In Overijssel regeert het enige provinciale college in ons land dat net zo is geformeerd als het nieuwe Nederlandse kabinet (CDA, VVD, D66 en CU). Gedeputeerde Hester Maij (CDA) roept minister Carola Schouten op te kijken naar haar provincie die een aanpak heeft gevolgd die in het regeerakkoord is vergeten. Kijk naar de keten en hele leefomgeving.
Het nieuwe Kabinet Rutte III heeft een belangrijke stap gezet. Met een minister voor Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio kent de nieuwe regeringsploeg een van de belangrijkste economische sectoren van ons land het gewicht toe dat het verdient.
De landbouw is een economische sector van formaat, maar gelijktijdig heeft de manier waarop wij ons voedsel produceren nog nooit zo ter discussie gestaan. Mag vegetarisch spek wel spek heten? Gaat de controle op ons eten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel goed? En wat te denken van de stalbranden die aanleiding geven voor discussie over veehouderij.
Consumenten worden steeds kritischer en vragen om eten waarvan ze weten hoe en waar het gemaakt wordt en dat veilig is. De monitor Duurzaam Voedsel van het ministerie van Economische Zaken laat zien dat de aankoop van duurzame voeding opnieuw is gestegen, een trend die al jaren doorzet.
De agro- en foodsector zelf weet dat er een omslag gemaakt moet worden naar een duurzame manier van produceren en timmert hard aan de weg. Bijna iedere zuivelcoöperatie heeft inmiddels een duurzaamheidsprogramma. Van Rouveen Gewoon Duurzaam tot Foqus planet van FrieslandCampina, allemaal stimuleren ze de boer tot duurzame bedrijfsvoering.
Vergeten
De nieuwe minister gaat dus over landbouw, voedselkwaliteit en regio, maar de andere partijen in de keten, leveranciers, retailers en consumenten, lijken ondanks die portefeuilleomschrijving toch vergeten te worden. Het valt namelijk op dat het belang van de ketenaanpak in het regeerakkoord niet wordt benoemd. Het gaat over de verduurzaming van de landbouw, en met name over de veehouderij. Het eindproduct, ons voedsel, is te vinden op een andere plek in het regeerakkoord namelijk onder het topsectorenbeleid, onderdeel agro en food.
In Overijssel kijken we naar de hele voedselketen. De verantwoordelijkheid voor een duurzaam voedselsysteem ligt bij alle schakels, van grond tot mond. Ondernemers, overwegend gezinsbedrijven, en hun omgeving zitten midden in de omslag naar een andere manier van produceren. Ze hebben behoefte aan een overheid die dicht bij hen staat en snel kan schakelen. Overijssel pakt die rol al met een innovatieprogramma voor de hele keten. En dat is niet voor niets: de agro- en foodsector is belangrijk voor onze provincie: het omvat 10 procent van onze economie, is goed voor 15 procent van de totale werkgelegenheid, 70 procent grondgebruik is agrarisch en 100 procent van de inwoners van Overijssel is consument.
In het programma 'Land van waarde' maken we natuur en landschap waardevol voor boer en samenleving. De Stadslanderijen Zwolle verbindt boeren en stedelingen door middel van landschap én lekker eten. Met The protein Cluster hebben we een internationaal centrum voor ondernemers die plantaardige vleesvervangers ontwikkelen. Daarin wordt samengewerkt van akkerbouwer tot voedselproducent.
Het Platform Natuurlijke Veehouderij ontwikkelt nationaal en internationaal systemen voor antibioticavrije veehouderij. Het zijn enkele voorbeelden, maar met zulke initiatieven maken we vanuit de regio het verschil.
Grote en kleine initiatieven uit Overijssel staan - terecht - goed genoteerd in de food100, het landelijk netwerk van voedselverbeteraars. Daar zijn we trots op.
