De Leidse kaas van de boer gaat terug tot 1303, maar is uitgeroepen tot 'Kaasnoviteit van 2017', schrijft het AD. De kaas dreigde te verdwijnen omdat er nog maar 4 kaasmakers zijn die het arbeidsintensieve kaas- (en boter) maakproces van de rauwmelkse magere kaas met komijn toepassen.
De oorspronkelijke Leidse kaas ging, juist omdat hij droog, mager en dus houdbaar was, mee op de VOC-schepen. Sinds de opkomst van gekoeld transport is de Leidse kaas verdrongen door de volvette Goudse kaas. Slow Food stelde met 3 van de Leidse kaasmakers een actieplan op. Dat leverde de Boeren Leyden Traditioneel op. Nog altijd dezelfde kaas als de VOC-kaas, maar dan wel in een zodanig nieuw jasje dat hij de uitverkiezing als 'noviteit' in de wacht sleepte op de Vakbeurs Foodspecialiteiten.
AD - Historische VOC-kaas op sterven na dood
  • Deel
Druk af