Voor een tienjarige verlenging van het gebruik in de EU van glyfosaat, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld, heeft de EC woensdag 25 oktober aanstaande een gekwalificeerde meerderheid (55% van de 28 landen, die samen 65% van de EU-bevolking moet vertegenwoordigen) nodig. Frankrijk en Duitsland zullen die meerderheid vermoedelijk dwarsbomen. De nieuwe Franse regering kiest voor een exit-strategie ten aanzien van glyfosaat. De Franse minister van milieuzaken, Nicolas Hulot, en zijn collega van landbouw, Stéphane Travert, lijken het samen eens te kunnen worden over een kortere verlenging dan de 10 jaar die de EC voorstelt. Hulot wil een eindtermijn aan het gebruik van glyfosaat in Frankrijk.

In Duitsland werkt kanselier Angela Merkel aan de vorming van een nieuwe regering met de liberalen en groenen, die van de nieuwe toelating van glyfosaat een potentiële breekpunt maken. Duitsland zal zich daarom vermoedelijk van stemming onthouden.Tot op heden hebben alleen Nederland en Denemarken aangekondigd dat zij voor voortzetting van het gebruik van glyfosaat zullen stemmen. Oostenrijk en Italië zullen tegenstemmen.

Een en ander betekent dat een verlening met 10 jaar nagenoeg onhaalbaar is. In dat geval kan multinational Monsanto de Europese regering voor de rechter dagen omdat er onvoldoende wetenschappelijke gronden zijn om het middel aan de markt te onthouden. Een bijzondere situatie. 'Wat zal de ontknoping zijn?' vraagt Le Monde tot slot van het artikel. Een korte periode van verlenging lijkt voor de hand te liggen. Komt tijd, komt raad.

Update 13:15 uur: Terwijl ik dit artikel schreef werd bekend dat het Milieu Comité van het Europese Parlement voorstelt per eind 2020 het gebruik van glyfosaat in de landbouw te verbieden. Huishoudelijk gebruik dient per direct te worden verboden in de gehele EU. Dat betekent dus dat het Parlement een verlenging van 3 jaar in de landbouw voorstelt.

Update 24 oktober, 15.00uur: vanmorgen werd bekend dat een duidelijke meerderheid (355 tegen 204 stemmen) in het Europese Parlement (EP) glyfosaat per 15 december 2022 wil verbieden. Het is nu aan de Europese Commissie om te bepalen hoe ze met deze stemming omgaat.
Dit artikel afdrukken