De food100 laat zien dat Overijssel een interessante proeftuin is voor vraagstukken in het voedselsysteem. De rode draad in al die initiatieven is het ontwikkelen van duurzame voedselketens waarin alle schakels een eerlijke boterham kunnen verdienen. Het gaat niet om zo efficiënt mogelijk steeds meer produceren. De ontwikkeling van het 'wroetvarken', de keten van voerproducent tot boer en slager is een heel mooi voorbeeld daarvan.
Het nieuwe kabinet wil de internationale positie van de Nederlandse agro-foodsector behouden en is overtuigd van de bijdrage die de sector levert aan een duurzame voedselvoorziening.
Die overtuiging biedt kansen. Minister Schouten: maak de titel van uw departement waar en kom met een meerjarige transitie-aanpak voor de hele voedselketen die de regionale aanpak ondersteunt.
Overijssel, de voedselproeftuin van Nederland, is van harte uw partner om die plannen te ontwikkelen.
De provincie Overijssel kijkt naar de hele voedselketen. De nieuwe minister voor Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio kan daarvan leren.
Minister Schouten: maak titel van uw departement waar en kom met een aanpak voor de hele voedselketen
De agro- en foodsector weet dat er een omslag moet worden gemaakt naar duurzaam produceren
Hester Maij publiceerde deze opinie afgelopen week in de provinciale krant Tubantia. In februari start de provincie een nieuw proces om burgers, de financiers van de keten, maximaal te betrekken bij hun leef- en woonomgeving in sociaal, ecologisch, esthetisch en economisch opzicht.
Dit artikel afdrukken
De landbouw is een economische sector van formaat, maar gelijktijdig heeft de manier waarop wij ons voedsel produceren nog nooit zo ter discussie gestaan. Mag vegetarisch spek wel spek heten? Gaat de controle op ons eten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel goed? En wat te denken van de stalbranden die aanleiding geven voor discussie over veehouderij.
Consumenten worden steeds kritischer en vragen om eten waarvan ze weten hoe en waar het gemaakt wordt en dat veilig is. De monitor Duurzaam Voedsel van het ministerie van Economische Zaken laat zien dat de aankoop van duurzame voeding opnieuw is gestegen, een trend die al jaren doorzet.
In Overijssel kijken we naar de hele voedselketen. De verantwoordelijkheid voor een duurzaam voedselsysteem ligt bij alle schakels, van grond tot mondOmslag
De agro- en foodsector zelf weet dat er een omslag gemaakt moet worden naar een duurzame manier van produceren en timmert hard aan de weg. Bijna iedere zuivelcoöperatie heeft inmiddels een duurzaamheidsprogramma. Van Rouveen Gewoon Duurzaam tot Foqus planet van FrieslandCampina, allemaal stimuleren ze de boer tot duurzame bedrijfsvoering.
Vergeten
De nieuwe minister gaat dus over landbouw, voedselkwaliteit en regio, maar de andere partijen in de keten, leveranciers, retailers en consumenten, lijken ondanks die portefeuilleomschrijving toch vergeten te worden. Het valt namelijk op dat het belang van de ketenaanpak in het regeerakkoord niet wordt benoemd. Het gaat over de verduurzaming van de landbouw, en met name over de veehouderij. Het eindproduct, ons voedsel, is te vinden op een andere plek in het regeerakkoord namelijk onder het topsectorenbeleid, onderdeel agro en food.
In Overijssel kijken we naar de hele voedselketen. De verantwoordelijkheid voor een duurzaam voedselsysteem ligt bij alle schakels, van grond tot mond. Ondernemers, overwegend gezinsbedrijven, en hun omgeving zitten midden in de omslag naar een andere manier van produceren. Ze hebben behoefte aan een overheid die dicht bij hen staat en snel kan schakelen. Overijssel pakt die rol al met een innovatieprogramma voor de hele keten. En dat is niet voor niets: de agro- en foodsector is belangrijk voor onze provincie: het omvat 10 procent van onze economie, is goed voor 15 procent van de totale werkgelegenheid, 70 procent grondgebruik is agrarisch en 100 procent van de inwoners van Overijssel is consument.
