Tegen de algemene verwachtingen in zijn we in Nederland in 2016 niet minder, maar iets meer vlees gaan eten. Over de algemene trend zeggen de jongste cijfers vermoedelijk weinig. Wakker Dier toont zich bezorgd en wijst met name op de gezondheidsconsequenties van een te hoge vleesconsumptie.
De dalende trend in de Nederlandse vleesconsumptie waarvan inmiddels algemeen wordt uitgegaan, wordt niet bevestigd door 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Als de brongegevens van het CBS strict worden genomen, at Nederland in 2016 2 ons meer vlees dan in 2015.
De vleesconsumptie wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Dat betekent dat niet al deze kilo’s in de maag eindigen. Ruwweg de helft van de 76,8 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van varkens (47,5%). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29% en rundvlees met 20%. Kalfsvlees maakt maar een klein deel uit van de consumptie (1,7%).
Wie de cijfers goed bekijkt, ziet een consumptiepiek in 2009 die langzaam afneemt voor varkens-, rund- en kippenvlees in de daarop volgende jaren. Tegen de trend in stijgt de consumptie van geiten- en schapenvlees.
De daling van de trend zet niet door in 2016. In plaats van weer 3 ons eraf, kwamen er 2 onsjes bij. Wie de verwachte minderconsumptie in een rechte lijn door getrokken wil zien, ziet een teleurstelling van een pond meer vlees dan hij had gehoopt. Dat betekent echter niet dat de dalende trend doorbroken is.
Wakker Dier toont zich bezorgd over de trend op basis van dit 'pondje meer' : “De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen.” Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is het eten van veel vlees ongezond. Nederland at in 2016 zesenveertig procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft. Vooral met rood vlees - runderen, schapen en varkens - zouden we flink moeten matigen.
In Europees verband scoort het vleesgebruik in Nederland onder het Europees gemiddelde. Frankrijk en Duitsland eten duidelijk meer vlees. België en Luxemburg duidelijk minder. Dat laat de onderstaande tabel zien. Omdat die gebaseerd is op een andere bron dan het CBS waaruit de lichte stijging van het Nederlandse vleesgebruik valt af te leiden, tekent zich daarin nog een lichte consumptiedaling in 2016 voor Nederland af. In de meeste EU-lidstaten, schrijft Wageningen Economic Research, "is het vleesverbruik per hoofd in de jaren 2012-2016 iets gedaald, maar in sommige landen zoals Ierland, Italië en het VK veranderde het vleesgebruik nauwelijks."
Op de site van de NOS verklaart de Wageningse consumptie-socioloog Hans Dagevos, mede-auteur van het onderzoek, waarom de daling niet doorzet. Dagevos: "We moeten geduld hebben als we willen dat mensen minder vlees gaan eten. Het duurde zo'n 50 à 60 jaar voordat we deze hoeveelheid vlees aten en het zal waarschijnlijk evenveel tijd kosten om terug te gaan naar de hoeveelheid vlees van de jaren 50. Het is een proces van de lange adem."
Dit artikel afdrukken
De vleesconsumptie wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Dat betekent dat niet al deze kilo’s in de maag eindigen. Ruwweg de helft van de 76,8 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van varkens (47,5%). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29% en rundvlees met 20%. Kalfsvlees maakt maar een klein deel uit van de consumptie (1,7%).
De daling van de trend zet niet door in 2016. In plaats van weer 3 ons eraf, kwamen er 2 onsjes bij. Wie de verwachte minderconsumptie in een rechte lijn door getrokken wil zien, ziet een teleurstelling van een pond meer vlees dan hij had gehoopt. Dat betekent echter niet dat de dalende trend doorbroken is'Pondje meer'
Wie de cijfers goed bekijkt, ziet een consumptiepiek in 2009 die langzaam afneemt voor varkens-, rund- en kippenvlees in de daarop volgende jaren. Tegen de trend in stijgt de consumptie van geiten- en schapenvlees.
De daling van de trend zet niet door in 2016. In plaats van weer 3 ons eraf, kwamen er 2 onsjes bij. Wie de verwachte minderconsumptie in een rechte lijn door getrokken wil zien, ziet een teleurstelling van een pond meer vlees dan hij had gehoopt. Dat betekent echter niet dat de dalende trend doorbroken is.
Wakker Dier toont zich bezorgd over de trend op basis van dit 'pondje meer' : “De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen.” Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is het eten van veel vlees ongezond. Nederland at in 2016 zesenveertig procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft. Vooral met rood vlees - runderen, schapen en varkens - zouden we flink moeten matigen.
