Vis en zeevruchten zijn gezond en in alle voedingsrichtlijnen is minstens één keer per week vis eten aanbevolen. Toch daalden de vis- en zeevruchtenverkopen in West-Europa over de periode 2011-2016 ruim 5%. Dat stelde marktonderzoeksbureau Euromonitor vast. In gewicht liep de gemiddelde consumptie 2011 en 2016 terug van 9,7 kilo naar 9,2 kilo per Europeaan.

Dat ligt volgens Euromonitor aan "een gebrek aan kookvaardigheid en terughoudendheid om maaltijden uit rauwe ingrediënten te bereiden." Ook de relatief hoge prijs - of in ieder geval de perceptie dat vis duur is - en beperkte beschikbaarheid remmen de vraag. Verpakte en kant-en-klare visbereidingen verdringen de verse vis, schrijft FoodNavigator.

In 2016 ging er wereldwijd 102 miljoen ton verse vis en zeevruchten over de toonbank. Europa consumeert daarvan 6% (5,8 miljoen ton). Pacifisch Azië, de moderne naam voor 'het Verre Oosten', neemt met een ruim zesmaal zo grote bevolking 78% voor zijn rekening.
FoodNavigator - Why are sales of fresh fish and seafood floundering in Europe?
  • Deel
Druk af