Minister Schouten: maak de titel van uw departement waar en kom met een meerjarige transitie-aanpak voor de hele voedselketen die de regionale aanpak ondersteuntDe provincie investeert daarom in de landbouw- en voedseltransitie. Gezondheid, natuur, bodem, groene eiwitten en korte voedselketens zijn centrale vraagstukken in die investeringsagenda.
In het programma 'Land van waarde' maken we natuur en landschap waardevol voor boer en samenleving. De Stadslanderijen Zwolle verbindt boeren en stedelingen door middel van landschap én lekker eten. Met The protein Cluster hebben we een internationaal centrum voor ondernemers die plantaardige vleesvervangers ontwikkelen. Daarin wordt samengewerkt van akkerbouwer tot voedselproducent.
Het Platform Natuurlijke Veehouderij ontwikkelt nationaal en internationaal systemen voor antibioticavrije veehouderij. Het zijn enkele voorbeelden, maar met zulke initiatieven maken we vanuit de regio het verschil.
Grote en kleine initiatieven uit Overijssel staan - terecht - goed genoteerd in de food100, het landelijk netwerk van voedselverbeteraars. Daar zijn we trots op.
De food100 laat zien dat Overijssel een interessante proeftuin is voor vraagstukken in het voedselsysteem. De rode draad in al die initiatieven is het ontwikkelen van duurzame voedselketens waarin alle schakels een eerlijke boterham kunnen verdienen. Het gaat niet om zo efficiënt mogelijk steeds meer produceren. De ontwikkeling van het 'wroetvarken', de keten van voerproducent tot boer en slager is een heel mooi voorbeeld daarvan.
Het nieuwe kabinet wil de internationale positie van de Nederlandse agro-foodsector behouden en is overtuigd van de bijdrage die de sector levert aan een duurzame voedselvoorziening.
Die overtuiging biedt kansen. Minister Schouten: maak de titel van uw departement waar en kom met een meerjarige transitie-aanpak voor de hele voedselketen die de regionale aanpak ondersteunt.
Overijssel, de voedselproeftuin van Nederland, is van harte uw partner om die plannen te ontwikkelen.
De provincie Overijssel kijkt naar de hele voedselketen. De nieuwe minister voor Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio kan daarvan leren.
Minister Schouten: maak titel van uw departement waar en kom met een aanpak voor de hele voedselketen
De agro- en foodsector weet dat er een omslag moet worden gemaakt naar duurzaam produceren
Hester Maij publiceerde deze opinie afgelopen week in de provinciale krant Tubantia. In februari start de provincie een nieuw proces om burgers, de financiers van de keten, maximaal te betrekken bij hun leef- en woonomgeving in sociaal, ecologisch, esthetisch en economisch opzicht.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De provincie Overijssel verdient alle lof voor dit beleid. Gedeputeerde Hester May zet hiermee het beleid van haar voorganger oud-gedeputeerde Piet Janssen op voortreffelijke wijze voort. Na een bezoek aan de BioFach in 2005 had Piet Janssen in de gaten gekregen dat er in de agro-keten van Overijssel al een aantal heel bijzondere bedrijven met duurzame/ biologische landbouw en voeding actief waren. Hij zag toen ook hoe die verschillende bedrijven de link al hadden gelegd tussen duurzame landbouw en het landschap en de link van streekproducten met de consument. Piet Janssen keek in 2010 daar al met tevredenheid op terug in een interview in Nieuwe Oogst, kort nadat hij een prijs: De Gouden Mispel had gekregen van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
Omdat echte topsector organisaties zoals de WUR, Heineken of Friesland Campina niet gevestigd zijn in Overijssel, hoefden ze daar als provincie ook niet meer op te gokken en kozen in 2012 voor hun eigen regionaal economisch beleid voor agro&foodsector;.
Overijssel is dus al 10 jaar zeer goed bezig. Hulde daarvoor. Het CDA en ambtenaren als Hanna van Vonderen doen in de provincie Overijssel goed werk!
