Vleeschcafé Meat zet de begrippen duurzaam, zero waste en kwaliteit in een nieuw licht door een hele koe te verwerken, meldt MissetHoreca. In tien weken serveert het Rotterdamse restaurant alle delen van één en dezelfde koe, als eerste in Nederland. Marcel Nijenhuis, eigenaar, wil het tegengaan van voedselverspilling ook in zijn eigen restaurant op de kaart zetten en laten zien "hoeveel goede en smaakvolle gerechten er uit één koe kunnen komen." Bij zijn zoektocht kwam Nijenhuis via het concept koop een koe in contact met boerderij Lindenhoff. Zo ontstond het idee om één hele koe te gaan serveren, ‘een eigen koe’. Vanaf eind oktober serveert het Vleeschcafé elke week minimaal drie gerechten met het dier, verwerkt in een voorgerecht, hoofdgerecht en steak.
MissetHoreca - Vleeschcafé Meat serveert in 8 weken één hele koe
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is een aardige manier om aandacht te krijgen voor wat in de vleeswereld verwaarding heet, maar duurzaam en zero waste? Dat is natuurlijk een beetje (boel) onzin. Alles van ieder dier wordt gebruikt, waarschijnlijk meer dan in dit restaurant. En dat is precies wat er op dit concept tegen is: het zet mensen alweer op het verkeerde been, terwijl de restaurantbaas het vermoedelijk met de beste bedoelingen doet.
Een hele in NL gehouden koe lossen en verkopen op een plek is duurzamer dan alleen draaien op zuid Amerikaanse ribeye. Vierkants verwaarding is ook een onderwerp wat onder duurzaam valt.
Edwin, maar je wilt toch niet beweren dat er nu geen vierkantsverwaarding in de keten plaatsvindt?
Ik zou het zelfs omgekeerd willen beweren: de handel draait om vierkantsverwaarding. Het is de kern van wat de vleeshandel is.
Er valt er aan de vierkants verwaarding nog een hoop te verbeteren. De gangbare delen worden makkelijk verkocht voor een goede prijs. De rest wordt voor een slechte prijs de hele wereld over gevlogen of als je pech hebt opgeslagen.
Dus niets dan lof voor bedrijven die met hele dieren werken en ook de minder gangbare delen tot waarde brengen.
Dick, eens. Het is volksverlakkerij (van Lindenhoff) en domheid (van de restauranteigenaar) om te denken dat een ‘heel’ dier verwerken minder onduurzaam is dan het door de sector ‘vierkant’ te laten verwaarden. Daarnaast is het ook nog elitair, want 0,00000000001% van de consumenten in dichtbevolkte gebieden kan een hele koe eten. Wat het nog erger maakt, is dat deze ‘duurzame’ koeien voornamelijk krachtvoer krijgen, en daardoor bijdragen aan nutriëntenroof, fosfaat- en stikstofmigraties, blauw water verbruik, enz, enz.
P.S. Edwin Heijdra: vlees per vliegtuig vervoeren? Dat kunnen alleen xenofobe en protectionistische Nederlandse vleesproducenten verzinnen.