In de strijd tegen voedselverspilling zetten Britse supermarkten in het nieuwe jaar logo's op hun producten. De plaatjes vertellen de consument of ze een product al dan niet in de koelkast moeten bewaren om het langer goed te houden.
Een klein blauw koelkastje op de verpakking betekent dat de koelkast de aangewezen bewaarplek is. Het doel van de nieuwe labels is het voorkomen van 350.000 ton voedselverspilling rond 2025. In Groot-Brittannië verdwijnt jaarlijks 2 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak omdat het niet tijdig gegeten wordt. Door producten in de koelkast te bewaren zijn ze vaak langer houdbaar. Voor appels verlengt het de houdbaarheid zo’n 2 weken. In Nederland startte het Voedingscentrum 2 jaar geleden een vergelijkbare campagne.
The Guardian - UK consumers told to keep apples in fridge as part of wider labelling shake-up
Een klein blauw koelkastje op de verpakking betekent dat de koelkast de aangewezen bewaarplek is. Het doel van de nieuwe labels is het voorkomen van 350.000 ton voedselverspilling rond 2025. In Groot-Brittannië verdwijnt jaarlijks 2 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak omdat het niet tijdig gegeten wordt. Door producten in de koelkast te bewaren zijn ze vaak langer houdbaar. Voor appels verlengt het de houdbaarheid zo’n 2 weken. In Nederland startte het Voedingscentrum 2 jaar geleden een vergelijkbare campagne.
Er schijnen dus hele volksdelen te bestaan die niet weten wat en hoe ze hun eten bewaren ‘moeten’. Appels bewaren in de koelkast? Ja als je er wat teveel hebt misschien. Appels liggen op de fruitschaal, kouwe appels eten ze alleen in Alaska. Tomaten ‘mogen’ niet in de frigidaire worden bewaard, maar een schijfje kouwe tomaat op de sandwich kan veel lekkerder zijn. Kaas ‘moet’ er ook niet in volgens de koelingsprotocollen, maar wie is er gek op zwetende kaas? Wat een betutteling. Iedere koelkast heeft een handleiding met bewaartips waar je het mee eens of oneens kan zijn.
Nog grotere koelkasten, nog meer energieverspilling nog meer verpakking, terwijl mijn ouders vroeger helemaal geen koelkast hadden.
Voor mensen die niet eten uit pakjes en zakjes.
Leg de koudegrond groentes die nu in overvloed bij de groenteboer en op de markt aanwezig zijn gewoon in een bak buiten of op het balkon zolang het niet vriest. Denk aan winterpeen, prei, pastinaken, spruitjes, rode bietjes, andijvie, boerenkool, schorseneer, pompoen, rode kool, uien, aardperen. Zorg dat er geen muizen of vogels bij kunnen. Tegen de tijd dat het echt gaat het vriezen, maak je eerst alles op en koop mondjesmaat bij. Dat beetje vlees, vis en zuivel neemt maar weinig ruimte in je koelkast in beslag.
Joep #2 , goede tips zeg. En in de zomer, wat doe je dan?
Best goed van die supermarkten. Vooral voor de kaas. Kouwe kaas smaakt niet.
Henric #3, goeie vraag.
Of het toeval is of niet, maar de meeste voorjaars- en zomergroentes zijn sowieso minder geschikt om te hamsteren en te bewaren. Ze worden wel weer vaker vers geoogst en aangevoerd dus koop er minder van tegelijk. Groentes die enkele dagen bewaard kunnen worden in koele berging of kelderkast zijn o.a. verse asperges (snijvlak niet verkleurd of ingedroogd), peultjes (mogen slap zijn), bosui (wortels nat houden), sla geen kassla (uit plastic halen en nat afspoelen), peen met loof, snijbiet, raapsteeltjes, rucola moet droog zijn bij de aanschaf.
Langer kunnen bewaard worden: tuinbonen in peul, courgette (tot ze zacht beginnen te worden), sperziebonen (onbeschadigd, droog houden), zomerbietjes, broccoli (in verpakking houden), doperwt (in peul), koolrabi, meiraapjes, tomaat, knolselderij (ook herfst, winter), witlof (herfst, winter).
Ik besef dat velen de verleiding niet kunnen weerstaan om naar de supermarkt te gaan en daar vooral paprika, aubergine, komkommer en tomaat kopen. Allemaal uit de verpakking buiten de koelkast bewaren. Paprika mag gaan rimpelen, de kleine tomaatjes moeten vaak wel snel op. In tegenstelling tot courgette wordt een zachte aubergine weer hard als je hem een nacht in een natte doek wikkelt. Daarna gaat ie van schrik wel sneller rotten vanaf het kroontje.