'Gezouten karamel' wordt steeds populairder en dat heeft een reden, schrijft de Daily Mail. De combinatie van zoet, zout en vet resulteert in een 'hedonic escalation'; een steeds groter wordende waardering na iedere hap.

Los van elkaar zorgen suiker, vet en zout ieder voor een andere positief signaal voor het lichaam. Zo zorgt suiker voor het vrijkomen van serotonine, zout versterkt smaak en vet geeft ons energie (die we in de oertijd hard nodig hadden). Allemaal elementen die de hersenen een signaal van beloning geven, en samen een onweerstaanbare combinatie vormen. Op veel producten of gerechten raken we na een tijdje uitgekeken; 'hedonic adaptation' genoemd. In complexe samenstellingen blijven we echter steeds een andere 'belonende' smaak proeven.

De oorsprong van de gezouten karamel ligt in Bretagne. In de jaren '70 creëerde de Bretonse chocolatier en 'caramelier' Henri Le Roux een zacht snoepje van 'caramel au beurre salé'. Het succes van de smaak bleef niet onopgemerkt bij de voedingsmiddelenindustrie. Van chips tot wodka, de karamel met zeezout is niet aan te slepen.
Dit artikel afdrukken