Al eerder schreef Foodlog over het onderschatte probleem van niet-alcoholische leververvetting. De Maastrichtse maag-, darm-, leverarts Ger Koek maakte zich zorgen over het gebrek aan aandacht voor dit groeiende probleem. Daar lijkt verandering in te komen; in een editorial in het wereldwijd gerespecteerde vakblad British Medical Journal (BMJ) luiden artsen de noodklok over de nieuwe ‘crisis voor de volksgezondheid’: niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).
Het probleem lijkt inmiddels ook een breder publiek te bereiken. 'Leververvetting snelst groeiende reden voor levertransplantaties bij jonge Amerikanen', kopte de Washington Post vorige week.
Ouderdomsziekte bij jongeren
Leververvetting is een ziekte die langzaam verschuift van iets wat alleen bij ouderen voorkomt naar een ziekte onder jongeren. Net als een te hoge bloeddruk en 'ouderdomssuiker', oftewel diabetes type II, komt ook leververvetting vroeger in het leven voor. Onderzoeker Naim Alkhouri zegt dat kinderen van 7 à 8 jaar er al last van kunnen hebben. Alkhouri: "Een van mijn jongste patiënten die levercirrose ontwikkelde was 13 jaar."
Frisdrankziekte
Toegevoegde fructose lijkt de grootste boosdoener te zijn voor het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Fructose blijkt vaak een component van toegevoegde suikers aan bijvoorbeeld frisdranken en andere suikerrijke producten.
Het ontstaan van leververvetting gaat heel geleidelijk en zonder klachten te geven. Als de klachten eenmaal ontstaan, is het eigenlijk al te laat. De enige behandeling is een levertransplantatie. Nonalcoholische steatohepatitis, zoals de aandoening bekend staat, is de belangrijkste reden voor levertransplantaties. Het komt voor bij 1 op de 3 volwassenen en al 1 op de 10 kinderen.
Volgens Alkhouri zijn de resultaten minder gunstig dan levertransplantaties om andere redenen. De lange termijn-overleving is lager en hertransplantaties komen vaker voor.
Je moet er dus voor zorgen dat het niet zo ver komt. Daar moet je je manier van leven voor aanpassen. Volgens Ger Koek zit er maar één ding op: "gezonder eten, geen geraffineerde koolhydraten, geen frisdranken met fructose, meer bewegen, minder zitten en minder stress."
Dit artikel afdrukken
Ouderdomsziekte bij jongeren
Leververvetting is een ziekte die langzaam verschuift van iets wat alleen bij ouderen voorkomt naar een ziekte onder jongeren. Net als een te hoge bloeddruk en 'ouderdomssuiker', oftewel diabetes type II, komt ook leververvetting vroeger in het leven voor. Onderzoeker Naim Alkhouri zegt dat kinderen van 7 à 8 jaar er al last van kunnen hebben. Alkhouri: "Een van mijn jongste patiënten die levercirrose ontwikkelde was 13 jaar."
Frisdrankziekte
Toegevoegde fructose lijkt de grootste boosdoener te zijn voor het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Fructose blijkt vaak een component van toegevoegde suikers aan bijvoorbeeld frisdranken en andere suikerrijke producten.
Het ontstaan van leververvetting gaat heel geleidelijk en zonder klachten te geven. Als de klachten eenmaal ontstaan, is het eigenlijk al te laat. De enige behandeling is een levertransplantatie. Nonalcoholische steatohepatitis, zoals de aandoening bekend staat, is de belangrijkste reden voor levertransplantaties. Het komt voor bij 1 op de 3 volwassenen en al 1 op de 10 kinderen.
Volgens Alkhouri zijn de resultaten minder gunstig dan levertransplantaties om andere redenen. De lange termijn-overleving is lager en hertransplantaties komen vaker voor.
Je moet er dus voor zorgen dat het niet zo ver komt. Daar moet je je manier van leven voor aanpassen. Volgens Ger Koek zit er maar één ding op: "gezonder eten, geen geraffineerde koolhydraten, geen frisdranken met fructose, meer bewegen, minder zitten en minder stress."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Je moet ervoor zorgen dat het niet zover komt........dan vooral bij de Aldi voor de deur gaan liggen voor die heerlijke frikadellenvlaai.........
opschieten dus met die suiker-tax.
Zelfbeheersing is het beste preventieve medicijn en kost alleen zelfbeheersing.
Ook de Belgische krant De Morgen besteedt aandacht aan dit probleem. Drie op de tien Belgen zouden kampen met de menselijke 'foie gras'.