In de Franse supermarkten grijpen klanten mis bij de boter. Bij ons is'ie gewoon duurder.
Dat is het gevolg van "een tekort aan grondstoffen" staat op verklarende briefjes te lezen, aldus Vilt. Een beetje uitleg is op zijn plaats.
Na het afschaffen van de melkquota gingen boeren meer melken. Al gauw was er sprake van overproductie, stortte de melkprijs in elkaar, gingen boeren over de kop en daalde - in Frankrijk - de melkproductie. Van 2015 op 2016 met 2,8%.
De lage melkprijs zette de zuivelaars aan om de melk beter te verwaarden. Dat kunnen ze doen door verwerking tot boter of kaas. Kies je voor boter, dan houdt je als restproduct magere melkpoeder over. Tijdens de crisis kocht de EU dat melkpoeder op, waardoor er op dit moment een enorm overschot bestaat. Daar kan zelfs de hoge boterprijs niet tegenop. Dus maakte de Franse zuivelindustrie geen boter, maar kaas. Zo konden ze hun boeren net dat kleine beetje meer geven voor hun melk dat ze nodig hadden om te overleven.
Fransen zijn grootgebruikers
Minder boterproductie dus, maar niet minder vraag. Frankrijk is het land met de hoogste boterconsumptie van Europa. Per hoofd van de bevolking gaat er jaarlijks 8 kilo boter om. Het gemiddelde ligt in Europa op 3,8 kilo. Nederlanders werken per persoon zo'n 3 kilo boter weg, licht Boerenbusiness toe. Frankrijk mag dan een van de grootste boterproducenten van Europa zijn, het land is niet zelfvoorzienend. Naast de binnenlandse productie van zo'n 450.000 ton importeert Frankrijk jaarlijks nog eens 200.000 ton boter.
Supermarkten hebben prijzen in houdgreep
Het is deze combinatie van stijgende vraag bij teruglopende productie die tot de lege schappen leidt. Plus nog een bijzondere rol voor de Franse supermarkten. Die weigeren namelijk om de prijzen te verhogen, zoals de bakkers deze zomer wel deden. De Franse supermarkten houden elkaar en hun leveranciers in een houdgreep van prijsonderhandelingsrondes waarbij ze het onderste uit de kan willen - lees: de laagste prijzen. "De Franse zuivelproducenten vinden elders een betere prijs en verkopen hun product dus in het buitenland. We moeten de binnenlandse markt weer beter laten functioneren," zegt Thierry Roquefeuil, voorzitter van de federatie van melkproducenten. Begrijpelijk.
Duurder
De lege boterschappen lijken zich tot Frankrijk te beperken. In de rest van Europa is van boterschaarste niets te merken, door een toenemend aanbod uit Oost-Europa, schrijft BoerenBusiness. Bij ons is een pakje boter wel gewoon duurder geworden, in de supermarkt. Nederland is grootexporteur van zuivel en heeft boter zat, al trekt internationaal de prijs wat aan. Daarom merken wij het alleen in onze portemonnee, maar niet aan lege schappen.
Dit artikel afdrukken
Na het afschaffen van de melkquota gingen boeren meer melken. Al gauw was er sprake van overproductie, stortte de melkprijs in elkaar, gingen boeren over de kop en daalde - in Frankrijk - de melkproductie. Van 2015 op 2016 met 2,8%.
De lage melkprijs zette de zuivelaars aan om de melk beter te verwaarden. Dat kunnen ze doen door verwerking tot boter of kaas. Kies je voor boter, dan houdt je als restproduct magere melkpoeder over. Tijdens de crisis kocht de EU dat melkpoeder op, waardoor er op dit moment een enorm overschot bestaat. Daar kan zelfs de hoge boterprijs niet tegenop. Dus maakte de Franse zuivelindustrie geen boter, maar kaas. Zo konden ze hun boeren net dat kleine beetje meer geven voor hun melk dat ze nodig hadden om te overleven.
Fransen zijn grootgebruikers
Minder boterproductie dus, maar niet minder vraag. Frankrijk is het land met de hoogste boterconsumptie van Europa. Per hoofd van de bevolking gaat er jaarlijks 8 kilo boter om. Het gemiddelde ligt in Europa op 3,8 kilo. Nederlanders werken per persoon zo'n 3 kilo boter weg, licht Boerenbusiness toe. Frankrijk mag dan een van de grootste boterproducenten van Europa zijn, het land is niet zelfvoorzienend. Naast de binnenlandse productie van zo'n 450.000 ton importeert Frankrijk jaarlijks nog eens 200.000 ton boter.
Supermarkten hebben prijzen in houdgreep
Het is deze combinatie van stijgende vraag bij teruglopende productie die tot de lege schappen leidt. Plus nog een bijzondere rol voor de Franse supermarkten. Die weigeren namelijk om de prijzen te verhogen, zoals de bakkers deze zomer wel deden. De Franse supermarkten houden elkaar en hun leveranciers in een houdgreep van prijsonderhandelingsrondes waarbij ze het onderste uit de kan willen - lees: de laagste prijzen. "De Franse zuivelproducenten vinden elders een betere prijs en verkopen hun product dus in het buitenland. We moeten de binnenlandse markt weer beter laten functioneren," zegt Thierry Roquefeuil, voorzitter van de federatie van melkproducenten. Begrijpelijk.
