De helft van de 'verse' gepelde noordzeegarnalen in de supermarkt bevat zoveel bacteriën "dat ze niet meer fris te noemen zijn," meldt de Consumentenbond in een persbericht. De Hollandse garnalen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl krijgen "een dikke onvoldoende voor versheid". De beestjes gaan als ze net gevangen zijn per vrachtwagen naar Marokko, waar lokale arbeidsters ze met de hand pellen. De reis heen en weer duurt al twee weken. Maar eenmaal terug in ons land blijven ze vaak lang liggen. Bij Albert Heijn kunnen er wel 4 maanden zitten tussen de vangst- en de uiterste verkoopdatum. Ook bij Aldi, de meest verse, volgens de Consumentenbond die er het rapportcijfer 8,5 voor gaf, zitten er soms 33 dagen tussen. Terwijl garnalen tegenwoordig ook goed in Nederland gepeld kunnen worden. Die zijn veel verser gepeld en hebben minder conservering nodig door een nieuwe vinding: de garnalenpelmachine. Het apparaat maakt de lange reis met veel CO2-uitstoot naar de lage arbeidskosten in Noord-Afrika overbodig.
Consumentenbond - Helft Hollandse supermarktgarnalen verre van vers | Consumentenbond
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
't Zal wel goedkoper zijn, en daar gaat het nog steeds om.
Dit verbaast mij. Bij mijn weten werden de Noordzeegarnalen van AH al in Nederland gepeld volgens info van AH zelf. Daar wil ik wel antwoord op hebben van hun klantenservice.
Ben ik even blij dat ik ze toch niet gegeten heb. Dit soort producten bij supermarkten vind ik toch steeds 'linke soep'.
Uit de Test veiligheid Hollandse garnalen van de Consumenten bond:
" (...) De oplossing bestaat: een garnalen- pelmachine. Voor grotere garnalen- soorten allang de standaard, maar voor de Hollandse garnaal lange tijd toekomstmuziek, vanwege zijn kleine formaat. Al bijna tien jaar terug kwam in het nieuws dat deze machine ein- delijk ook voor de Hollandse garnalen in gebruik was genomen. De grote hoeveelheid conserveermiddel zou daarmee voorgoed verleden tijd zijn. Achteraf gezien bleek dat wat te voorbarig: alleen Albert Heijn en Plus zeggen er gebruik van te maken. Albert Heijn vermeldt in de web- winkel: ‘De verse garnalen worden in Nederland met machines gepeld, waardoor de smaak en kleur behou- den blijven’. Als we hierover vragen stellen aan Albert Heijn, blijkt dat die er alweer mee gestopt is, omdat ‘de constante structurele productkwali- teit van het eindproduct niet voldoen- de kon worden geborgd’. Blijkbaar is de machine toch nog niet zo geweldig als gedacht. De door ons bij Albert Heijn gekochte garnalen hebben dus gewoon weer de vrachtwagen naar Marokko gepakt. (...)"
Leuke boel: eerst je klanten een feestverhaal vertellen en dan met stille trom de boel weer terugdraaien. Iets niet zeggen kan volgens mijn boekje gelijk staan met je klanten voorliegen.
De website van AH is aangepast.
Voor zover ik weet neemt Albert Heijn ook garnalen af van pelmachines in IJmuiden. Dat zijn andere machines dat de machines in Lauwersoog. De garnalen uit IJmuiden zijn, zag ik op verpakkingen, toch geconserveerd met benzoezuur.
Toen in Lauwersoog in een heel ander soort machine voor het eerst garnalen werden gepeld. topspul, ging Heiploeg, die ze distribueerde, toch ook weer conserveermiddel gebruiken omdat niet goed begrepen werd, door afnemers, dat de garnalen maar heel kort en koud bewaard konden worden.
Nu pellen de machines in Lauwersoog beter dan ooit. Maar wat we moeten weten, burgers, consumenten, is dat vers gepelde garnalen niet bewaard moeten worden maar meteen gegeten. Zo buitenaards lekker. En gek toch, zo kent bijna niemand ze.
De tijd dat ik zelf garnalen pelde, waar is die gebleven ? Streng erop toezien dat ik ze niet allemaal opvrat. Zelfbeheersing.