Het is inmiddels een traditie. Ook dit jaar is er weer kritiek op het Nationaal Schoolontbijt. Het gezamenlijke ontbijt op scholen met als doel om kinderen te leren wat een gezond ontbijt is, lijkt zijn doel voorbij te schieten. In de NRC schrijven Tamara de Weijer en Maaike de Vries van Voeding Leeft vandaag de ingezonden brief ‘Kinderen eten zich ziek met het Nationaal Schoolontbijt’. Zij noemen het Nationaal Schoolontbijt ‘een marketingtechnisch slim initiatief dat behalve aan goede verkoopcijfers slechts bijdraagt aan obesitas in de klas’. “Het is geenszins de ‘gezonde start’ is die het claimt te zijn. Het ontbijt bestaat grotendeels uit industrieel bereide producten met als belangrijkste ingrediënten suiker en andere snelle koolhydraten”, schrijven ze.
Het is niet de eerste keer dat het Nationaal Schoolontbijt onder vuur ligt. In 2014 kwam foodwatch in actie tegen de ongezonde producten bij het ontbijt. Naar aanleiding daarvan is het Nationaal Schoolontbijt toen aangepast.
NRC - Kinderen eten zich ziek met het Nationaal Schoolontbijt
Het is niet de eerste keer dat het Nationaal Schoolontbijt onder vuur ligt. In 2014 kwam foodwatch in actie tegen de ongezonde producten bij het ontbijt. Naar aanleiding daarvan is het Nationaal Schoolontbijt toen aangepast.
"De echte veroorzakers van overgewicht bij kinderen zijn de hoeveelheid suikerhoudende dranken, koek en chips, in combinatie met te weinig beweging."
Mogen ze dat wel zeggen van de industrie? En laat Fred Brouns het maar niet horen.
In de NRC reageren Frank Janssen (Nationaal Schoolontbijt), Gerda Feunekes (Voedingscentrum) en Karin Bemelmans (Nationaal Actieplan Groenten en Fruit) op de hierboven genoemde brief die 'onwaarheden' bevat. "Bijvoorbeeld dat de meeste producten niet uit de Schijf van Vijf komen, terwijl dertien van de in totaal zestien producten in de Schijf van Vijf staan, de overige drie – stroop, jam en de krentenbol – zijn dagkeuzes. De term „excuuskomkommer” doet zeker geen recht aan de belangrijke rol die het Nationaal Schoolontbijt geeft aan groente én fruit bij het ontbijt, met komkommers, appels en mandarijntjes. [..] Allemaal met de missie om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren."
De briefschrijvers besluiten: "Wat kinderen onder meer leren, is dat je groente en fruit ook op andere momenten kunt eten, zoals bij het ontbijt of de lunch. Dat is wat we willen stimuleren. De echte veroorzakers van overgewicht bij kinderen zijn de hoeveelheid suikerhoudende dranken, koek en chips, in combinatie met te weinig beweging."
"Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Beide hangen direct samen met te veel en niet geschikte voeding. Eten dat veel snelle suikers bevat, niet verzadigt en aanzet tot dooreten. Zoals de inhoud van het Nationaal Schoolontbijt."
Nationaal Schoolontbijt 20??: een bak havermout, opgeleukt met biologische noten en vruchten uit de regio. Eventueel door de leerlingen zelf daags tevoren uit de boom geplukt.