#8 #9 Overijssel is sinds 2012 actief op het gebied van economisch agro&food; beleid. In 2012 lag de focus voor economisch beleid vanuit het rijk op de topsectoren. Overijssel heeft er toen in haar eigen regionaal economisch beleid voor gekozen om de agro&foodsector; niet te benaderen als een topsector. Echte topsector organisaties zoals de WUR, Heineken of Friesland Campina zijn nu eenmaal niet gevestigd in Overijssel. Tegelijkertijd is de agro&foodsector; wel ontzettend belangrijk voor Overijssel;15% van de werkgelegenheid en 75% van het grondgebruik is verbonden aan agro&food;. Issues in die sector, crisis of succes, hebben gevolgen voor de hele Overijsselse samenleving. Klein MKB is in de Overijsselse agro&foodsector; heel dominant.
Voor het kleine MKB is het moeilijk om aan te sluiten bij dat topsectorengeweld. Tegelijkertijd is dat MKB initiatiefrijk en aanjager voor vernieuwing en dat is meer dan "sympathiek" of schattig. Die initiatieven zijn belangrijk om ook de grote issues aan te kunnen pakken. Overijssel investeert in die beweging. Dat doen we via de Europese programmas maar ook met eigen middelen. De provinciegrens is daarbij van ondergeschikt belang. De netwerken waarin Overijssel investeert strekken zich vaker niet dan wel uit over de provinciegrens en dat lijkt me gezond. In die context kon het ook gebeuren dat de familie ten Have-Mellema uit Noord Groningen in januari 2016 in Zwolle de Dragons Den Overijssel won (zie ook de draad over #Hamletz).
Die netwerken ontstaan op meerdere plekken en ze zijn interessant. Ik zou het minister Schouten aanraden om bij al die verschillende netwerken haar licht op te steken. Maar we kunnen moeilijk de minister uitnodigen om bij de buren op bezoek te komen. Ik kan Jan Peter toch ook niet uitnodigen om bij Dick te komen borrelen?
Dat denk ik Hanna. Waarom zou de nieuwe minister niet in Gelderland moeten gaan kijken? Lopen die achter? Ik zie en hoor de provincies en hun gedeputeerde nog wel eens, maar veel van samenwerking kan ik niet ontdekken. Maar misschien heb ik het mis. En van agri meets design, hoe leuk ook, of 'the protein cluster' (nu al) ben ik nog niet zo onder de indruk. Tenminste als je kijkt wat de werkelijke issues zijn. Elke dag hier op Foodlog te vinden.
Hanna, kun jij - beleidsambtenaar in Overijssel - de lezers hier uitleggen waarom de provincies veel dominanter zijn geworden in beleidsontwikkeling en stimulering van initiatief?
Ik heb begrepen dat de centrale overheid gelden bij de provincies heeft gelegd, maar (en dat is de ervaring in Brabant) verzuimt het algemene kader te scheppen waarbinnen die gelden optimaler kunnen worden gebruikt. Zo is het Brabant een doorn in het oog dat de beoogde veranderingen worden tegengehouden door oude wetgevingskaders en houdingen onder boeren.
Ik denk dat Hester Maij zich met haar betoog ook een beetje schaart achter de scherpe mening die haar Brabantse evenknie Anne-Marie Spierings heeft op haar manier over de rol van de centrale overheid: Den Haag snap en neem je rol, dan doen wij de rest.
Mag ik dat zo zien?
#4 Jan Peter waarom denk je dat Noord Brabant, Gelderland, Zuid Holland en Overijssel concurreren? Overheden werken onderling steeds meer samen. De samenwerking tussen Brabant, Rijk en ZLTO in agri meets design is wat dat betreft een mooi voorbeeld. Overijssel is daar bij aangesloten en die samenwerking zetten we graag voort. Gelderland en Overijssel werken samen aan de groene eiwittransitie in het platform "the protein cluster". In het agrifoodcluster van de economische regio Zwolle wordt er samengewerkt tussen provincies en gemeenten uit Flevoland, Drenthe, Gelderland en Overijssel. Dit soort samenwerking is de kern van de regionale aanpak waar Maij voor pleit.