In Europees verband scoort het vleesgebruik in Nederland onder het Europees gemiddelde. Frankrijk en Duitsland eten duidelijk meer vlees. België en Luxemburg duidelijk minder. Dat laat de onderstaande tabel zien. Omdat die gebaseerd is op een andere bron dan het CBS waaruit de lichte stijging van het Nederlandse vleesgebruik valt af te leiden, tekent zich daarin nog een lichte consumptiedaling in 2016 voor Nederland af. In de meeste EU-lidstaten, schrijft Wageningen Economic Research, "is het vleesverbruik per hoofd in de jaren 2012-2016 iets gedaald, maar in sommige landen zoals Ierland, Italië en het VK veranderde het vleesgebruik nauwelijks."
Op de site van de NOS verklaart de Wageningse consumptie-socioloog Hans Dagevos, mede-auteur van het onderzoek, waarom de daling niet doorzet. Dagevos: "We moeten geduld hebben als we willen dat mensen minder vlees gaan eten. Het duurde zo'n 50 à 60 jaar voordat we deze hoeveelheid vlees aten en het zal waarschijnlijk evenveel tijd kosten om terug te gaan naar de hoeveelheid vlees van de jaren 50. Het is een proces van de lange adem."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als er gerekend word met ca 50 % van het karkas gewicht is de vleesconsumptie veel hoger. Een gemiddeld dier houd veel meer vlees over tov karkas gewicht.
De levensverwachting ligt in Frankrijk een jaar hoger dan hier, het vertaalt zich niet in die cijfers terug dat meer vlees eten ongezond is. Als ik deze studie mag geloven, verplaats je de doodsoorzaak alleen maar als je vega(n) gaat eten. Kunnen de media en gezondheidsorganisaties lekker schermen dat vleeseters tientallen procenten meer kans hebt op deze en die ziektes, vertellen ze er niet bij dat je kansen op andere ziekten/doodsoorzaken toenemen.
Vlees te goedkoop.
Zolang vlees 6x zo goedkoop is als vegetarisch gehakt, zal er weinig veranderen in ons voedingspatroon dat niets mag kosten. Zie mijn constatering eerder op FL.
Daarbij komt nog dat zij die de kar moeten trekken zoals supermarkten en horeca, blijven stunten met vlees, frikandel, hamburgers en worst. Het VC lijkt soms wel een roepende in de woestijn.
(Waarom krijgt het VC niet dagelijks zendtijd op de publieke zenders waar wij aan mee betalen?)
Kom op AH, Jumbo en alle anderen, en richt de helft van je vleesschappen in met bonen, linzen, kikkererwten, verse ongezouten ongebrande noten, zaden, tofu, tempé, wieren, algen, slakken, paddenstoelen en nog wat kant-en-klare (dure) gemaksproducten zoals vegaburgers. En niet te vergeten vooral verse vis.
Vergeet niet dat je met 200g spruitjes, boerenkool of spinazie 7g eiwit binnenkrijgt?
Flexitariërs: te weinig eiwitten onwaarschijnlijk.
- Kommetje havermout (havervlokken + melk) = 10g eiwit
- 4 boterhammen (zonder beleg) = 14g eiwit, met kaas of vis het dubbele.
- 1 glas melk = 7g eiwit
- 200g groeten + 100g pasta + 200g yoghurt = 25g eiwitten
- Handjevol noten (50g) bij de TV = 10g eiwit
Voor je het weet krijg je zonder vlees al meer dan 50g eiwitten binnen.
Ga bij jezelf na hoeveel eiwitten je binnenkrijgt op bijvoorbeeld: Voedingswaardetable.nl
Otto #2,
Het Franse VC heeft dagelijks zendtijd in Frankrijk. Zo wordt bij iedere reclame over eten vermeld dat je per dag minimaal 5 stuks groente of fruit moet eten. Met 2 warme maaltijden krijg je sowieso meer vlees/vis binnen. De levensverwachting loopt overigens een generatie achter.
2x Per dag 50g vlees en 200g groente is wat anders dan 1x per dag 100g vlees en 50g groente. Ook het ontstressen tijdens de langere lunchpauze heeft wellicht een positieve invloed op onze spijsvertering en gezondheid.
Verhelderend is het stuk over proteïnes in de Wikipedia:
De eiwitten die wij eten worden afgebroken tot aminozuren die als bouwstof nodig zijn om onze lichaamseigen eiwitten op te bouwen. Hoewel alle voedingsmiddelen de noodzakelijke aminozuren bevatten, bevatten ze elk andere hoeveelheden. Het gedurende langere tijd eten van één enkel voedingsmiddel, rijk aan één bepaald proteïne, kan leiden tot een tekort aan bepaalde aminozuren.
Daarom houd ik het bij flexitariër.
In hoeverre heeft de angst voor koolhydraten en de toename van die koolhydraat arme dieetmethodes hier eigenlijk mee te maken?