Duurder
De lege boterschappen lijken zich tot Frankrijk te beperken. In de rest van Europa is van boterschaarste niets te merken, door een toenemend aanbod uit Oost-Europa, schrijft BoerenBusiness. Bij ons is een pakje boter wel gewoon duurder geworden, in de supermarkt. Nederland is grootexporteur van zuivel en heeft boter zat, al trekt internationaal de prijs wat aan. Daarom merken wij het alleen in onze portemonnee, maar niet aan lege schappen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Arjan #11,
Deze boter, le beurre d’Isigny smaakt echt anders, maar daarvoor moeten de koetjes wel 7 maanden buiten blijven, en de boter nog net zo worden gemaakt als vroeger. Goudgele boter met een notensmaak, zonder toevoegingen. (Franstalig helaas)
'Natuurlijk zacht', staat op de verpakking Astrid. Definieer natuurlijk. Maar smeerbaar is het. Om er achter te komen of je het lekkerder vindt dan placobo, zou je het eens blind kunnen proeven. Spoiler: over het algemeen valt de smaakvoorkeur dan weg.
Joep, je formuleert het goed; de KvW probeerde te achterhalen wat de verschillen waren. Wekte in elk geval sterk de indruk dat het allemaal precies hetzelfde is. De boerin die zelf boter maakt, kon haar eigen product er niet blind uithalen, als ik het me goed herinner. En de verpakker, die man met die mooie snor, werd boos toen hij moest toegeven dat alleen de wikkel anders was. Op de vraag hoe je grasboter in de winter kon verkopen, had hij geantwoord: door het in te vriezen.
De vraag is: hoeveel procent van de energieinname van de koe moet uit gras bestaan om grasmelk, -boter en -kaas te maken? Ik zeg negentig procent. Maar de kwalificatie 'gras' heeft waarschijnlijk geen wettelijke basis en is dan ter interpretatie van de chef marketing.
Volgens deze bron heeft Campina toegegeven geen aparte melkstromen te gebruiken voor grasboter. Dick, ik ben heel benieuwd naar de bevindingen van Foodlog in deze. Voorjaar 2019 #7 , dat wordt een grondig onderzoek!
Arjan #6, er is een uitzending van keuringsdienst van waarde waarin geprobeerd werd om de verschillende soorten boter in Nederland te achterhalen. Veel nep-grasboter zoals Wouter al schreef.
Grasboter is de boter van koeien die gras eten (geen hooi). Dat is iets anders dan koeien die alleen maar buiten lopen en binnen iets anders eten. Grasboter heeft meer smaak, meer vitamine A, caroteen en omega3 vetzuren. Net als graskaas en yoghurt in de zomer, is grasboter van nature geler dan winterboter. Als er op het pakje kleurstoffen, caroteen, smaakstoffen of E-nummers staan vermeld, dan wordt het al onwaarschijnlijk dat het grasboter is. Landen waar de koeien een groot deel van het jaar buiten kunnen grazen, produceren veel grasboter (bv. Ierland). Er is verschil in smaak, afhankelijk van de koe en het de weideflora, maar in ons land schijnt alle melk op één hoop te worden gegooid. Wellicht zijn er boerenbedrijven te vinden die zelf boter maken en nog mogelijkheden hebben om de koeien langere tijd buiten te laten grazen.
In roomboterland Frankrijk zijn veel bakkers, industriën en horeca afhankelijk van echte boter. Het BTW tarief op boter is daar 5,5%, op margarine 20%.
Er zijn daar 3 AOC beschermde boters (beurres), ieder in een eigen gebied met hun eigen soort koe, weideflora en productiemethode: Le beurre Charentes-Poitou, le beurre d’Isigny, en le beurre de Bresse. Die van Bresse heeft het meeste aroma.
Beurre (fr.wikipedia.org).
En toch, als grasboter nep zou zijn, logisch, want onze koetjes staan niet het hele seizoen buiten te grazen van alles wat er zou moeten groeien, waarom proef ik dan toch verschil en vind ik die grasboter gewoon het lekkerst?
Ik koop altijd de ongezouten versie. Ik heb al diverse soorten roomboter geprobeerd, ook van de Aldi, diverse merken, zowel gezouten als ongezouten en ik blijf toch op de grasboter van campina terugkomen. Leg het toch maar eens uit, doen ze er nog een smaakje wel of juist niet in? Ze is ook zachter dan andere soorten als het uit de koeling komt, ik kan geen enkele roomboter uit de koelkast smeren, deze wel, bijna, beetje moeizaam, maar gaat wel. Doe ik niet, staat gewoon in een afgesloten bakje in het keukenkastje, maar met andere soorten MOET ik het in het keukenkastje zetten om smeerbaar te krijgen.
Grasboter, Dick Veerman, daar is niet veel aan uit te leggen. Ik doe het weer eens (vaker gedaan).
In de winter staan melkkoeien op stal en eten ze hooi. Nee, ik heb het niet over moderniteiten met krachtvoer, maar over de tijd van Ot en Sien.
De boter die van de melk wordt gemaakt is gebroken wit van kleur. Gaan de koeien buiten en eten ze weer groen gras, dan krijgt de melk geen andere kleur, maar wat er van gemaakt wordt, boter en kaas, is duidelijk geler dan boter en kaas van wintermelk. De kleurstof caroteen uit groen gras (die knaloranje kan zijn) openbaart zich als geel in zuivelproducten. Het werd gewaardeerd, burgers waren er blij mee.
En dus.
Dus ging de zuivelindustrie er toe over om het hele jaar door boter en kaas zo te kleuren dat ze er uitzien als grasboter en graskaas.
En nog stukken geler, nog nepper.
Als nieuwe marketiers in de zuivelindustrie met grasboter en graskaas komen aanzetten moet je vragen naar het verschil. Haha. Dat is er niet meer.
Overigens, boerenkazen worden niet bijgekleurd en het is goed mogelijk dat ze in het voorjaar geler zijn dan met de kerst. Boter, boerenboter, ik weet niet of die ook als grasboter bestaat. Zeg het, boer in boter.