Meer dan de helft van de Nederlanders eet volgens het Voedingscentrum vegetarisch of flexitarisch, minstens drie dagen per week geen vlees. Om Nederland te helpen niet alleen plantaardiger maar ook nog goed te eten, bracht het Voedingscentrum het kookboek Vandaag Vegetarisch uit. Foodlog probeerde één van de zestig gerechten.
Met een doffe dreun valt het kookboek Vandaag Vegetarisch van het Voedingscentrum op mijn deurmat. Op het eerste gezicht een mooi kookboek met paginagrote foto’s van de gerechten. Met dit kookboek wil het Voedingscentrum “inspireren om eten op een nieuwe manier te benaderen”. In zes katernen laat het kookboek zien hoe je vlees op een gezonde manier kunt vervangen door peulvruchten, soja, ei, noten, vleesvervangers en zeewier.
Klimaatkanjers en nuchterheid
Het blijft niet bij de zestig recepten. Het boek vertelt hoe je als vegetariër aan je voedingsstoffen kunt komen. Het geeft praktische tips over handig inkopen doen. Het leert je etiketten lezen en voedselverspilling voorkomen. Bovendien benoemt het Voedingscentrum een aantal gerechten tot klimaatkanjer. Dat zijn recepten met een lage klimaatbelasting. Deze gerechten bevatten onder andere verse groenten uit het seizoen. Achterin het kookboek staat de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal die duidelijk aangeeft welke groente en fruit optimaal in het seizoen passen. Om te weten of de klimaatkanjer die je wilt maken bij het seizoen past, moet je achterin het boek wel even alle ingrediënten checken.
Het vegetarisch kookboek van het Voedingscentrum heeft een nuchtere benadering van vegetarisch eten met simpele gerechten en een duidelijke uitleg hoe je gezond vegetarisch kunt eten. Het doet niet 'culi' of 'foodie' en is simpelweg praktisch. Zo'n aanpak vind ik misschien wel heel verfrissend. Ik maakte het gerecht ‘Rijst met groente en kikkererwten’. Het kwam goed van het fornuis terwijl ik strict alle instructies volgde. Een robot had het werk kunnen doen. Mijn tafelgenoot en ik vonden het lekker. Prima kookboek dus.
Dit artikel afdrukken
Klimaatkanjers en nuchterheid
Het blijft niet bij de zestig recepten. Het boek vertelt hoe je als vegetariër aan je voedingsstoffen kunt komen. Het geeft praktische tips over handig inkopen doen. Het leert je etiketten lezen en voedselverspilling voorkomen. Bovendien benoemt het Voedingscentrum een aantal gerechten tot klimaatkanjer. Dat zijn recepten met een lage klimaatbelasting. Deze gerechten bevatten onder andere verse groenten uit het seizoen. Achterin het kookboek staat de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal die duidelijk aangeeft welke groente en fruit optimaal in het seizoen passen. Om te weten of de klimaatkanjer die je wilt maken bij het seizoen past, moet je achterin het boek wel even alle ingrediënten checken.
Het vegetarisch kookboek van het Voedingscentrum heeft een nuchtere benadering van vegetarisch eten met simpele gerechten en een duidelijke uitleg hoe je gezond vegetarisch kunt eten. Het doet niet 'culi' of 'foodie' en is simpelweg praktisch. Zo'n aanpak vind ik misschien wel heel verfrissend. Ik maakte het gerecht ‘Rijst met groente en kikkererwten’. Het kwam goed van het fornuis terwijl ik strict alle instructies volgde. Een robot had het werk kunnen doen. Mijn tafelgenoot en ik vonden het lekker. Prima kookboek dus.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is breaking news! Een kookboek voor vlees en dierlijk eiwit verlaters. De overheid heeft het wel goed met ons voor.
Dat er meer mensen vlees inleveren voor wat anders is niet nieuw. Maar dat het inmiddels méér dan de helft van alle Nederlanders is die minstens drie keer per week vega eten, lijkt me erg hoog gegrepen.
Als dat zo is, wordt het hoog tijd dat het VC gaat nadenken over een kookboek "Goed eten met vlees" om er voor te zorgen dat we allemaal de eiwitjes, vitamines en mineralen tot ons nemen waar vlees ons zo rijkelijk en lekker mee bedient!
Marc zit zeker in de vleescommunicatie, begint meteen dubieuze teksten over vlees te debiteren.
Beste Marc: Je kunt als vegetariër prima aan je 'eiwitjes, vitamientjes en mineraaltjes' komen. Geen enkel probleem. En dan hebben we het nog niet over dat (bijv.) de eiwitnorm misschien best wel wat lager kan. Misschien moeten vleeseters wel wat meer groente en fruit gaan eten, want zoveel 'mineraaltjes' zitten er nou ook weer niet in vlees.
#1 en #2
Mark stelt terecht dat er iets schort aan: "Meer dan de helft van de Nederlanders eet volgens het Voedingscentrum vegetarisch of flexitarisch, minstens drie dagen per week geen vlees."
Dat is een onzin-zin.
Wat zijn flexitariërs ?
Zijn het mensen die drie dagen fundamenteel tegen vlees zijn en vier dagen niet ?
Of zijn het CO2-tariërs, die niet tegen vlees zijn, maar willen 'helpen' de wereld te redden ?
Of zijn het mensen die nog twijfelen ?
Of zijn het mensen die drie dagen alleen een pizza eten, omdat ze daar dol op zijn ?
Of zijn het mensen die met een krap budget zitten en daardoor binnen die groep vallen ?
Of.... zijn het gewoon mensen, die gewoon zelf bepalen wat ze eten ?
In dat geval staat hun gedrag los van het begrip vegetariër, ook al koken ze gevarieerd, en wordt de deze groep te suggestief in de topic aan de groep vegetariërs toegevoegd, als een groep die deels gemotiveerd voor vegetarische voeding zijn.. Vegetarisme staat niet primair voor groentevoorkeur, maar voor afwijzing van vlees.
Als die term flexitariër als vlag al een lading dekt, dan doet die term dat voor Haagse politici.
Oei, heb ik iets verkeerds gezegd? Allez, enige ironie zat er wel in. Daar biedt Foodlog ruimte voor. Hoe communicatie en reputatie werkt, heb ik aardig door. Mensen die vlees verlaten, redden zich uitstekend met hun maaltijden. En online is er een wereld aan receptuur te vinden.
Over die dubieuze teksten? 'Vriend en vijand' is er het over eens dat vlees voorziet in voedingsstoffen die de mens nodig heeft. Klakkeloos vlees schrappen zonder compensatie is niet verantwoord. Dat is niet dubieus maar objectief.
Ik zie dit boek meer als bundeling van diverse artikelen + vegetarische recepten op hun site.
Voor sommige mensen zal het handig zijn die in de vorm van een boek te hebben.