Wees creatief met plantaardig, zegt food-designer Katja Gruijters in Retail Detail. Er is meer mogelijk dan plantaardige vleesvervangers, al lijken die commercieel het meest interessant.
Volgens Gruijters laat de voedingsindustrie kansen liggen. Vleesvervangers zijn vooral in trek bij ouderen, die nog uit het “aardappelen-vlees-groente-tijdperk” stammen. Jongeren staan veel meer open voor vernieuwd gebruik van klassieke vegetarische elementen als falafel, tahoe en panir, Indiase kaas. Ook is er ruimte voor nog onbekende schotels als panelle, Siciliaans streetfood van kekererwtenmeel. Gruijters weet waarover ze spreekt. Zij is een van de eerste food-designers van Nederland en is gespecialiseerd in plantaardige concepten.
Op Facebook sprak Gruijters zich ook uit over de zaak naar aanleiding van de Vegetarische Slager die als misleidend beoordeelde teksten moest aanpassen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
RetailDetail - Food designer Katja Gruijters: ?Plantaardige voeding kan creatiever?
Volgens Gruijters laat de voedingsindustrie kansen liggen. Vleesvervangers zijn vooral in trek bij ouderen, die nog uit het “aardappelen-vlees-groente-tijdperk” stammen. Jongeren staan veel meer open voor vernieuwd gebruik van klassieke vegetarische elementen als falafel, tahoe en panir, Indiase kaas. Ook is er ruimte voor nog onbekende schotels als panelle, Siciliaans streetfood van kekererwtenmeel. Gruijters weet waarover ze spreekt. Zij is een van de eerste food-designers van Nederland en is gespecialiseerd in plantaardige concepten.
Op Facebook sprak Gruijters zich ook uit over de zaak naar aanleiding van de Vegetarische Slager die als misleidend beoordeelde teksten moest aanpassen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Mogelijkheden ongekend. Wie het spruitje ontworpen heeft verdient postuum alsnog de hoogste designprijs. En nierboontjes, wat een droom van een design.
Verdamnt Klootwijk, nog steeds zo'n fijne vent. Wanneer kruip jij weer eens terug je pipo wagen in en brengt ons ouderwetsch intelligent voedselvermaak van weleer op de kijkbuis?
Tom, kun je uitleggen wat je eigenlijk bedoelt?
Een interessante insteek voor iets wat wel al veel langer bestaat. Wat dacht je van allerlei vegetarische gerechten uit de Indiase keuken(s)?
Maar misschien heeft elke generatie zo zijn eigen 'inkoppertje' nodig. En in Ned. bijv. is men inderdaad nog steeds vnl. ingericht op het aardappel-vlees-groente-principe.
Ikzelf eet nooit vleesvervangers: 1x geprobeerd. Ik vond het veel te duur en gewoon niet lekker (het was iets met champignons, waar ik uiteindelijk een paar verdwaalde stukjes daarvan aantrof). Ik vond dat ikzelf zoiets veel beter kon klaarmaken in mijn eigen keuken met veel minder geld.
Ik zie de kop en denk "daar komt heel wat", gaat het 'slechts' over gerechten uit landen waar ze het gewend zijn om peulvruchten ipv vlees te gebruiken...........tja, dat kan ik zelf ook verzinnen, een pan chili zonder gehakt, pompoenstoofpot met bonen ipv vlees, groentesoep met bonen ipv balletjes, echt niet moeilijk.........