Wetenschappers vermoeden dat er een verband bestaat tussen seizoensgebonden depressies en een vleesloos dieet.
In het Engels heet een winterdepressie Seasonal Affective Disorder (SAD). Naar schatting zijn er 500.000 Nederlanders die met zo'n seizoensgebonden depressie te kampen hebben. Finse en Nederlandse onderzoekers vermoeden dat er mogelijk een relatie is met wat deze mensen eten. "Het percentage van de Finnen dat vegetarisch eet en last heeft van SAD is vier keer zo hoog als het 'normale' percentage mensen met SAD. Ook bij Nederlanders waren er duidelijke verschillen waarneembaar: het percentage vegetariërs was onder mensen met SAD bijna drie keer zo hoog als het percentage vegetariërs in een normale populatie," schrijft de NRC.
De onderzoekers namen de resultaten van een enquête onder ruim 5.800 Finnen onder de loep en ondervroegen 257 Nederlanders met SAD naar hun eetgedrag. Bij SAD horen namelijk ook verschijnselen als een toenemende eetlust, vooral voor zoet en vet eten, en een gebrek aan energie. De Groningse medeonderzoeker Ybe Meesters zegt: "Mensen met SAD hebben vaak extra veel behoefte aan calorierijk voedsel." Dat komt ter sprake als ze onder behandeling komen van de polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Op die manier kwamen we erachter dat relatief veel van onze patiënten vegetarisch eten en zijn we het onderzoek gestart. Meer dan een pilotproject is het nog niet: we hebben een opvallend verband waargenomen, maar om de resultaten te kunnen interpreteren is vervolgonderzoek nodig.”
Dat opvallende verband ziet er vooralsnog zo uit: "Van de Finnen is 1,4 procent vegetariër en lijdt 3,6 procent aan SAD. Van de vegetariërs zegt 12,9 procent aan SAD te lijden, tegenover 3,4 procent van de vleeseters. Van de Nederlanders is 4,5 procent vegetariër of veganist en lijdt 3 procent aan SAD. Van de SAD-patiënten eet 12,5 procent vegetarisch, van de overige Nederlanders eet 4,5 procent vegetarisch," aldus de NRC.
Een verminderd energieniveau kan overigens ook samenhangen met een tekort aan vitamine B12 - een bekend probleem van niet-vleeseters -, of een gebrek aan ijzer. Meesters heeft nog een andere mogelijk verklaring voor het grote aantal vegetariërs dat zijn polikliniek bezoekt: "Mensen die bewust kiezen voor een dieet zonder vlees leven sowieso gezonder en hebben daardoor meer moeite met chemicaliën, zoals antidepressiva."
Dit artikel afdrukken
De onderzoekers namen de resultaten van een enquête onder ruim 5.800 Finnen onder de loep en ondervroegen 257 Nederlanders met SAD naar hun eetgedrag. Bij SAD horen namelijk ook verschijnselen als een toenemende eetlust, vooral voor zoet en vet eten, en een gebrek aan energie. De Groningse medeonderzoeker Ybe Meesters zegt: "Mensen met SAD hebben vaak extra veel behoefte aan calorierijk voedsel." Dat komt ter sprake als ze onder behandeling komen van de polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Op die manier kwamen we erachter dat relatief veel van onze patiënten vegetarisch eten en zijn we het onderzoek gestart. Meer dan een pilotproject is het nog niet: we hebben een opvallend verband waargenomen, maar om de resultaten te kunnen interpreteren is vervolgonderzoek nodig.”
Dat opvallende verband ziet er vooralsnog zo uit: "Van de Finnen is 1,4 procent vegetariër en lijdt 3,6 procent aan SAD. Van de vegetariërs zegt 12,9 procent aan SAD te lijden, tegenover 3,4 procent van de vleeseters. Van de Nederlanders is 4,5 procent vegetariër of veganist en lijdt 3 procent aan SAD. Van de SAD-patiënten eet 12,5 procent vegetarisch, van de overige Nederlanders eet 4,5 procent vegetarisch," aldus de NRC.
Een verminderd energieniveau kan overigens ook samenhangen met een tekort aan vitamine B12 - een bekend probleem van niet-vleeseters -, of een gebrek aan ijzer. Meesters heeft nog een andere mogelijk verklaring voor het grote aantal vegetariërs dat zijn polikliniek bezoekt: "Mensen die bewust kiezen voor een dieet zonder vlees leven sowieso gezonder en hebben daardoor meer moeite met chemicaliën, zoals antidepressiva."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@7: methyleringsprocessen spelen basic rollen. Defecten daarin hebben dan ook vele gevolgen -niet alleen op de geest. B12 speelt in deze processen een belangrijke positieve rol. Maar ook andere voedingsstoffen. En darmprocessen ('goede' bacteriën). De andere gevolgen van die defecten (zoals zenuwaantastingen) zouden dan ook meetbaar moeten zijn bij vegetariërs.
Medicijnen? 'Some of the worst offenders (in terms of stealing your methylation nutrients) are methotrexate, metformin, antacids, acid blockers, proton pump inhibitors, corticosteroids, estrogen-containing drugs and nitrous oxide'. Maar er zijn er meer.
De relatie verkeerde voeding(drinken)-geestelijke(e.a.) aantastingen is overtuigend aangetoond. Een grote gemeenschappelijke factor is het verhogen van de lage-graad ontsteking. Ook die processen beïnvloeden methylering. Net zoals gifstoffen.
Het is onjuist om vegetarische voeding binnen dit kader als 'verkeerd' te bestempelen.
De hier getrokken relatie kan ook met heel andere factoren samenhangen. Wat zijn de overige kenmerken van deze 'vegetarische groep'? Relatief meer werkzaam in stress-volle banen, omgevingen? Op wat voor een manier 'vegetarisch' - welke al dan niet bewuste/ verantwoorde diëten (ik ken een aantal 'vegetariërs' die het zichzelf te makkelijk maken, en de recepten die er te vinden zijn voldoen als zodanig meestal niet compleet*)? Supplementen extra slikkend (wat soms wel eens averechts zou kunnen werken, zoals bij foliumzuur)? Geen mediterrane salade en (schimmel)kaas, noten?
(overigens wordt aan kant en klare 'veggies' B12 toegevoegd, dus wat dat betreft hoeft de 'fast-food vegetariër' niet in het nadeel te zijn ;)
*bij overal te vinden recepten wordt meestal niet naar het totaal benodigde gekeken, mogelijkheden die er zijn. De diepte-kennis ontbreekt vaak (ook bij vegetariërs zelf...).
(een klein voorbeeld: het veelvuldig gebruik van tahoe ipv tempeh - de gefermenteerde vorm daarvan die wél B12 - folaten - bevat... eerst gemarineerde, dan gefrituurde tempeh.... heerlijk en goed voor de hersenen! ik heb een sublieme gezonde eigen marinade beschikbaar voor de geïnteresseerde... als recept dan ;)
Beide extremen zijn niet goed voor je.
Jan Peter "Hoe 'zuiverder' je leeft hoe meer last je hebt van het 'onzuivere"? In de zin van resistentie opbouw? Hoe gezonder je leeft, voedsel inhoudelijk, hoe sterker je lichaam om bedreigingen van buitenaf te weerstaan, natuurlijke weerstand, of bedoel jij nog iets anders?
Het ligt genuanceerd Arnold. En het is een hypothese: Hoe 'zuiverder' je leeft hoe meer last je hebt van het 'onzuivere'?
Jan Peter zeg je hoe bewuster je leeft, hoe helderder je zaken ziet, hoe moeilijkere je het wellicht kunt hebben?