Italiaanse pastamakers weigeren om vanaf februari 2018 aan hun etiket toe te voegen waar zij hun granen halen, schrijft ESM, al verplicht een onlangs aangenomen Italiaanse wet daartoe. De vereniging van pastamakers, Aidepi, vindt dat de wet producenten op onnodige kosten jaagt ten opzichte van andere EU-landen en de consument niet voldoende voorlicht. “Straks denken de klanten dat de oorsprong van de tarwe het belangrijkst is,” zegt Aidepi-voorzitter Riccardo Felicetti. Italiaanse pasta kan niet van louter Italiaanse tarwe worden gemaakt, vertelt tegelijkertijd de vice-president van pastamaker Barilla. Negentig procent daarvan is van onvoldoende kwaliteit. Dat pastaproducenten hun harde tarwe uit Noord-Amerika halen, is dan ook geen bezuinigingsmaatregel, zegt hij, want een stuk duurder dan tarwe uit de laars.
ESM - Italian Pasta Producers Oppose Compulsory Origin Labelling | ESM Magazine
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lastig vraagstuk. Italiaanse tomatenpuree moet (zou moeten) uit Italie komen. Maar wat is het verschil? In Griekenland maken ze het ook (Del Monte), in Turkije en in Portugal (Heinz). Ik heb een tomatenpureefabriek ontmoet in Brazilië. En ik heb gezien en gehoord dat tomatenboeren in Italië en in Portugal armoe lijden, ze verdienen bijna niks. Wat is het verschil met armoe uit China en armoe in Europa?
Andere vraag, waarin verschilt de kwaliteit van puree uit Portugal en die uit Italie. Ik zou het niet weten en ik kan het niet meten.
Wie goed kan blenden (het mengen van meer zure met meer zoete tomaten) maakt goede tomatenpuree.
Bijna alles wat rood is en waar tomaten in zijn verwerkt, komt uit China.
De journalist Jean-Baptiste Malet is op jacht gegaan naar de herkomst van Italiaanse tomatensaus en producten met Italiaanse tomaten: China.
Hij heeft er een boek over geschreven.
Bron: Nous mangeons tous du concentré de tomate chinois (Midi-Libre eerder dit jaar)
Er moet nadrukkelijk op de verpakking staan: 100 % Italiaanse tomaten om enige zekerheid te hebben over de herkomst. En dan nog kan het een Italiaans tomatensoort zijn dat in China wordt verbouwd. In de tomatenindustrie in China zouden veel gevangenen en kinderen werken.
L'or rouge (het rode goud), herken ik in de blikjes tomatenpuree van AH. Met trots aangekondigd als het goedkoopste product van AH: 0,06 euro per blikje in 2011, of is 0,05 na afronding als je er slechts 1 koopt.
Nu, 6 jaar later: 0,18 euro (+300%), na afronding 0,20 als je er 1 koopt. (minder goedkoop moet ik eigenlijk zeggen).
Ook van ingeblikte tomaten, tomatensaus en tomatenpuree moet voortaan de herkomst op het etiket staan, schrijft ESM. Komen de tomaten zelf uit Italië en vinden alle bewerkingen in Italië plaats, dan mag er 'Tomato Origin: Italy' op het etiket. Zo niet, dan moet er EU countries en/of non-EU countries vermeld worden.
Waar uit bovenstaand bericht blijkt dat de pastamakers zich verzetten tegen de verplichte herkomstvermelding (omdat hun grondstof niet uit Italië komt), wordt de tomatenlabeling met open armen ontvangen door de blikconservenindustrie (ANICAV) en boerenorganisatie Coldiretti.
DeCecco haalt tarwe uit Australië, zei DeCecco toen ik er was.