Niet alle Vlaamse grond is geschikt voor volkstuintjes en bij het tuinieren in een stadse omgeving zijn voorbehouden te maken. Reden voor de Vlaamse overheid om de campagne 'Gezond uit eigen grond' te starten die Vlamingen helpt bij het opzetten van een wél gezonde moestuin of kippenren.

Door een online vragenlijst in te vullen kan de tuinder beoordelen hoe geschikt zijn of haar perceel is voor een moestuin of kippenren. Je krijgt meteen praktisch advies - zo werd mij geadviseerd mijn moestuin op 10 meter van de ashoop (waar ik tuinvuil verbrand en haardas stort) aan te leggen. Ook helpt de vragenlijst je te beoordelen hoeveel risico op verontreiniging de beoogde tuin heeft. Wanneer de vragenlijst daar aanleiding toe geeft, kan de volkstuinder, op eigen kosten, een bodemmonster laten onderzoeken. De site geeft aanvraagformulieren en adressen van de geschikte laboratoria.

De Vlaamse volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen vroeg de resultaten op van die bodemanalyses. In Knack schetst ze een verontrustend beeld. Voor 15% van de onderzochte bodems geldt een specifiek teeltadvies en voor 12% van de tuingronden "wordt aangeraden om contact op te nemen met OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, red.). Voor één op de acht tuinen is er mogelijk een risico wanneer kinderen de groenten uit de tuin zouden aanraken en ongewassen de handen in de mond zouden stoppen," aldus Vermeulen. Ook moeten de tuinbezitters oppassen met het eten van de eieren als ze een kippenren op hun grond hebben. "Voor 85 procent van de gronden wordt een beperking van de eierconsumptie geadviseerd. In 15 procent wordt zelfs eierconsumptie afgeraden omwille van te hoge dioxinegehaltes."

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, sluit zich aan bij de bevindingen van Vermeulen. "Natuurlijk moet de kwaliteit van de grond nagekeken worden, maar wanneer die goed is, dan is eten van eigen kweek wel zeer gezond."
Dit artikel afdrukken