje uit de Midi-Libre van 13 nov. 2017 globaal vertaald: het Gezondheidsschandaal van Vleeswaren. Het artikel geeft in het kort de strekking van een nieuw boekje weer van een journalist die daar 5 jaar aan heeft gewerkt. De Amerikaanse vleesindustrie heeft met zijn sterke lobby's de wetenschap verziekt zoals ook met de tabaksindustrie en glyfosaat. Sinds kort zijn ook de bio producten al verziekt met deze toevoegingen, omdat ze er anders zo bleek uitzien.
In deze zuurkool- en boerenkooltijd geldt ook als advies: 25g. vleeswaren pppd, dat is slechts 1/10 deel van een rookworst van 250g!
Nou dan mogen ze ook de fabrieken van Stegeman enz eens bezoeken, die schijnen binnenkort toch te gaan staken, kan daar ook eens mooi de bezem door..........
Astrid Spijkers : Wat bedoel je met 'de bezem erdoor'? Bepaalde toevoegingen niet meer gebruiken? Waaronder E250 (vóórop), fosfaten en (chemische) smaakversterkers?
In Denemarken is dit nu door de OVERHEID geregeld. Een overheid die de alarmerende berichten over E250 serieus neemt. Daar ligt nu in de supermarkt nitriet(e.d.)-vrije vleeswaar. Geen geval van voedselvergiftiging daardoor. De supermarkten hier laten het niet toe (dat was voor st. Biologica ook de reden om overstag te gaan en E250 te accepteren in 'biologische' vleeswaar... bepaald geen reden voor mij om die vleeswaar te kopen dan)
en... is het niet veel aantrekkelijker om zonder akelige bij-gedachten over E250 en fosfaten (tevoren en tijdens) 1/3 natuurlijke rookworst te consumeren bij je stamppot? Zoals ze die 45 jaar geleden ook wisten te fabriceren? (en die bij enkele ambachtelijke biologische/ scharrel slagers nog verkrijgbaar is). E250 dient het belang van de verkoper (langer houdbaar, 'mooiere' kleur). Bepaald niet dat van de consument. Fosfaten hetzelfde verhaal ongeveer.
ps
en dat in biologische vleeswaar kunstmatige fosfaten niet geaccepteerd worden en E250 wèl is 'natuurlijk' zo hypocriet als de pest.